Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑλλεργιολογίαΟι καλύτερες θεραπείες για τις αλλεργίες

Οι καλύτερες θεραπείες για τις αλλεργίες

Θεραπεία της αλλεργίας

 

Όταν κάποιος έχει αλλεργία κι εντοπισθεί το αλλεργιογόνο πρέπει να το αποφεύγει και αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία.

Τα συμβατικά φάρμακα για τις αλλεργίες

Συνήθεις αλλεργίες: άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, αναφυλαξία, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, εποχιακή αλλεργία

-Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά εμποδίζουν την δράση της ισταμίνης και μειώνουν τα σημεία και συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργίας. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της συμφόρησης, του φταρνίσματος, του κνησμού, της καταρροής και των υγρών ματιών κι ελέγχουν τη φαγούρα του δέρματος, το σπασμό των λείων μυών των πνευμόνων και τις εξάρσεις. Τα αντιισταμινικά φάρμακα, όμως έχουν πολλές παρενέργειες και προκαλούν υπνηλία, απώλεια συντονισμού των κινήσεων, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και δεν πρέπει να λαμβάνονται από όσους έχουν γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

-Αποσυμφορητικά

Τα αποσυμφορητικά προκαλούν αγγειοσύσπαση των τριχοειδών και μειώνεται η έκκριση βλέννας και υγρών. Χορηγούνται από το στόμα, σα ρινικά σπρέι και ως κολλύρια. Περιέχουν ψευδοεφεδρίνη,  φαινυλεφρίνη, οξυμεταζολίνη, δεσοξυεφεδρίνη κ.ά. Τα αποσυμφορητικά και αυτά έχουν πολλές παρενέργειες και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, προκαλούν αρρυθμίες, άγχος, ζάλη, μέχρι και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

-Γλυκοκορτικοστερεοειδή

Τα γλυκοκορτικοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και χορηγούνται από το στόμα, τοπικά, με εισπνοές, ενδοφλέβια, ενδομυϊκά ή σε ρινικά σπρέι. Ανακουφίζουν, μειώνουν τα συμπτώματα, μειώνουν την υπεραντιδραστικότητα και τη φλεγμονή, αλλά έχουν πάρα πολλές περενέργειες. Το σύνδρομο από τη διακοπή λήψεως κορτικοστεροειδών (rebound effect), γνωστό και ως «σύνδρομο του κόκκινου δέρματος», απαντάται συχνά: η πλήρης διακοπή των στεροειδών είναι υποχρεωτική και, παρότι αντιστρεπτή, η κατάσταση αυτή μπορεί να απαιτήσει δύσκολη και μακρά διαδικασία για να παρέλθει. Η χρήση κορτικοστεροειδών έχει αρκετές βαριές παρενέργειες, όπως: υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, καταρράκτη, άγχος, κατάθλιψη, κολίτιδα, υπέρταση, υπογοναδισμός, υποθυρεοειδισμός, αμηνόρροια και αμφιβληστροειδοπάθεια. Επίσης, προκαλούν γαστρίτιδα, εμποδίζουν την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος και την ανάρρωση, καθυστερούν την επούλωση, επιβαρύνουν μια λοίμωξη, προκαλούν τριχοφυϊα κ.ά. Μπορεί να προκαλέσουν ιατρογενές σύνδρομο Cushing, κατακράτηση νατρίου και ύδατος, υποκαλιαιμία, υπέρταση, οστεοπόρωση, πεπτικό έλκος, ψυχωσικές εκδηλώσεις, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης και γλαύκωμα, καταρράκτη, ευαισθησία στις λοιμώξεις και εξάπλωση μικροβιακών φλεγμονών, αναστολή σωματικής ανάπτυξης στα παιδιά, ενδοκρανιακή υπέρταση, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, αναστολή της φλοιοεπινεφριδικής λειτουργίας, συγκάλυψη οξείας χειρουργικής κοιλίας (αθόρυβη περιτονίτιδα σε περιπτώσεις διάτρησης). Μπορεί να συγκαλύψουν κλινικά σημεία λοιμώξεων, να επιδεινώσουν συστηματικές μυκητιασικές λοιμώξεις ή να ενεργοποιήσουν μια λανθάνουσα αμοιβάδωση.

