Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΣυκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Πολύ νόστιμη και υγιεινή συνταγή για θεραπεία

Το βιολογικό συκώτι

Tο συκώτι είναι μια πρωτεϊνική πηγή υψηλής ποιότητας, αλλά και περιεκτικότητας!

Το συκώτι περιέχει σίδηρο! Ο σίδηρος που περιέχει το συκώτι, απορροφάται εύκολα από το σώμα. Ο σίδηρος βοηθάει το σώμα να φτιάξει ερυθρά αιμοσφαίρια και διατηρεί το αίμα σας υγιές. Με το να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου, καταπολεμάτε και την κόπωση. Ο σίδηρος,  ακόμη, βοηθάει το σώμα σας να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες.

Το συκώτι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  που βοηθούν στη συντήρηση και επισκευή των κυττάρων.

Το συκώτι, επίσης, περιέχει επίσης αρκετή βιταμίνη Α, και είναι ιδανικό για το δέρμα και την όρασή μας.

Το βιολογικό σπανάκι

Το σπανάκι αποτελείται, κυρίως, από 91,4% νερό, 3,6% υδατάνθρακες και 2,9% πρωτεΐνες.

Προσδίδει 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ.

Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.

Το σπανάκι προφυλάσσει την όραση.

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης και λουτεΐνης που είναι ευεργετικές για την όραση. Είναι κατάλληλο για τη φαγούρα, τα οφθαλμικά έλκη και την ξηροφθαλμία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει το σπανάκι μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο ή τον ερεθισμό στα μάτια.

Η συστηματική πρόσληψη λουτεΐνης που περιέχει το σπανάκι συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη.

Το σπανάκι έχει διάφορα σημαντικά συστατικά που θεωρούνται αντικαρκινικά, όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, φυλλικό οξύ και τοκοφερόλη, τα οποία δρουν μέσω διαφορετικών μηχανισμών για την προστασία των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.

Το κάλιο, το φυλλικό οξύ και διάφορα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σπανάκι είναι γνωστό ότι ωφελούν το νευρικό σύστημα των ανθρώπων που τα καταναλώνουν τακτικά. Το φυλλικό οξύ είναι μειωμένο στη νόσο Αλτσχάιμερ, οπότε το σπανάκι είναι μια τροφή απαραίτητη γι’ αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νευρικής ή γνωσιακής παρακμής. Το σπανάκι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται φυσιολογικά με την πάροδο των χρόνων.

Ένα φλιτζάνι σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ ενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Το σπανάκι προστατεύει τα οστά.

Ακόμη το σπανάκι είναι ωφέλιμο για την καρδιά, θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ενεργεί κατά του έλκους, γιατί προστατεύει  τη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου, μειώνοντας την εμφάνιση γαστρικών ελκών, ενισχύει την απόδοση των αθλητών και η εκδυστερόνη που περιέχει, που είναι ένα φυτοστεροειδές που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του σπανακιού, βοηθάει στην προπόνηση ενδυνάμωσης, αυξάνοντας τη μυϊκή ισχύ.

Το σπανάκι είναι εποχιακό φυτό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Για να προσλάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το σπανάκι, πρέπει να προσέχετε τον τρόπο αλλά και τον χρόνο μαγειρέματος.

Όσο περισσότερο βράζει το σπανάκι και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος τόσο λιγότερη λουτεΐνη διατηρεί, ενώ το τηγάνισμα αφήνει το σπανάκι με μόλις 40% της αρχικής λουτεΐνης έπειτα από 10 λεπτά.

