Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΟστά και κάνναβη

Οστά και κάνναβη

Ιατρική μαριχουάνα και οστεοπόρωση

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο όρος οστεοπόρωση αναφέρεται σε “πορώδη οστά” και συνδέεται με τη διαδικασία γήρανσης.

Είναι μια διαταραχή όπου τα οστά χάνουν το περιεχόμενο μάζας και μετάλλων και γίνονται πιο εύθραυστα και ευαίσθητα σε κατάγματα.

Η ιατρική μαριχουάνα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και ενισχύει τον οστικό ιστό.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη οστική πυκνότητα, η οποία μειώνει την αντοχή των οστών και έχει ως αποτέλεσμα τα εύθραυστα οστά. Η διαταραχή προκαλεί ακανόνιστα πορώδη και συμπιέσιμα οστά, όπως συμβαίνει σε  ένα σφουγγάρι. Είναι μια σκελετική διαταραχή που αποδυναμώνει τα οστά και οδηγεί σε συχνές θραύσεις οστών ή κατάγματα.

Το στάδιο πριν την οστεοπόρωση είναι η οστεοπενία, μια διαταραχή των οστών όπου το οστό δεν είναι τόσο πυκνό όσο το φυσιολογικό οστό, αλλά δεν υπάρχει εγκατεστημένη οστεοπόρωση.

Το φυσιολογικό οστό αποτελείται από κολλαγόνο, ασβέστιο και πρωτεΐνη, τα οποία παρέχουν στο σώμα τη δύναμή του. Τα οστά που επηρεάζονται από την οστεοπόρωση μπορούν να σπάσουν ή να σπάσουν με ένα μικρό τραύμα που, συνήθως, δεν προκαλεί κάταγμα οστού.

Το κάταγμα ή το σπάσιμο μπορεί είτε να συμβεί σε μορφή “σκασίματος”, όπως σε κάταγμα ισχίου, ή “πτυσσόμενη” μορφή, όπως σε κάταγμα σπονδυλικής ή σπονδυλική συμπίεση. Τα ισχία, τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη και οι καρποί είναι όλα ευαίσθητα στην οστεοπόρωση, αλλά τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του σκελετού.

Αιτίες της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση έχει πολλές αιτίες, όπως:

Χαμηλά οιστρογόνα στις γυναίκες: Η οστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα της “έλλειψης οιστρογόνων” στις γυναίκες. Μετά την εμμηνόπαυση, η οστική απώλεια επιταχύνεται, καθώς, οι γυναίκες γερνούν και αντιμετωπίζουν μια γρήγορη πτώση των οιστρογόνων. Ο κίνδυνος θραύσης και οστεοπόρωσης, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται καθώς οι μεγαλύτερες γυναίκες αρχίζουν να χάνουν περισσότερη οστική μάζα από όση μπορούν να αντικαταστήσουν. Όταν σε μια νεαρή γυναίκα σταματά η έμμηνος ρύση, όπως σε ανορεξικά κορίτσια ή σε αθλήτριες, αυτό, επίσης, θέτει σε κίνδυνο την οστική πυκνότητα. Η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή (απομάκρυνση και των δύο ωοθηκών χειρουργικά) μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε χαμηλή οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση.

Χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες: Οι άνδρες απαιτούν τόσο οιστρογόνα όσο και τεστοστερόνη για να έχουν υγιή οστά, καθώς η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε οιστρογόνα που προστατεύουν τα οστά.

Άλλες ορμονικές ανισορροπίες: Και άλλες ορμόνες είναι παράγοντες ρύθμισης της οστικής πυκνότητας, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης και της παραθορμόνης. Βοηθούν να συντονιστεί ο τρόπος με τον οποίο τα οστά χρησιμοποιούν το ασβέστιο, Σε υπερπαραθυρεοειδισμό (υπερβολική παραθυρεοειδής ορμόνη), η απώλεια ασβεστίου εμφανίζεται στα ούρα και προσβάλλει τα οστά σας. Τα οστά γίνονται πιο αδύναμα όσο λιγότερο ασβέστιο λαμβάνουν. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα  δεν παράγει και αυξητική ορμόνη που απαιτείται για την κατασκευή ισχυρών οστών.