-Ανταγωνιστές λευκοτριενίων

Τα λευκοτριένια δημιουργούνται στα μαστοκύτταρα και άλλα λευκά αιμοσφαίρια και συμβάλλουν στην αλλεργική απάντηση. Οι ανταγωνιστές λευκοτριενίων αναστέλλουν το σχηματισμό λευκοτριενίων και χρησιμοποιούνται στην αλλεργική ρινίτιδα και το ήπιο επίμονο άσθμα. Έχουν κι αυτά παρενέργειες. Μερικές φορές προκαλείται ήπια ηπατική αντίδραση, έτσι, ώστε, ο περιοδικός ηπατικός έλεγχος είναι αναγκαίος. Έχει διαπιστωθεί σύνδρομο Churg-Strαuss (συστηματική αγγειΐτιδα, ηωσινοφιλία και άσθμα).

Νατριούχος χρωμολύνη ή χρωμογλυκικό οξύ

Το χρωμογλυκικό οξύ χρησιμοποιείται σε εισπνοές και σε ρινικά σπρέι. Σταθεροποιεί τις μεμβράνες των μαστοκυττάρων κι εμποδίζεται η απελευθέρωση ισταμίνης. Έχεια αντικατασταθεί από τους ανταγωνιστές των υποδοχέων λευκοτριενίων.

-Βήτα αγωνιστές

Ενεργοποιούν επιλεκτικά τους βι και β2 αδρενεργικούς υποδοχείς (αλβουτερόλη, επινεφρίνη κ.ά) και χαλαρώνουν τους λείους μυς και προκαλούν βρογχοδιαστολή. Υπάρχουν οι μακράς δράσης και βραχείας, αλλά έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ταχυκαρδία, νευρικότητα, ανησυχία και τρόμο κ.ά.

-Απευαισθητοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης

Γίνεται σταδιακή απευαισθητοποίηση με χορήγηση αυξανόμενων ποσοτήτων ειδικού αντιγόνου, για να παραχθούν τα προστατευτικά αντισώματα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Γίνεται με διάφορες μεθόδους και υπάρχει κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση, αλλά γίνεται από όσους διατρέχουν κίνδυνο για αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Εναλλακτικές θεραπείες για τις αλλεργίες

-Προβιοτικά

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά από μικρά πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια για να διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο, οπότε το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει από μία Th-2 (Th: Τ-Βοηθητικά Κύτταρα) σε μία Th-1 κυριαρχούσα απάντηση. Τα υψηλότερα επίπεδα Bidifobacteria και Lactobacilli προστατεύουν από τις αλλεργίες. Άλλα φιλικά βακτήρια που θεραπεύουν τις αλλεργίες είναι ο Lactobacillus casei, o Bacillus clausii, ο Lactobacillus gasseri ο Bifidobacterium longum, ο Lactobacillus plantarum, o Lactobacillus rhamnosus, o Lactobacillus paracasei κ.ά.

-Βιταμίνη D

Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται σε πολλούς ιστού και κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα., όπως στα μονοπύρηνα κύτταρα, στα Τ λεμφοκύτταρα και τα δενδριτικά κύτταρα που είναι σημαντικά για την αναγνώριση των αντιγόνων. Η βιταμίνη D επιδρά, επίσης, στη διαμόρφωση των κυτοκινών και μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των Th-1 & Th-2 κυττάρων και να μειώσει την παραγωγή των ιντερλευκινών και της ιντερφερόνης. Η βιταμίνη D βοηθάει και στην αναδιαμόρφωση των αεραγωγών σε περίπτωση άσθματος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει την αντιμικροβιακή δραστηριότητα των πεπτιδίων και προάγει την ακεραιότητα του φραγμού του δέρματος. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένη συχνότητα άσθματος, αλλεργιών, αλλεργίας σε τρόφιμα και περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα σε παιδιά και ενήλικες και με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, με χρόνια κνίδωση και εξανθήματα. Η λήψη βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο άσθματος κα αλλεργικής ρινίτιδας για το παιδί. Τα ελαττωμένα επίπεδα βιταμίνης D είναι υπεύθυνα για ατοπία, βρογχική υπεραντιδραστικότητα και άσθμα.

-Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και δρα ως μέσο δέσμευσης των ελευθέρων ριζών. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και αποτρέπει την πρόκληση ζημιάς στα σχετιζόμενα με τις μεμβράνες ένζυμα. Η βιταμίνη Ε εμποδίζει την ενεργοποίηση των ουδετερόφιλων που προκαλούν φλεγμονή του αναπνευστικού σε άσθμα και σταματά τον πολλαπλασιασμό των μαστοκυττάρων κι έτσι η βιταμίνη Ε είναι κατάλληλη για τις αλλεργίες για τον καρκίνο και την αθηροσκλήρωση, αλλά και άλλες ασθένειες, όπου τα μαστοκύτταρα έχουν βασικό ρόλο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα άσθματος στα παιδιά. Η πρόσληψη βιταμίνης Ε σε ατοπική δερματίτιδα βελτιώνει το ερύθημα και μειώνει τη φαγούρα,  την απολέπιση και την πάχυνση του δέρματος. Η βιταμίνη Ε μειώνει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, IL-4, IL-5 και της IgE στον ορό αίματος και βελτιώνει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

