Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025

Cannabis Sativa

Η ιστορία του φυτού Cannabis Sativa

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το φυτό Cannabis Sativa: Όλοι πια γνωρίζουν τα οφέλη στην υγεία από το φυτό Cannabis Sativa

Η κάνναβη από παλιά χρησιμοποιήθηκε για την ένδυση, την κατασκευή τροφίμων, την παρασκευή καυσίμων και τη θεραπεία ασθενειών.

Με την ανάπτυξη των βιομηχανιών νάιλον, πετρελαίου, χαρτιού, αλκοόλ και των φαρμακοβιομηχανιών η Κάνναβη έπρεπε να εξουδετερωθεί.

Στην Ελλάδα, η κάνναβη, τόσο η κλωστική όσο και η ευφορική καλλιεργούνταν από τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελούσε εξαγώγιμο προϊόν.

Η καλλιέργεια της Ινδικής Κάνναβης υπήρχε σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της κάνναβης το έστελναν στο εξωτερικό και κυρίως, στην Αίγυπτο.

Το 1887 η χρήση της Κάνναβης στην Αίγυπτο απαγορεύεται.

Η Βρετανία που έλεγχε την Αίγυπτο από το 18882 πίεζε την Αίγυπτο για την απαγόρευση της κάνναβης.

Το 1890 με εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύεται η εισαγωγή κάνναβης στις ελληνικές φυλακές και αρχίζουν οι εισβολές της αστυνομίας στα καφενεία.

Το 1890 γίνεται κι ένα ιατρικό συνέδριο ”για την ολέθρια χρήση της κάνναβης”. Όπως, ισχυρίστηκαν στο ιατρικό συνέδριο η κάνναβη προκαλούσε διαταραχή της λειτουργίας του πεπτικού και κυκλοφορικού συστήματος, έβλαπτε την κίνηση και την αίσθηση, διατάρασσε τις ψυχικές λειτουργίες, προκαλούσε συγκοπή και μανία, ατροφούσε το σώμα, άμβλυνε το νου και προκαλούσε κακό στην κοινωνία κι έτσι απαγορεύτηκε η χρήση της κάνναβης.

Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες κάνναβης υπήρχαν στη Μαντινεία και το Άργος και από αυτή ζούσαν πολλοί Έλληνες.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, υπό την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας, σε συζήτηση που γίνεται στην ελληνική Βουλή στις 6 Ιουνίου 1906 συζητάει για τις δυσμενείς συνέπειες της κάνναβης και στις 18 Δεκεμβρίου 1915 χαρακτηρίζεται η χρήση της κάνναβης ως πράξη εγκληματική.

Ο πρώτος νόμος περί απαγορεύσεως της καλλιέργειας, της εμπορίας και της κατανάλωσης της ινδικής κάνναβης του 1920 συναντάει την αντίδραση των καλλιεργητών και αναγκάζει σε αναστολή της εφαρμογής του.

Όμως, ήδη, είχε αρχίσει μια Παγκόσμια εκστρατεία κατά της κάνναβης.

Το 1927 η σύνοδος της Κοινωνίας των Εθνών αποφάσισε ότι η χρήση της κάνναβης οδηγεί σε κατάθλιψη, αδυναμία, απώλεια αντίληψης, νευρασθένεια και χρόνια νοσήματα.

Γιατί, όμως;

Ο γιατρός Giancalo Arnao αναφερόμενος στην έρευνα του Sydney Cohentoy 1976 τονίζει ότι η κάνναβη επιδρά, κυρίως, στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου της αφηρημένης νόησης και της φαντασίας. Οι επιδόσεις σε προφορικά αναλυτικά τεστ, που εντοπίζονται στο αριστερό ημισφαίριο ήταν χαμηλές, ενώ οι επιδόσεις σε μη προφορικές δημιουργικές ασκήσεις, που εντοπίζονται στο δεξιό ημισφαίριο ήταν υψηλές. Έτσι με την τόνωση των λειτουργιών του αριστερού ημισφαιρίου οι κυβερνώντες επεδίωκαν την πειθαρχία, την υπακοή, την ρεαλιστική λογική και την πειθαρχημένη εργασία. Οι κυβερνώντες επιζητούσαν ένα υπάκουο και άβουλο κοινωνικό μοντέλο κι ενώ, όπως και σήμερα δεν απαγορεύουν την χρήση μορφίνης και άλλων οποιοειδών, έτσι και τότε απαγόρευσαν μόνο τη χρήση της κάνναβης.

