Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΧρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Είναι πανδημία η ασθένεια από τον κορωνοϊό;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019.

Κατονομάστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan, πρωτεύουσα του Hubei, στην Κίνα.

Από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, έχουν επιβεβαιωθεί 82.589 περιπτώσεις νόσησης, σε όλες τις επαρχίες της Κίνας και σε πενήντα άλλες χώρες. Από αυτές, τις περιπτώσεις οι 8.469 περιπτώσεις κρίθηκαν σοβαρές. Υπήρξαν 2.811 θάνατοι που οφείλονταν στη νόσο, και οι 67 ήταν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, και ξεπέρασαν εκείνους της επιδημίας SARS του 2003. Ωστόσο, έχουν αναρρώσει περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι.

Η μόλυνση μεταδίδεται, κυρίως, από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων της αναπνοής που παράγονται όταν εκπνέουν οι άνθρωποι (όπως φτάρνισμα ή βήχας).

Ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της έναρξης των συμπτωμάτων είναι συνήθως δύο έως δεκατέσσερις ημέρες.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι επιπλοκές είναι η πνευμονία και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία.

Η θεραπεία στοχεύει στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού, στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην υποστηρικτική αγωγή.

Μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των βασικών πρακτικών υγιεινής για την πρόληψη της μόλυνσης.

Το πλύσιμο στο χέρι, η διατήρηση της απόστασης από τους ανθρώπους που βήχουν και η αποφυγή επαφής με το άτομο που ασθενεί συνιστώνται.

Οποιοσδήποτε είναι ύποπτος για τη μεταφορά του ιού πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για δύο εβδομάδες, να απομονωθεί, να φοράει χειρουργική μάσκα και να ζητήσει ιατρική συμβουλή.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη διεθνή δημόσια υγεία.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν περιορισμοί στις μετακινήσεις, ασθενείς να τήθενται σε καραντίνα και να γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παραδείγματα απαγόρευσης κυκλοφορίας: Hubei στην Κίνα, εθελοντική απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Daegu της Νότιας Κορέας, στη Λομβαρδία και στη Βενετία της Ιταλίας.

Στους αερολιμένες και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς πραγματοποιούν ελέγχους θερμοκρασίας σώματος, κάνουν δηλώσεις για την υγεία και κάνουν αναρτήσεις πληροφοριών σε μια προσπάθεια για να εντοπίσουν τους φορείς του ιού.

Σε ορισμένες χώρες έχουν εκδίδουν προειδοποιήσεις κατά των ταξιδιών σε διάφορους τομείς που έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Άλλες συμβουλές δίνονται για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ορισμένες περιοχές, όπως  από τα hotspot της Κίνας, της Νότιας Κορέας, του Ιράν και της Ιταλίας, ώστε να τεθούν σε απομόνωση.

Οι ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της επιδημίας περιλαμβάνουν την πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Στην Κίνα αμφισβητήθηκαν αρκετοί τοπικοί ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για την κακή ανταπόκρισή τους στην της επιδημίας. Επιπρόσθετα, παρατηρούνται αρκετά περιστατικά ξενοφοβίας και ρατσισμού που σχετίζονται με την εμφάνιση κρουσμάτων κατά ανθρώπων καταγωγής της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας σε αρκετές χώρες.

Η παραπληροφόρηση και η διάδοσή της παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό, κυρίως, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε ως “infodemic” από τον ΠΟΥ.

Από τις 27 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν 82,589 περιπτώσεις νόσησης από τον κοροναϊό, παγκοσμίως. Περισσότερο από το 95% αυτών βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα.

Η επιδημιολογική ανάλυση έδειξε ότι η επιδημία ξεκίνησε στην αγορά Huanan Seafood το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια μεταδόθηκε από άτομο σε άτομο, πιθανώς λόγω της ικανότητας μεταλλαγής του ιού.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο βιοασφάλειας…

Ο ιός εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες και περιοχές:Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Μακάο, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ηνωμένες Πολιτείες; Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Νεπάλ, Βιετνάμ, Αυστραλία, Μαλαισία, Καναδάς, Καμπότζη, Γερμανία, Φινλανδία, Σρι Λάνκα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιταλία, Φιλιππίνες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Σουηδία, Ισπανία, Βέλγιο, Αίγυπτος, Ιράν, Ισραήλ, Λίβανο, Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ιράκ, Ομάν, Αλγερία, Αυστρία, Βραζιλία, Κροατία. Ελβετία, Ελλάδα, Πακιστάν, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Νορβηγία, Ρουμανία, Δανία, και Εσθονία.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι, οι νέες περιπτώσεις μειώθηκαν στην Κίνα, αλλά ξαφνικά αυξήθηκαν στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, ο αριθμός νέων περιπτώσεων εκτός Κίνας ξεπέρασε τον αριθμό νέων περιπτώσεων στην Κίνα για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Μέχρι 1 Μαρτίου 2020 τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 7. 31 είναι στο σύνολο στις 5/3/20120.