allergy scor 2

-Βιταμίνη C

 Η βιταμίνη C αυξάνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως των Τ κυττάρων, των φαγοκυττάρων που καταστρέφουν τους παθογόνους οργανισμούς και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και ασθένειες. Όμως, η βιταμίνη C έχει και αντιισταμινικές ιδιότητες, αλλά και αντιφλεγμονώδεις.

-Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται από όλα τα κύτταρα του σώματος στο μεταβολισμό ενέργειας και στην πρωτεϊνοσύνθεση. Επίσης, παίζει ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και καταστέλλει τη φλεγμονή.

-Ιχθυέλαιο

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα DHA-δκοσαεξανοϊκό οξύ και EPA-εικοσαπεντανοϊκό οξύ έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες γιατί ανταγωνίζονται το αραχιδονικό οξύ το οποίο μετατρέπεται σε φλεγμονώδη εικοσανοειδή. Το ιχθυέλαιο μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η IL-1, IL-2 και ο TNF που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση. Η λήψη ιχθυέλαιου στην εγκυμοσύνη μειώνει τη συχνότητα του άσθματος στα παιδιά.

Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη είναι φλαβονοειδές και βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, στα μήλα, στο πράσινο τσάι και αλλού κι εμποδίζει τα λευκοτριένια, την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα και αμβλύνει τη φλεγμονώδη αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού κατά την αναγνώριση του αντιγόνου.

-Ροσμαρινικό οξύ

Το ροσμαρινικό οξύ είναι φλαβονοειδές που βρίσκεται στα βότανα, όπως ο βασιλικός, το φασκόμηλο, η μέντα, το δενδρολίβανο κ.ά. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες και εμποδίζει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και σταθεροποιεεί τα μαστοκύτταρα και είναι κατάλληλο για τις αλλεργίες. Το ροσμαρινικό οξύ καταστέλλει τις κυτοκίνες και ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Εσπεριδίνη

Η εσπεριδίνη που είναι κατάλληλη για τις φλεβικές διαταραχές μειώνει και τα αλλεργικά συμπτώματα και θεραπεύει τις αλλεργίες.

-Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα μειώνει τα επίπεδα της IL-4  και καταστέλλει τα επίπεδα της ισταμίνης στον ορό.

Υπάρχουν πολλά βότανα που χρησιμοποιούνται για τις αλλεργίες, όπως η Boswellia, o Petasites hybridus, η τσουκνίδα ή Urtica dioica, η γλυκόριζα, η Yerba mate, η Magnolia lilifora, η Scutellaria baicalensis, η Trchosanthes kirilowii, η Angelica dahurica, η Picrorrhiza kurroa, ο Phyllanthus acidus, η Trifala, η Emblica officinalis, η Glycyrrhiza glabra, η Commiphora mukul και πολλά άλλα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

allergies 2

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Ποιοι πρέπει να παίρνουν σπιρουλίνα

Καφές ραδικιού

Τα οφέλη από την κουερσετίνη στην υγεία

Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσετε το άσθμα

Μήπως έχετε αλλεργία στα θειώδη άλατα;

Μήπως έχετε αλλεργίες από τροφές;

Συμπληρώματα διατροφής για τα εξανθήματα

Φυσικό σπρέι για τα κατοικίδιά σας

Τα αλλεργιογόνα στην εγκυμοσύνη προστατεύουν τα μωρά

Τι είναι η κνίδωση;

Πρόσθετα τροφίμων

Κνίδωση

Αναφυλαξία

Μήπως έχετε συριγμό;

Ότι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη

Φτιάξτε μόνοι σας κάψουλες για τις αλλεργίες

Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Μήπως έχετε μούχλα στο σπίτι σας;

Η δυσανεξία στις τροφές

Διατροφή για τις φλεγμονές

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

Τι είναι τα RAST test;

Αλλεργίες

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Πίνακας αλλεργιογόνων

Αλλεργίες στα παιδιά

Αλλεργία στα μάτια

Νέο τεστ για την αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες

Χρήσιμες πληροφορίες για την αλλεργική ρινίτιδα

Είναι αποτελεσματική η ομοιοπαθητική;

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΙσχιακή προβολή
Επόμενο άρθροΑπαλλαγείτε από τον πόνο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