Τύποι οστεοπόρωσης

Πρωτοπαθής
Δευτεροπαθής
Ιδιοπαθής
Ατελής οστεογένεση

Πρωτοπαθής οστεοπόρωση

Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση είναι ο κύριος τύπος οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες νοσούν πιο συχνά από τους άνδρες. Φτάνετε στην κορυφαία οστική πυκνότητα (μάζα) σε ηλικία περίπου 30 ετών. Στη συνέχεια, ο ρυθμός απώλειας οστού αυξάνεται αργά καθώς μειώνεται ο ρυθμός δόμησης των οστών. Ειδικοί παράγοντες καθορίζουν εάν αναπτύσσεστε ή όχι την οστεοπόρωση.

Αυτοί οι παράγοντες είναι:

Πάχος οστών νωρίς στη ζωή
Διατροφή
Υγεία
Φυσική δραστηριότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής
Μια επιταχυνόμενη οστική απώλεια στις γυναίκες συνήθως αρχίζει αφού σταματήσει η έμμηνος ρύση. Οι γυναίκες εμφανίζουν, συνήθως, οστεοπόρωση, όταν η παραγωγή οιστρογόνων αρχίζει να επιβραδύνεται, γενικά μεταξύ 45 και 55 ετών.

Η σταδιακή αραίωση των οστών των ανδρών αρχίζει φυσιολογικά σε ηλικία περίπου 45 έως 50 ετών, όταν η παραγωγή τεστοστερόνης αρχίζει να επιβραδύνεται. Τα άτομα δεν επηρεάζονται, συνήθως, από την οστεοπόρωση έως ότου φθάσουν στην ηλικία των 60 ετών και άνω. Έχει την τάση να επηρεάζει τις γυναίκες νωρίτερα από τους άνδρες.

Δευτεροπαθής οστεοπόρωση

Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση έχει παρόμοια συμπτώματα με την πρωτογενή οστεοπόρωση. 

Ασθένειες που προκαλούν οστεοπόρωση:

Υπερθυρεοειδισμός
Υπερπαραθυρεοειδισμός
Λευχαιμία
Ορισμένα φάρμακα διασπούν τα οστά όπως τα υψηλά δόση εισπνεόμενων ή στοματικών κορτικοστεροειδών, ΟΙ αναστολείς αρωματάσης ή θυρεοειδοτρόπος ορμόνη. Οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αναπτύξει δευτεροπαθή οστεοπόρωση.

Ιδιοπαθής Οστεοπόρωση των Νέων

Αυτός ο τύπος οστεοπόρωσης είναι σπάνιος. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ οκτώ και δεκατεσσάρων ετών αναπτύσσουν οστεοπόρωση σε περιόδους όπου βιώνουν γρήγορη ανάπτυξη.  Η αιτιοπαθολογική νεανική οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Ατελής οστεογένεση

Μια άλλη σπάνια μορφή οστεοπόρωσης, η ατελής οστεογένεση είναι παρούσα κατά τη γέννηση. Προκαλεί την αποσύνθεση των οστών χωρίς προφανή λόγο.

Συμπτώματα της οστεοπόρωσης

Η απώλεια οστού οδηγεί σε οστεοπόρωση που αναπτύσσεται σταδιακά. 

Οι περιοχές που επηρεάζονται, συνήθως, είναι:

Ο καρπός του χεριού
Το ισχίο
Οι νωτιαίοι σπόνδυλοι
Οι σπονδυλικές θραύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολές στη στάση του σώματος και καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλη. 