Θάνατοι από τον κοροναϊό

Ο χρόνος από την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου του κοροναϊού και του θανάτου κυμαίνεται μεταξύ 6 και 41 ημερών, με διάμεση τιμή τις 14 ημέρες. Από την 1η Μαρτίου 2020, περισσότεροι από 2.900 θάνατοι αποδόθηκαν στον κοροναϊό. Οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι ασθενείς – περίπου το 80% των θανάτων που καταγράφηκαν ήταν από αυτούς ηλικίας άνω των 60 ετών και το 75% είχαν συνοσηρότητα, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

coronavirus 4

Σημεία και συμπτώματα ασθένειας κοροναϊού

Αυτοί που έχουν μολυνθεί μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε να αναπτύξουν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, κόπωση, δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους. Σε αντίθεση με άλλους κοροναϊούς,  οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2  μπορεί επίσης να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία, σηπτικό σοκ και θάνατο.

Η περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες, αν και είναι συνήθως πέντε ημέρες.

Αιτία ασθένειας κορωνοϊού

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού από το βήχα ή το φτάρνισμα. Αυτά τα σταγονίδια πέφτουν στις επιφάνειες, όπως σε τραπέζια, σε τηλέφωνα και γραφεία. Οι άνθρωποι κολάνε τον κοροναϊό εάν αγγίζουν μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί από τον ιό και έπειτα αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Μεταδίδεται, ακριβώς, όπως ο ιός της γρίπης, Η μετάδοση μέσων κοπράνων μπορεί να είναι και αυτός ένας τρόπος μετάδοσης.

Τα σταγονίδια που μεταδίδουν τους κοροναϊούς παραμένουν στον αέρα για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορούν να παραμείνουν βιώσιμοι και μεταδοτικοί σε μεταλλική, γυάλινη ή πλαστική επιφάνεια για έως και εννέα ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Η απολύμανση των επιφανειών είναι δυνατή με ουσίες όπως η αιθανόλη 62-71% που εφαρμόζεται για ένα λεπτό.

Το κρέας και τα ζωικά προϊόντα θα πρέπει να μαγειρεύονται σχολαστικά, αν και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φαγητού.

Ο SARS-CoV-2, ένα κοροναϊός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και πνευμονία.

Το SARS-CoV-2 σχετίζεται στενά με τον SARS-CoV-1 (75% έως 80% είναι ταυτόσημοι). Πιστεύεται ότι έχει επιδημιολογική σύνδεση με την αγορά θαλασσινών Huanan και σχετίζεται με τις νυχτερίδες. Κάποια ζώα μπορεί να είναι ενδιάμεσοι ξενιστές. Έχουν απομονωθεί και αναφερθεί τουλάχιστον πέντε γονιδιώματα του νέου κοροναϊο.

Διάγνωση ασθένειας κοροναϊού

Γίνεται με Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης ή PCR αντίστροφης τρανσκριπτάσης σε πραγματικό χρόνο, σε δείγματα από το αναπνευστικό ή αίματος. Τα αποτελέσματα είναι γενικά διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες έως μέρες.

Ένα άτομο θεωρείται ότι κινδυνεύει από την ασθένεια κοροναϊού αν έχει ταξιδέψει σε μια περιοχή επικίνδυνη για μετάδοση κατά τις προηγούμενες δεκατέσσερις ημέρες ή αν είχε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο.

Οι κοινές βασικές ενδείξεις περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Άλλοι πιθανοί δείκτες είναι η κόπωση, η μυαλγία, η ανορεξία, η παραγωγή πτυέλων και ο πονόλαιμος.

coronavirus 1

Πρόληψη ασθένειας κοροναϊού

Για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης, οι οργανισμοί υγείας προτείνουν την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που νοσούν.

Απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια.

Απαιτείται καλή ατομική υγιεινή.

Όσοι μπορεί να είναι ήδη μολυσμένοι, συνιστάται να μένουν στο σπίτι, να φορούν μάσκα προσώπου, να καλύπτουν το στόμα σε βήχα και φτάρνισμα, να μην πίνουν από το ίδιο ποτήρι με άλλα άτομα και να αποφεύγουν την κοινή χρήση προσωπικών ειδών με άλλα άτομα της οικογένειας.

Δεν υπάρχει εμβόλιο.

Επίσης,  απαγορεύεται η κατανάλωση άγριων ζώων.

Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν κάποιον που ενδέχεται να έχει μολυνθεί συνιστώνται προφυλάξεις για την επαφή και προφυλάξεις με προστασία και των ματιών.

Το ξέπλυμα της μύτης, η περιποίηση στόματος και η κατανάλωση σκόρδου είναι αποτελεσματικά.

Πλύσιμο χεριών

Όλοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά από την τουαλέτα ή όταν τα χέρια είναι  βρώμικα. πριν το φαγητό και μετά από φύσημα της μύτης, μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Επίσης, συστήνεται η χρήση διαλυμάτων με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Δεν πρέπει να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια.

Ατομική υγιεινή

Πρέπει να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη  όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

Η χρήση χειρουργικών μασκών, επίσης, συνιστάται, καθώς, με αυτές μπορούν να περιοριστεί ο όγκος και η απόσταση που ταξιδεύουν των σταγονιδίων που διασκορπίζονται όταν μιλάτε, φταρνίζεστε και βήχετε.

