Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύμφυτο

Τα οφέλη στην υγεία από το στεκούλι

Το σύμφυτο το φαρμακευτικό ή Symphytum officinale ή στεκούλι ή χονδρούτσικο ανήκει στην οικογένεια των Βοραγινίδων.

Υπάρχει και το Symphytum creticum wild ή Procopiana cretica ή σύμφυτο το κρητικό ή σύμφυτο ή πρoκοπιάνα.

Περιέχει πολλά αλκαλοειδή.

Είναι πολυετές, ανθεκτικό, ριζωματώδες και απλώνεται σε έκταση 2 μέτρα. Τα άνθη είναι στραμμένα προς τα κάτω, εμφανίζονται το καλοκαίρι και είναι πλούσια σε αλλαντοΐνη που προάγει τη διαίρεση και ανάπλαση των κυττάρων. Είναι άσπρα, ρόδινα ή γαλάζια και βρίσκονται σε αραιές ταξιανθίες και είναι χωνοειδή με ρηχούς λοβούς. Έχει μεγάλα φύλλα που χρησιμοποιούνται ως επιθέματα για τα κατάγματα οστών, τα οπoία είναι άμισχα, ωοειδή και λογχοειδή. Ο καρπός είναι τετράχωρη κάψα. Ανθίζει κατά την άνοιξη.

Προτιμά το υγρό έδαφος και την ηλιοφάνεια ή τη μερική σκιά. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με φύτευση σπόρων το φθινόπωρο ή την άνοιξη, με διαίρεση ρίζας ή με μόσχευμα ρίζας τον χειμώνα. Δεν αντέχει τον ξηρό χειμώνα. Ξεριζώνεται δύσκολα.

Συνήθως, φύεται σε υγρά λιβάδια.

Συλλέξτε τα φύλλα και τις ανθισμένες κορυφές το καλοκαίρι και τις ρίζες το φθινόπωρο.

Χρήσιμα μέρη σύμφυτου

Τα υπέργεια μέρη και η ρίζα

Δραστικά συστατικά σύμφυτου

Βλεννώδη, η ρίζα έχει στερεοειδείς σαπωνίνες, αλλαντοΐνη που βοηθά στην επανασύνδεση των ιστών στην ανάπτυξη οστών, χόνδρων και μυϊκών κυττάρων, βιταμίνη Β12, τανίνη, πυρολιζινιδικά αλκαλοειδή, όπως συμφυτίνη, πυρίτιο, άμυλο, γόμμη, οργανικά οξέα, ίχνη από αιθέριο έλαιο πολλά και ροσμαρινικό οξύ.

Ιδιότητες κι ενδείξεις σύμφυτου

Συστήνεται για την επούλωση πληγών γιατί ενώνει τους ιστούς.

Χρησιμοποιείται για την επούλωση καταγμάτων και επούλωση τραυμάτων και πληγών.

Επίσης, είναι κατάλληλο για κήλες, για έλκη στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο, σε άφθες στο στόμα και στα ούλα, σε διάρροιες, σε δυσεντερίες, σε σπαστική κολίτιδα και σε αιμορραγίες στομάχου, μύτης, εντέρου, μήτρας, αλλά και σε αιμοπτύσεις. Χρησιμοποιήστε το έγχυμα.

Έχει μυκολυτικές ιδιότητες και συστήνεται για το βήχα, τα φλέγματα και το άσθμα. Χρησιμοποιήστε το αφέψημα των φύλλων ή το σιρόπι από τα άνθη του.

Φρέσκια λειωμένη ρίζα σαν κατάπλασμα χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε πληγές, ραγάδες, αιμορροΐδες, σε σκασίματα στα στήθη των λεχώνων, σε μώλωπες, εγκαύματα, τραύματα, σε φλογώσεις των αρθρώσεων, σε αρθριτικά, σε κήλη, κατάγματα οστών, τραύματα μυών και σε φλεβίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται και η σκόνη της ξηρής ρίζας διαλυμένη σε νερό ή δουλεμένη με ελαιόλαδο.

Σε εσωτερική χρήση είναι κατάλληλο για την αρθρίτιδα.

Είναι στυπτικό, αναπλαστικό, μαλακτικό, αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό και κατάλληλο για πληγές.

symphytum 4

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύμφυτο

Έγχυμα: Αφήνετε 15 γραμμάρια ψιλοκομμένη ρίζα σε 3 ποτήρια καυτό νερό για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έμβρεγμα: Αφήνετε 15 γραμμάρια ψιλοκομμένη ρίζα σε 3 ποτήρια κρύο νερό για 3 ώρες. Σουρώνετε και πίνετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Έλαιο διαβροχής: Κάθε πρωί και βράδυ μασάζ σε αρθρώσεις με αρθριτικά, διαστρέμματα, μελανιές και άλλα τραύματα.

Αφέψημα: Βράζετε για λίγα λεπτά 100 γραμμάρια φύλλα σε 3 ποτήρια νερό, σουρώνετε και πίνετε 1 κουταλιά της σούπας κατά συχνά χρονικά διαστήματα. Αυτό το αφέψημα είναι κατάλληλο και για τα έλκη στομάχου και 12/λου.

Αλοφή: Ετοιμάστε σε καθαρά τραύματα και εκδορές ή σε δερματικούς ερεθισμούς, όπως εξανθήματα στην περιοχή της πάνας. Επίσης, είναι κατάλληλο για εξανθήματα, ακμή και ψωρίαση. Χρησιμοποιείται για τις ραγάδες μαστών, πρωκτού, τις αιμορροΐδες και την αρθρίτιδα.

Σιρόπι: Αφήνετε τα άνθη σε καυτό νερό να χωνευτούν ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα σουρώνετε, προσθέτετε το ανάλογο μέλι και δένετε σε σιρόπι και το φυλάτε και όταν το χρειαστείτε διαλύετε 1 κουταλιά της σούπα σε τσάι βοτάνων και το πίνετε.

Τα φύλλα φρέσκα τρώγονται σε σαλάτες και φαγητά.

Τα ξηρά φύλλα ανακουφίζουν τους ασθματικούς όταν τα καπνίσουν ψιλοκομμένα σε τσιγάρο ή αν αναπνεύσουν τον καπνό τους όταν τα κάψουν στα κάρβουνα.

Η ρίζα, επίσης, τρώγεται βραστή ή τηγανητή.

Επιθέματα: Πολτοποιήστε τα φύλλα και εφαρμόστε σε μικρά κατάγματα (δάχτυλα ποδιών κ.ά), στα οποία δεν εφαρμόζεται γύψος. Φτιάξτε έναν παλιό από κονιορτοποιημένη ρίζα και λίγο νερό και εφαρμόστε σε έλκη κιρσών, επίμονες πληγές ή αιμορροΐδες  που αιμορραγούν.

Κομπρέσες: Εφαρμόστε κομπρέσες με έγχυμα ρίζας σε μελανιές και διαστρέμματα.

Λουτρά: Ένα λουτρό μέσα σε νερό που προστίθεται ένα μέρος του φυτού μπορεί να επουλώσει πολλά τραύματα.

Κατάπλασμα: Χρησιμοποιείται σε εξαρθρώσεις, στραμπουλήγματα και πληγές.

Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

symphytum 2

Διαβάστε, επίσης,

Βιολογική, επουλωτική αλοιφή

Εναλλακτικές θεραπείες για την αμυγδαλίτιδα

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Θεραπευτικά θερμόλουτρα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