Κατά την οστεοπόρωση:

Αλλάζει η στάση του σώματος
Ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε ραγισμένο ή σπασμένο σπόνδυλο
Υπάρχει σταδιακή απώλεια ύψους
Αν λαμβάνετε κορτικοστεροειδή για μερικούς μήνες έχετε κίνδυνο για κάταγμα ισχίου.

Επιπλοκές της οστεοπόρωσης

-Πόνος

Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση μπορεί να είναι σοβαρά εξασθενητικά και επώδυνα. Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ύψους, επίμονο πόνο στο λαιμό και στην πλάτη.

-Περιορισμένη κινητικότητα

Η οστεοπόρωση μπορεί να περιορίσει τη φυσική σας δραστηριότητα και να σας απενεργοποιήσει. Η έλλειψη δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει το στρες των οστών, ειδικά στους γοφούς και τα γόνατα, και να σας κάνει να κερδίσετε βάρος. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

-Κατάθλιψη

Η οστεοπόρωση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία. Η κατάθλιψη είναι συχνή σε άτομα με οστεοπόρωση. 

Ο στόχος της θεραπείας της οστεοπόρωσης είναι η μείωση της οστικής απώλειας και η πρόληψη των καταγμάτων οστών με την αύξηση της αντοχής και της πυκνότητας των οστών. Ενώ, η ανίχνευση της διαταραχής νωρίς και η θεραπεία της αμέσως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάγματα οστών στο μέλλον, δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία για την οστεοπόρωση. Είναι δύσκολο να αποκαταστήσετε το οστούν που αποδυναμώνεται πλήρως από την οστεοπόρωση. Εδώ παίζει ρόλο η πρόληψη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για να αποφύγετε την οστεοπόρωση, πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

Να σταματήσετε την πρόληψη αλκοόλ
Να σταματήσετε το κάπνισμα
Να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή με βιταμίνες C και D
Να κάνετε άσκηση τακτικά
Να αποφεύγετε να παίρνετε φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να αυξήσει την αντοχή των οστών και να σταματήσει την οστική απώλεια, όπως η ραλοξιφαίνη, η αλενδρονάτη και η ιβανδρονάτη.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των τύπων φαρμάκων:

Φούσκωμα
Καούρα
Οίδημα ή ήπιος πόνος στις αρθρώσεις
Πόνος στο στομάχι ή  ναυτία και έμετος
Πονοκέφαλος
Ζάλη
Πρήξιμο στα πόδια ή τα χέρια 
Πόνος στα μάτια
Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αέρια
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα ια να βοηθήσει στην ενίσχυση του σχηματισμού οστών.

Οι παρενέργειες των συνβατικών φαρμάκων είναι:

Πόνος στις αρθρώσεις

Ζάλη

Κράμπες

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Πόνος, μώλωπες, πρήξιμο ή φαγούρα στη θέση ένεσης του φαρμάκου

Βήχας ή πονόλαιμος

Πόνος στο λαιμό ή πονοκέφαλος

Ναυτία

Πώς και γιατί η μαριχουάνα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοπόρωση

Τα κανναβινοειδή  είναι θεραπευτικά και ωφέλιμα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών των οστών και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων ασθενειών των οστών.

Τόσο τα ίδια τα οστικά κύτταρα, όσο και οι οστεοβλάστες που είναι γεννήτορες, αλλά και οι οστεοκλάστες που είναι καταστροφείς, έχουν κανναβοκλειδαριές, υποδοχείς CB1 και CB2 και παράγονται κλειδιά αγωνιστές, όπως η ανανταμίδη και η 2 αραχιδονογλυκερόλη, όπως και τα ένζυμα που τα συνθέτουν ή τα αποδομούν.

