Νόστιμη και υγιεινή ψαρόσουπα
Ψαρόσουπες
Οι ψαρόσουπες αποτελούν εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο, αφού συγκαταλέγονται στα υψηλής διατροφικής αξίας διαιτητικά εδέσματα. Ιδιαίτερα τα ψάρια, αλλά και γενικότερα τα περισσότερα θαλασσινά, συνιστούν αποδεδειγμένα εξαίρετες πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία, προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα, υποβοηθούν την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και του σακχαρώδους διαβήτη, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, ενώ έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επίσης, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αφού περιέχουν βιταμίνη Α, D (λιποδιαλυτές) και Β1, Β2, Β3, Β12 (υδατοδιαλυτές), όπως, επίσης, φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κοβάλτιο και χαλκό. Στη μεσογειακή διατροφή το ψάρι θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής διατροφής μας, ενώ στην πυραμίδα της υγιεινής θρέψης η κατανάλωση του ψαριού συστήνεται 2-3 φορές την εβδομάδα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας καταναλώνονται όλο και περισσότερες ποσότητες ψαριών και θαλασσινών, τα οποία φαίνεται να είναι από τα πιο νόστιμα στην Ευρώπη.
Είναι ένα πλήρες γεύμα.
Τρώγεται σα μεσημεριανό φαγητό.
Περιέχει όλες τις βιταμίνες, όλα τα ιχνοστοιχεία και όλα τα λιπαρά οξέα.
Είναι εύγευστο, εύπεπτο, νόστιμο γεύμα και θερμιδικά μέτριο.
Το ψάρι είναι πιο εύπεπτο από το κρέας και το κοτόπουλο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ (8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
2 κιλά ψάρια φρέσκα (π.χ. μπακαλιάρο)
2 και 1/2 κιλά βιολογικές πατάτες
200 γραμμάρια βιολογικά καρότα
200 γραμμάρια βιολογικά κρεμμύδια
200 γραμμάρια βιολογικά κολοκύθια 200 γραμμάρια βιολογική σελινόρριζα
1 ματσάκι σέλινο
4 λίτρα νερό
Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπούκοβο (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ SAUCE 1 (8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
300 γραμμάρια ζωμό (από την ψαρόσουπα)
500 γραμμάρια βιολογικές πατάτες
300 γραμμάρια βιολογικό ελαιόλαδο
150 γραμμάρια χυμό βιολογικών λεμονιών
Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ SAUCE 2 (8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
200 γραμμάρια βιολογικό ελαιόλαδο
100 γραμμάρια χυμό βιολογικών λεμονιών
Ρίγανη
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (8 ΜΕΡΙΔΕΣ)
350 γρ. μπαγκέτα στεγνή σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζετε τα λαχανικά με το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Μισή ώρα πριν να βράσουν τελείως προσθέτετε το ψάρι σε σίτα. Μόλις γίνουν όλα τελείως μαλακά (λαχανικά και ψάρι) σβήνετε τη φωτιά.
2. Σουρώνετε το ζωμό τον οποίο σερβίρετε προ του φαγητού. Κρατάτε 300 γρ. από το ζωμό για την sauce 1. Τα στεγνά λαχανικά μαζί με το ψάρι τα κρατάτε για το μεσημεριανό.
3. Σερβίρετε το ζωμό καυτό 300-400 γρ. σε κάθε άτομο πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο.
4. Παρασκευάζετε τη sauce 1: Αφήνετε το ζωμό και την πατάτα να κρυώσουν. Έπειτα τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ χειρός. Μετά προσθέτετε το αλάτι το λάδι και το λεμόνι και πολτοποιείτε πάλι.
5. Παρασκευάζετε την sauce 2: Αναμιγνύετε τα υλικά με το μπλέντερ χειρός.
6. Σερβίρετε το κυρίως μεσημεριανό 1/2-1 ώρα μετά το ζωμό:
– 150 γρ. ψάρι
– 300 γρ. λαχανικά με 100-150 γρ. sauce 1
– 40 γρ. sauce 2 (2 κ.σ.)
– 40 γρ. μπακέτα
Ακριβώς πριν να φάτε περιχύνουμε τη sauce 2 επάνω στο ψάρι!!!
Πώς να φάτε το ψάρι με τα λαχανικά
Παίρνετε μια μπουκιά λαχανικών με τη sauce 1, μασάτε 20 φορές και καταπίνετε.
Μετά παίρνετε μια μπουκιά ψάρι με λίγη sauce 2, μασάτε 60 φορές και καταπίνετε.
Μετά παίρνετε μια μπουκιά μπαγκέτα με λίγη sauce 1 & λίγη sauce 2, μασάτε 40 φορές και καταπίνετε.
Να θυμάστε!!! Να τρώτε μέχρι να χορτάσετε και μετά σταματήστε!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
By Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,