Οι μάσκες πρέπει να αντικαθίστανται όταν είναι υγρές.

Αν αγγίξετε το μπροστινό μέρος της μάσκας όταν την αφαιρέσετε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό για τα χέρια. Μην ακουμπάτε μια χρησιμοποιημένη μάσκα. Οι μάσκες μιας χρήσης πετιούνται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους και δεν ξαναχρησιμοποιούνται.

Οι μάσκες, επίσης, συνιστώνται για χρήση από εκείνους που φροντίζουν κάποιον που μπορεί να έχει την ασθένεια.

Η χειρουργική μάσκα από μη μολυσμένα άτομα με χαμηλό κίνδυνο δεν είναι αποτελεσματική.

coronavirus 5

Απομόνωση

Όσοι υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί συνιστάται να περιορίζουν τις δραστηριότητες εκτός του σπιτιού. Μην πηγαίνετε στη δουλειά, στο σχολείο ή σε δημόσιους χώρους. Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή ταξί.

14 ημέρες είναι το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα μεταξύ της μόλυνσης και της έναρξης των συμπτωμάτων.

Εμβόλια

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια για το νέο κοροναϊό.

coronavirus 2

Θεραπεία ασθένειας κοροναϊού

Δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα.

Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής που τονώνουν την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να απαιτηθεί οξυγονοθεραπεία, ενδοφλέβια υγρά και υποστήριξη της αναπνοής.

Τα αντιικά φάρμακα, όπως favipiravir, ribavirin, remdesivir και galidesivir χρησιμοποιούνται από κάποιους ιατρούς, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες.

Να μην σας δημιουργούνται αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού!!!

Ο κοροναϊός έχει κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Ο φόβος για τον Coronavirus οδηγεί σε πανικό για προϊόντα πρώτης ανάγκης (χαρτί υγείας, αποξηραμένα τρόφιμα, ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και λαχανικά) και ο κόσμος αδειάζει τα σουπερμάρκετ.

Ο τουρισμός, επίσης, πλήττεται.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει τις πτήσεις λόγω μειωμένης ζήτησης.

coronavirus 6

Πώς να προφυλαχτείτε από τον Coronavirus

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του κορωναϊού είναι να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά γίνεται.

Βρέξτε τα χέρια σας με ζεστό νερό και στη συνέχεια εφαρμόστε ένα ήπιο σαπούνι.

Τρίψτε τα χέρια σας για 20-30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια ξεπλύνετε κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό.

Εάν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλη 60-95%.

Κρατήστε τα χέρια μακριά από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Μπορεί να έρθετε σε επαφή με τον κοροναϊό από μια επιφάνεια, όπως  πόμολα ή πάγκο. Τα μικρόβια μπορούν να παραμείνουν στα χέρια σας και να μολύνετε τον εαυτό σας εάν αγγίξετε το πρόσωπό σας με βρώμικα χέρια. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σε περίπτωση που ο ιός είναι στο δέρμα σας.

Μείνετε μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται.

Μην κάνετε χειραψίες με άλλα άτομα.

Απολυμαίνετε τις επιφάνειες, όπως τα πόμολα, τους πάγκους και τις βρύσες. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό με σπρέι ή μαντηλάκια λεύκανσης για να καθαρίσετε αυτές τις επιφάνειες καθημερινά. Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια παραμένει υγρή για περίπου 10 λεπτά, έτσι ώστε να σκοτώνει αποτελεσματικά τον ιό. Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο να παραμείνει ο ιός στις επιφάνειες και ενδεχομένως να προκαλέσει λοίμωξη.

Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε υπερβολικά εάν δεν έχετε πραγματικά κίνδυνο.

Μην μοιράζεστε αντικείμενα οικιακής χρήσης με το μολυσμένο άτομο. Ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε αντικείμενα όπως κύπελλα, πιάτα, σκεύη και πετσέτες.

Πλύνετε όλα τα ρούχα με ζεστό για να τα απολυμάνετε. Τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες μπορούν να κρατήσουν όλους τους κοροναϊούς, οπότε είναι σημαντικό να τις πλένετε προσεκτικά. Ρυθμίστε το πλυντήριο σας στη πιο ζεστή θερμοκρασία και μετρήστε τη συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικού.

Ανοίξτε ένα παράθυρο για να αερίσετε το δωμάτιο εάν ο καιρός το επιτρέπει. Δεδομένου ότι ο κοροναϊός είναι αερομεταφερόμενος, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ μοιράζεστε χώρο με άρρωστο άτομο. Η εξαερισμός του χώρου μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τον αέρα, γεγονός που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιο.

Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα αυγά για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Περιορίστε την επαφή σας με ζώντα ζώα για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης.

Τα εκτρεφόμενα ζώα και οι νυχτερίδες είναι οι πιο πιθανές πηγές μόλυνσης.

Μείνετε στο σπίτι εάν έχετε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζετε ή βήχετε.

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα!!!

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ασθένεια του κορωνοϊού

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ασθένεια του κορωνοϊού

coronavirus 3

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ιός SARS

Κορωνοϊοί

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