Τα αντικοινωνικά και εγκληματικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν στη χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα ήταν τα ίδια που δόθηκαν και στην Αμερική, στη διάρκεια της εκστρατείας ενάντια στη μαριχουάνα. Θεωρούσαν την κάνναβη το δηλητήριο των μαύρων ενάντια στους λευκούς.

Το 1937 με το νόμο Marijuana Taxt Act αναγνωρίζεται η χρήση της μαριχουάνας ως φάρμακο, αλλά υπήρχε ετήσιος φόρος για τους γιατρούς που το συνταγογραφούσαν, για τους φαρμακοποιούς που το πουλούσαν και για τους αγρότες που το παρήγαγαν.

Στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι η διάδοση της κάνναβης απειλεί την ελληνική νεολαία. Η ΕΠΟΝ κάνει εκστρατεία για την καταπολέμηση της κάνναβης και ξεριζώνει φυτείες στο Βόλο. Σε όλη τη Θεσσαλία γίνονται διαλέξεις, επιτροπές, παρουσίαση στο δεσπότη και κλίση εισαγγελέα για να σταματήσουν την εξάπλωση της κάνναβης.

Όμως η χρήση της κάνναβης διατηρήθηκε παντού, σε μεγάλη κλίμακα στις ΗΠΑ τη δεκαετία 1960, στην Ευρώπη τη δεκαετία 1970 και στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση και τη δεκαετία 1980.

Τη δεκαετία 1966-1976 στις ΗΠΑ έγιναν 10.000 έρευνες και μόνο 12 από αυτές κατέληξαν σε αρνητικά αποτελέσματα

Άρα η απαγόρευση της κάνναβης ήταν σε αντίθεση με την επιστημονική γνώση και οφειλόταν σε ιδιοτελείς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.

Το Σεπτέμβριο του 1983 επί προεδρίας Ρ.Ρίγκαν γίνεται προσπάθεια καταστροφής των ντοκουμέντων όλων των ερευνών που έγιναν από το 1966-1976, αλλά επειδή υπήρξε αντίδραση από τα Πανεπιστήμια, άρχισε η χρηματοδότηση ερευνών που στυμμένες θα ανακάλυπταν τις βλαβερές συνέπειες της κάνναβης.

Όμως, μάταια…

Το 1953 οι καθηγητές L. Thompson & R. Proctor με εργασία τους διαβεβαίωσαν ότι η κάνναβη δεν προκαλεί σωματική ή ψυχική εξάρτηση και η διακοπή της δε συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα.

Αλλά και πολλοί Έλληνες Καθηγητές Φαρμακολογίας, Ιατροδικαστές και Ψυχίατροι διαβεβαίωσαν το ίδιο.

Η εξάρτηση από τα οπιούχα, τα βαρβιτουρικά, τα οινοπνευματώδη και τον καπνό είναι αποδεδειγμένη.

Στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, τη συγκέντρωση στις πόλεις και την ανάπτυξη της ψυχολογίας και της φαρμακολογίας οι διαχειριστές της εξουσίες επιδίωξαν να πετύχουν έναν μαζικό έλεγχο στους πολίτες.

Εργασία, αγορά, πειθαρχία.

Το 1995 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι οι επιπτώσεις του αλκοόλ και του καπνού είναι πιο βλαβερές από αυτές της κάνναβης.

Το 1972 η Κυβερνητική Επιτροπή του Καναδά τονίζει ότι η μαριχουάνα δεν επηρεάζει αρνητικά την ετοιμότητα ή το χρόνο αντίδρασης.

Σήμερα, είναι αποδεδειγμένη η χρησιμότητα της ιατρικής κάνναβης σε ασθένειες και διαταραχές της υγείας.

Η Ιστορία της Κάνναβης ως θεραπευτικό μέσο

Μυθολογία

Η Cannabis Sativa έχει πρωταρχική θέση σε όλες τις ποικιλίες της.