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Υλικά (για 8 άτομα)

8 φέτες βιολογικό συκώτι μοσχαρίσιο

8 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα ( αν θέλετε και καυτερή)

Βιολογικό ελαιόλαδο

1 λίτρο βιολογικό γάλα για το μαρινάρισμα

Αλάτι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό

Πιπέρι φρεσκοτριμένο

1 κιλό βιολογικό σπανάκι

1 βιολογικό κρεμμύδι

Εκτέλεση

Βάζετε το συκώτι σε ένα μπολ με το γάλα και το αφήνετε τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο. Το γαλακτικό οξύ εισχωρεί στους ιστούς του συκωτιού και σπάει κάποιες πρωτεΐνες σε αμινοξέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέρος από το αίμα που υπάρχει στο συκώτι να βγαίνει στη μαρινάδα κάνοντάς τη ροζ. Έτσι απαλλάσσετε το συκώτι από τη βαριά μυρωδιά, βελτιώνοντας τη γεύση του. Επίσης η μαρινάδα στο γάλα, επηρεάζει την υφή του συκωτιού κάνοντάς το πολύ πιο αφράτο, καθώς, οι ιστοί χαλαρώνουν λόγω διάσπασης των πρωτεϊνών.

Το βγάζετε, το σκουπίζετε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνετε στεγνό για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτετε σε κάθε πλευρά την καπνιστή πάπρικα, πασπαλίζοντάς την ομοιόμορφα.

Βάζετε την ψηστιέρα στο μάτι στα ¾ της έντασης. Σε 3 λεπτά, αφού ζεσταθεί ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο.

Μόλις κάψει το λάδι και αρχίσει να αχνίζει, τοποθετείτε προσεκτικά μέσα τις φέτες του συκωτιού. Θα προσέξετε ότι αρχίζουν άμεσα να συρρικνώνονται και το ίδιο θα συμβεί και στην άλλη πλευρά, μετά το πρώτο γύρισμα.

Γυρίζετε με λαβίδα και όχι με πιρούνι που θα τρυπήσει τις φέτες του συκωτιού ανά 1 λεπτό στην αρχή και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια. Το ιδανικό είναι να γυρίζετε τις φέτες ανά 30 δευτερόλεπτα. Η τεχνική του συχνού και γρήγορου γυρίσματος θα βοηθήσει να ψηθεί ελαφρά πιο γρήγορα το εσωτερικό, καθώς, η πλευρά που δεν ακουμπά στο τηγάνι δεν προλαβαίνει να χάσει θερμοκρασία. Έτσι και δεν μαυρίζει υπερβολικά το εξωτερικό από υψηλές θερμοκρασίες και η θερμότητα περνά προς το κέντρο πιο ομοιογενώς και από τις δύο πλευρές της φέτας του συκωτιού.

Το συκώτι για να είναι έτοιμο πρέπει να περάσουν συνολικά 6 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρετε σε ξύλο κοπής. Το σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ηρεμήσει για 4-6 λεπτά πριν το κόψετε. Στα πρώτα 2 λεπτά περίπου, η εσωτερική του θερμοκρασία θα συνεχίζει να ανεβαίνει και έτσι ολοκληρώνεται το ψήσιμο εκτός τηγανιού. Οι ιστοί που έχουν διασταλεί από τη θερμότητα, θα αρχίσουν να συστέλλονται και έτσι το συκώτι θα είναι ζουμερό στη κάθε μπουκιά και δεν θα φύγουν πολλά υγρά. Με καλό μαχαίρι πριονωτό το κόβετε σε λεπτές φέτες και ρίχνετε καλό τριφτό αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζετε μια γραμμή από φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Καθαρίστε το σπανάκι, αφαιρώντας τυχόν κατεστραμμένα ή ξερά φύλλα και κόψτε το τελικό τμήμα του στελέχους.

Πλύντε το καλά με κρύο νερό.

Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα και βρέξτε τον πάτο με λίγο λάδι. Ζεστάνετε λίγο και προσθέστε το σπανάκι.

Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με το υγρό που θα βγει από το σπανάκι.

Βράστε για 15 περίπου λεπτά, προσθέτοντας το αλάτι όταν μειωθεί ο όγκος του σπανακιού.

Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο, στραγγίστε το καλά.

Βάλτε σε ένα τηγάνι όσο ελαιόλαδο χρειάζεται και, όταν ζεσταθεί, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για δύο λεπτά.

Προσθέστε το σπανάκι και αφήστε το να πάρει γεύση στο λάδι για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται.

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

beetroot 2

Διαβάστε, επίσης,

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Συκωταριά κρασάτη

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα εντόσθια

Κετογενική δίαιτα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