Ο περιφερικός υποδοχέας CB2 ρυθμίζει την οστική μάζα. Όσοι έχουν ανεπάρκεια CB2 έχουν σημαντική απώλεια της οστικής μάζας, Οι αγωνιστές κλειδιά των CB2 υποδοχέων δυναμώνουν τους οστεοβλάστες και σταματούν τους οστεοκλάστες αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιολογικής μάζας των οστών, με την ενεργοποίηση των CB2 υποδοχέων στους οστεοβλάστες και στους οστεοκλάστες. Οι Cb2 υποδοχείς είναι μοριακός στόχος για τη διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Οι CB1 υποδοχείς προστατεύουν από την οστεοπόρωση της γεροντικής ηλικίας.. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι κεντρικός ρυθμιστής του μεταβολισμού των οστών.

Η ιατρική κάνναβη βοηθά σε

Πόνο σε κάταγμα
Χρόνιο πόνο μετά από βλάβη των οστών
Φλεγμονή
Δυσκολία στον ύπνο
Κατάθλιψη
Ανησυχία

osta hemp 5

Οι οδοί χορήγησης της κάνναβης σε οστεοπόρωση:

Δοκιμάστε κάνναβη με τοπική εφαρμογή: Τρίψτε ένα βάλσαμο ή σαμπουάν κάνναβης στις άκαμπτες αρθρώσεις  ή τοποθετείστε το απαλά πάνω στην τραυματισμένη περιοχή.

Χάπια κάνναβης: Με αργή και παρατεταμένη δράση.

Αφέψημα κάνναβης: Το τσάι κάνναβης είναι αποτελεσματικό για τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και τα πονεμένα οστά.

Έλαιο κάνναβης: Σταγόνες κάτω από τη γλώσσα με βιολογικό ελαιόλαδο για να γίνει λιποσωμιακό και να ενσωματώνεται στις λιπόφιλες μεμβράνες των κυττάρων.

Άτμισμα: Άμεσα αποτελεσματικό για τους πόνους της οστεοπόρωσης.

Υπόθετα: Πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία και στους πόνους της οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι λήψης της ιατρικής κάνναβης για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Η καλύτερη κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την καλύτερη κάνναβη για την υγεία σας

reymatika 5

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσετε τα οστά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσετε τα οστά σας

bones 1

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Όλα τα κόλπα για να δυναμώσετε τα κόκαλά σας

Ραχίτιδα

Σύνδρομο ανεπάρκειας μαγνησίου

Ασβέστιο κοραλλιών

Ο ήλιος είναι τροφή για το σώμα

Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος

Οι κίνδυνοι από το XGEVA

Τα προβιοτικά θεραπεύουν την οστεοπόρωση

Χρήσιμες πληροφορίες για την παραθορμόνη

Φώσφορος

Βρώσιμη φωσφατάση οστών

Οι βιταμίνες για την οστεοπόρωση

Οστεομαλακία

Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

Οστεάλευρο

Οι καλύτερες βιταμίνες για τα οστά

Διατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Το ασβέστιο από μόνο του δεν μπορεί να διατηρήσει την υγεία των οστών

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο

Ψευδάργυρος

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα

Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ

Αδυνατίστε με ασβέστιο

Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον δολομίτη

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Ασβέστιο

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Πλήρες check up για οστεοπόρωση

Τα καλύτερα για την οστεοπόρωση

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Πώς πρέπει να παίρνετε τα διφωσφονικά από το στόμα;

Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση

Οστεοπόρωση στους άνδρες

Νεανική οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Υγεία των οστών

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Ήλιος και βιταμίνη D

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Οι γυναικείες ορμόνες

Bιταμίνες για την εμμηνόπαυση

Τροφές φάρμακα

Το Φαρμακείο του Θεού

Τα γηριατρικά σύνδρομα

Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Οστεοπόρωση

Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

Έλεγχος οστεοπόρωσης

Έλεγχος οστεοπόρωσης με το κινητό σας

Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση χτυπάει και τους άντρες

Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση

Ο ρόλος των οστών στον διαβήτη

Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις

Denosumab σε οστικές μεταστάσεις

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