Κίνα

Στην Κίνα την τρίτη χιλιετία π.Χ ο Σεν Νουγκ μετέδωσε τη χρηστική αξία και καλλιέργεια της κάνναβης για υφάσματα, σχοινιά, δίχτυα, για τη διατροφή και τη θεραπεία. Την πρότεινε για τους ρευματικούς πόνους, για την αρθρίτιδα, για τον πυρετό, για την ελονοσία, για τη δυσκοιλιότητα, το βήχα και τους πόνους της περιόδου.

Ινδία

Στην Ινδία τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. χρησιμοποιούν την κάνναβη ως ενισχυτικό του πνεύματος και της γαλήνης, ως τονωτικό, αντιβηχικό, αντιπυρετικό, ηρεμιστικό, ορεξιογόνο, αντικαταθλιπτικό κ.ά

Αγιουρβέδα

Στην Αγιουρβεδική Ιατρική τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. το χρησιμοποιούν ως αναλγητικό, αντισπασμωδικό και χωνευτικό.

Ασσυρία

Το 2000 π.Χ. το χρησιμοποιούν ως αναλγητικό, ευφραντικό, αντικαταθλιπτικό και υπνωτικό.

Αίγυπτος

Το 1500 π.Χ. στον πάπυρο Erbs συνιστάται ως μητροσυσπαστικό και βοηθητικό στον τοκετό. Επίσης, 2 αιώνες αργότερα χρησιμοποιείται για το γλαύκωμα και σαν αντισηπτικό.

Διοσκουρίδης

Τον 1ο αιώνα μ. Χ. συνιστά την κάνναβη ως αναλγητικό.

Πλίνιος ο Πρεσβύτερος

Το 2ο αιώνα μ. Χ. συνιστά κάνναβη για το βήχα, τους σπασμούς και τα εγκαύματα.

Άραβες

Οι Άραβες χρησιμοποιούν την κάνναβη για τη θεραπεία ασθενειών από το 10ο αιώνα μ.Χ.

Αγγλία

Ο Άγγλος ιερέας Robert Burton συστήνει την κάνναβη στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ευρώπη

Στην Πλήρη Βοτανική που εκδόθηκε το 1645 η κάνναβη ήταν φάρμακο για το βήχα, τον πυρετό, τον πόνο, τα εγκαύματα και άλλα.

Κίνα

Τον 16 ο αιώνα συνιστούσε την κάνναβη ως αντιγηραντικό, τονωτικό και επιβοηθητικό στις παραλύσεις.

Αγγλία

Το 1764 στο Νέο Αγγλικό Συνταγολόγιο συστήνονται ρίζες κάνναβης για τις φλεγμονές του δέρματος.

Εδιμβούργο

Το 1794 στο Νέο Συνταγολόγιο του Εδιμβούργου συστίνεται λάδι από σπόρους κάνναβης, μαζί με γάλα, για τη θεραπεία του βήχα.

Καλκούτα

Ο W.D. O’ Shaughnessy χειρουργός και καθηγητής Χημείας στην Ιατρική Σχολή Καλκούτας την εφάρμοσε θεραπευτικά για τους ρευματικούς πόνους, τους σπασμούς της επιληψίας, του τετάνου και της λύσσας.

Γαλλία

Ο ψυχίατρος Moreau de Tours χρησιμοποίησε την κάνναβη για τις ψυχικές διαταραχές, όπως, τη μελαγχολία, τις ιδεοληπτικές διαταραχές, τις έμμονες ιδέες και την υπομανία.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το 1854 το Συνταγολόγιο των ΗΠΑ περιέγραφε την ιαματική δράση των αποσταγμάτων της κάνναβης για την αϋπνία, τους σπασμούς, τους πόνους, τις νευραλγίες, το βήχα, τη σπαστικότητα, την υστερία, την κατάθλιψη, την ψύχωση και τις αιμορραγίες της μήτρας.

Το 1860 ο Δρ. R.R. M’Meens χρησιμοποιούσε την κάνναβη για: τέτανο, νευραλγίες, αιμορραγία μήτρας, δυσμηνόρροια, σπασμούς, ρευματικούς πόνους, άσθμα, ψύχωση λοχίας, χρόνια βρογχίτιδα, ανορεξία και σαν ηρεμιστικό.

Το 1887 ο H.A. Hare χρησιμοποιούσε την κάνναβη στο Οχάιο για τις ημικρανίες και ως τοπικό αναισθητικό.

Αγγλία

Το 1881ο ΔΡ. H.H. Kane θεράπευσε μια Αγγλίδα από τον αλκοολισμό.

Το 1890 ο Δρ. J.R. Reynolds που ήταν προσωπικός γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας χρησιμοποιούσε την κάνναβη για την αϋπνία, τις ημικρανίες, την επιληψία, την κατάθλιψη, το βρογχικό άσθμα και τη δυσμηνόρροια.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το 1889ο E. Birch χρησιμοποιούσε την κάνναβη για την αϋπνία και την ανορεξία.

Το 1891 ο Δρ. J.B. Mattison χρησιμοποιούσε την κάνναβη για τις αναλγητικές και υπνωτικές της ιδιότητες, για τη δυσμηνόρροια, το άσθμα, το γαστρικό έλκος, το τρομώδες παραλήρημα, και ως υποκατάστατο οπιούχων.

Μεγάλη Βρετανία

Το 1899 0 Sir William Osler καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιούσε κάνναβη για το στρες.

Από το 1840 έως το 1900 δημοσιεύθηκαν πάνω από 100 άρθρα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης: ημικρανίες, νευραλγίες, νευρικό τρόμο, μυϊκοί σπασμοί, επιληψία, τέτανος, άσθμα, βήχας, αϋπνία, άγχος, ψυχώσεις, κατάθλιψη, αιμορραγίες μήτρας, δυσμηνόρροια, στέρηση οπίου, υποκατάσταση οπίου.

Ελλάδα

Στο Μέγα Λεξικόν της Ιατρικής του 1929 η κάνναβη αναφέρεται ως τοπικό καταπραϋντικό, όπως σε πόνους του στομάχου, ως υπνωτικό, φάρμακο για τις ημικρανίες, τις νευρώσεις και τις παραλύσεις.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το 1937 επιβάλλεται ο νόμος Marijuana Tax Act με τον οποίο η κάνναβη είναι χρήσιμο φάρμακο, αλλά οι φόροι για τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους αγρότες ήταν δυσβάσταχτος κι έτσι για 50 έτη έρευνες γινόντουσαν μόνο για συνθετικά κανναβινοειδή.

To 1942 o Δρ. S. Allentuck & K.M. Bowman χρησιμοποιούσαν τα παράγωγα κάνναβης για το στερητικό σύνδρομο από οπιούχα.

Το 1947 ο G.T. Stockings χρησιμοποιούσε συνθετική κάνναβη στην κατάθλιψη και στον ψυχαναγκασμό.

Το 1949 οι J.P. Davis & H.H. Ramsey χρησιμοποιήσαν την κάνναβη για την επιληψία.

Το 1953 οι L.J. Thompson & R.C. Proctor χρησιμοποιούσαν συνθετική κάνναβη για το στερητικό σύνδρομο από διακοπή αλκοόλ και βαρβιτουρικών.

Τσεχοσλοβακία

Το 1960 Τσεχοσλοβάκοι ερευνητές αναδεικνύουν τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της κάνναβης. Το κανναβιδιολικό οξύ είναι αποτελεσματικό σε Gram θετικούς μικροοργανισμούς, όπως σε στελέχη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθυκιλλίνη.

Ισραήλ

Το 1964 ο Raphael Mechoulam ανακαλύπτει τη Δ9 THC. Η κανναβινόλη ή CBN και η κανναβιδιόλη ή CBD είχαν ανακαλυφθεί από το 1940

Το 1968 άρχισε η χρήση της κάνναβης στην ψυχοθεραπεία, λόγω της ψυχικής χαλάρωσης και της διευκόλυνσης της συναισθηματικής επικοινωνίας που επιφέρει.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές της κάνναβης το 1969

Αναλγητικό

Υπνωτικό

Σπασμολυτικό

Αντιεπιληπτικό

Για τις νευραλγίες

Για τις ημικρανίες

Για τη νευραλγία τριδύμου

Για την ψυχοθεραπεία

Αντικαταθλιπτικό

Αντιασθματικό

Διευκολύνει τον τοκετό (Ωκυτόκο)

Αντικαρκινικό

Τοπικό αναισθητικό

Στερητικό σύνδρομο αλκοόλ, οπιούχων και βαρβιτουρικών

Αναλγητικό στον τοκετό

Αντιβιοτικό

Αντιφλεγμονώδες

Αντιοξειδωτικό

Αντιπυρετικό

Αντιυπερτασικό

Αντιεμετικό

Αντιγλαυκωματικό

Αγχολυτικό

Το 1976 ο R. Randal θεράπευσε με την κάνναβη το γλαύκωμα που είναι ασθένεια των οφθαλμών από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Το 1976 άρχισε στην Ολλανδία η πώληση μικρών ποσοτήτων κάνναβης σε coffee shops.

Το 1978 στο New Mexico στις ΗΠΑ με νόμο γίνεται διαθέσιμη η ιατρική κάνναβη.

Από το 1970-1980 τριάντα τρεις πολιτείες ακολούθησαν.

Μεταξύ 1974-1984 δεκαεπτά πολιτείες πήραν άδεια για χρήση της κάνναβης για το γλαύκωμα και τους εμέτους από τη χημειοθεραπεία του καρκίνου.

Το 1985 εγκρίθηκε συνθετική THC για τη ναυτία και τους εμέτους από τη χημειοθεραπεία του καρκίνου.

Το 1988 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη υποδοχέων κάνναβης στον εγκέφαλο και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το 1992 ανακαλύφθηκε το ενδογενές κανναβινοειδές (ανανταμίδη).

Το 1995 ανακαλύφθηκε το ενδογενές κανναβινοειδές (αραχιδονογλυκερόλη ή 2-AG).

Τόσο τα ενδοκανναβινοειδή όσο και τα φυτοκανναβινοειδή ξεκλειδώνουν τις ίδιες κλειδαριές-υποδοχείς στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στον υπόλοιπο οργανισμό κι έτσι διατηρείται η ομοιόσταση στον οργανισμό.

Μετά την ανακάλυψη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ασθενείς με καρκίνο, HIV/AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας, γλαύκωμα χρησιμοποιούν ιατρική κάνναβη για τη θεραπεία τους.

Το 1996 νομιμοποιείται η ιατρική κάνναβη για συνταγογράφηση και καλλιέργεια στην Καλιφόρνια.

Σήμερα πάνω από είκοσι πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη και τη χρησιμοποιούν για τη ναυτία και τον πόνο σε καρκινοπαθείς. σε σπαστικές καταστάσεις, σε διαταραχές κινητικότητες, σε βλάβες νωτιαίου μυελού, σε μετεγχειρητικές επώδυνες καταστάσεις, σε καχεξία από AIDS, σε καρκινική καχεξία και στο γλαύκωμα.

Στην Ευρώπη οι Ισπανοί ερευνητές απέδειξαν τη θεραπευτική επίδραση της κάνναβης στον καρκίνο.

Στην Ευρώπη οι Γερμανοί ερευνητές απέδειξαν τη θεραπευτική επίδραση της κάνναβης στις ψυχώσεις.

Στην Ευρώπη οι Ιταλοί ερευνητές απέδειξαν τη θεραπευτική επίδραση της κάνναβης σε πολλές ασθένειες.

Η ιατρική κάνναβη έχει θεραπευτική δράση σε πολλές ασθένειες.

Η ιατρική κάνναβη έχει στόχο και σκοπό την ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ, δηλαδή, τη διατήρηση της ισορροπίας του εσωτερικού περιβάλλοντος, παρ’ όλες τις διακυμάνσεις κι επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Η κάνναβη ρυθμίζει τον πόνο, την αρτηριακή πίεση, την ένταση, την όρεξη, τις φλεγμονές, τη θερμοκρασία, την προστασία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντίσταση στους όγκους.

Η κάνναβη ενισχύει και ενδυναμώνει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα που υπάρχει στον οργανισμό για τη διατήρηση της ομοιόστασης, της ισορροπίας και της υγείας

Η συνταγογράφηση κάνναβης (Medical Cannabis) είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες της ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ισραήλ, σε είκοσι χώρες της Ευρώπης, σε Λατινική Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Medical Cannabis!!!

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, πατώντας εδώ, για να παραγγείλετε την βιολογική φυτική κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

Σύνδρομο Tourettte και κάνναβη

Η θεραπεία των ασθενειών πρέπει να γίνεται με φυσικά φάρμακα

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Κάνναβη και νόσος του Πάρκινσον

Κάνναβη και τραυματική βλάβη εγκεφάλου

Κάνναβη και νόσος Huntington

Κάνναβη και νόσος Alzheimer

Κάνναβη και σύνδρομο μετατραυματικού στρες

Η ιατρική κάνναβη ως ορεξιογόνο

Κάνναβη και στέρηση αλκοόλ και οπιούχων

Ιατρική κάνναβη και σχιζοφρένεια

Κάνναβη και μανιοκατάθλιψη

Κάνναβη και HIV/AIDS

Η αντιμικροβιακή δράση της κάνναβης

Γιατί η συμβατική ιατρική δεν είναι αποδοτική

Οστά και κάνναβη

Σταματήστε να φαρμακώνεστε

Η αντιεμετική δράση της κάνναβης

Κάνναβη και γαστρεντερικές διαταραχές

Η χρήση της κάνναβης στις απεξαρτήσεις

Η χρήση της κάνναβης στις απεξαρτήσεις

Κάνναβη και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Κάνναβη και αναλγησία

Κάνναβη και ινομυαλγία

Κάνναβη και αϋπνία

Η κάνναβη στη θεραπεία του γλαυκώματος

Ιατρική κάνναβη και λεμφώματα

Καρκίνος του στόματος και κάνναβη

Καρκίνος θυρεοειδούς και κάνναβη

Σάρκωμα Kaposi και κάνναβη

Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση και Κάνναβη

Η κάνναβη αυξάνει τη δημιουργικότητα

Προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση και κάνναβη

Καρκίνος του δέρματος και κάνναβη

Λευχαιμία και κάνναβη

Κάνναβη και καρκίνος του προστάτη

Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

Κάνναβη και καρκίνος παχέος εντέρου

Καρκίνος ήπατος και κάνναβη

Καρκίνος παγκρέατος και κάνναβη

Κάνναβη και καρκίνος στομάχου

Καρκίνος εγκεφάλου και κάνναβη

Κάνναβη και καρκίνος

Κάνναβη και παθήσεις του ήπατος

Κάνναβη και καρδιοαγγειακά νοσήματα

Κάνναβη και καρκίνος του μαστού

Βρογχικό άσθμα και κάνναβη

Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

Η κάνναβη στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

Η απόλυτη θεραπεία για όλα τα προβλήματα υγείας

Κάνναβη και ακράτεια ούρων

Κάνναβη και Διαβήτης

Κάνναβη και αθλητισμός

Το έλαιο κάνναβης στις δερματικές παθήσεις

Να χρησιμοποιείτε κρέμες κάνναβης

Θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με ιατρική κάνναβη

Πότε πρέπει να χορηγείται ιατρική κάνναβη στα κατοικίδια

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και κάνναβη

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προάγει την υγεία

Η κάνναβη είναι το καλύτερο παυσίπονο

Αν διαγνωσθείτε με καρκίνο ανακτήσετε την υγεία σας με τη φαρμακευτική κάνναβη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Η κάνναβη είναι πολύτιμο φυτό

Λιποσωμιακή κάνναβη

Η κάνναβη προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Γιατί οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν κάνναβη

Συντονιστείτε με τη συχνότητα της κάνναβης

Η κάνναβη είναι καλύτερη από τα αντικαταθλιπτικά

Διατροφικές συμβουλές για όσους παίρνουν κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου τους

Η κάνναβη θεραπεύει τον πονοκέφαλο

Οι κρέμες με κάνναβη έχουν πολλά οφέλη για το δέρμα σας

Η κάνναβη φάρμακο για το εγκεφαλικό και την καρδιακή προσβολή

Ένα πρωτόκολλο με κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Λάδι κάνναβης και καρκίνος

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Ποιοι πρέπει να πίνουν φρέσκο χυμό μαριχουάνας

Η κανναβιδιόλη βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου

Η κάνναβη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κάνναβη

Κάνναβη και Κανναβινοειδή

Το χασίς φάρμακο για τον καρκίνο μαστού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μουστάκια καλαμποκιού είναι φάρμακο για τους νεφρούς

Τα μουστάκια καλαμποκιού είναι φάρμακο για τους νεφρούς κι έχουν ισχυρή διουρητική δράση και προστατεύουν το ουροποιητικό σύστημα Μουστάκια Καλαμποκιού Τα μουστάκια ή μετάξι καλαμποκιού μπορεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