Η ερυθρά είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ερυθράς.
Η ερυθρά είναι συχνά ήπια με τους μισούς ανθρώπους να μην συνειδητοποιούν ότι έχουν μολυνθεί.
Ερυθρά είναι ένα λοιμώδες νόσημα που εμφανίζεται με να εξάνθημα μπορεί να ξεκινήσει περίπου δύο εβδομάδες μετά την έκθεση και να διαρκέσει για τρεις ημέρες. Συνήθως, ξεκινά στο πρόσωπο και απλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα έχει, μερικές φορές, φαγούρα και δεν είναι τόσο φωτεινό όσο αυτό της ιλαράς. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι συχνό σημείο και μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί πυρετός, πονόλαιμος και κόπωση. Σε ενήλικες, ο πόνος στις αρθρώσεις είναι συχνός. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγικά προβλήματα, οίδημα των όρχεων, εγκεφαλίτιδα και φλεγμονή των νεύρων. Η μόλυνση κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή παιδί με συγγενές σύνδρομο ερυθράς. Τα συμπτώματα του συγγενούς συνδρόμου ερυθράς εκδηλώνονται ως προβλήματα με τα μάτια, όπως ο καταρράκτης, η κώφωση, καθώς και η προσβολή της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα προβλήματα είναι σπάνια μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Η ερυθρά συνήθως εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του βήχα των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν και μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Τα μωρά με σύνδρομο συγγενούς ερυθράς ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από ένα χρόνο. Μόνο οι άνθρωποι μολύνονται. Τα έντομα δε διαδίδουν την ασθένεια. Μόλις αναρρώσει, κάποιος είναι άνοσος σε μελλοντικές μολύνσεις. Διατίθεται έλεγχος που μπορεί να επαληθεύσει την ανοσία. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την εύρεση του ιού στο αίμα, στο λαιμό ή στα ούρα. Η εξέταση του αίματος για αντισώματα μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμη.
Η ερυθρά μπορεί να προληφθεί με το εμβόλιο της ερυθράς με μία μόνο δόση να είναι αποτελεσματικότερη από 95%. Συχνά χορηγείται σε συνδυασμό με το εμβόλιο κατά της ιλαράς και το εμβόλιο παρωτίτιδας, γνωστό ως εμβόλιο MMR.Όταν λιγότερο από το 80%, ενός πληθυσμού εμβολιάζεται, περισσότερες γυναίκες μπορεί να φτάσουν σε ηλικία τεκνοποίησης χωρίς να αναπτύξουν ανοσία μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού, αυξάνοντας έτσι πιθανώς τα ποσοστά συγγενούς συνδρόμου ερυθράς.
Η ερυθρά είναι μια κοινή λοίμωξη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 100.000 περιπτώσεις συγγενούς συνδρόμου ερυθράς. Τα ποσοστά ασθενειών έχουν μειωθεί σε πολλές περιοχές κι έχουν, σχεδόν, εξαφανιστεί.
Η ιλαρά είναι μία ενδημική και επιδημική ιογενής εξανθηματική νόσος των παιδιών και των ενηλίκων με παγκόσμια κατανομή. Πολλές περιπτώσεις λοιμώξεως είναι υποκλινικές, αλλά ο ιός μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο λοίμωξη και σε περίπτωση εγκυμοσύνης και συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου.
Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό, Δέρμα, Ενδοκρινείς
Γενετική: Παιδιά με σύνδρομο συγγενούς ερυθράς και παιδιά με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη έχουν υψηλή συχνότητα του αντιγόνου ιστοσυμβατότητας HLA-DR3 και υψηλή συχνότητα αντισωμάτων κατά των νησιδίων του παγκρέατος
Επίπτωση/Επιπολασμός:
- Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου ερυθράς το 1969, επιδημίες εμφανίζονταν κάθε 6-9 χρόνια. Σποραδικές εξάρσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται σε νοσοκομεία, κολλέγια, φυλακές, μονάδες προώρων και κλειστές θρησκευτικές κοινότητες, αλλά έχουν, σχεδόν, εξαφανισθεί.
- Το 1992 η συχνότητα της μετανεογνικής ερυθράς ήταν 0,06 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού
Επικρατέστερη ηλικία: Παιδιά 5-9 χρόνων
Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΥΘΡΑΣ
Η ερυθρά έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, το κύριο σύμπτωμα της λοίμωξης από τον ιό της ερυθράς είναι η εμφάνιση εξανθήματος (εξάνθημα) στο πρόσωπο που εξαπλώνεται στον κορμό και τα άκρα και συνήθως, εξασθενεί μετά από τρεις ημέρες, και γι ‘αυτό αναφέρεται συχνά ως ιλαρά τριών ημερών. Το εξάνθημα του προσώπου, συνήθως, εξαφανίζεται, καθώς, εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, πυρετό χαμηλού βαθμού, πρησμένους αδένες (υποινιακή και οπίσθια λεμφαδενοπάθεια του τραχήλου), πόνους στις αρθρώσεις, κεφαλαλγία και επιπεφυκίτιδα.
Οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορούν να παραμείνουν για μια εβδομάδα και ο πυρετός σπάνια αυξάνεται πάνω από τους 38 ° C. Το εξάνθημα της ερυθράς είναι, συνήθως, ροζ ή ανοιχτό κόκκινο. Το εξάνθημα προκαλεί φαγούρα και συχνά διαρκεί περίπου τρεις ημέρες. Το εξάνθημα εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες χωρίς λεκέδες ή ξεφλούδισμα του δέρματος. Όταν το εξάνθημα εξαφανιστεί, το δέρμα μπορεί να έχι μικρά λέπια, όπου το εξάνθημα το κάλυπτε. Το σημείο forchheimer εμφανίζεται στο 20% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζονται από μικρές, κόκκινες βλατίδες στην περιοχή της μαλακής υπερώας.
Η ερυθρά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ηλικία. Οι ενήλικες γυναίκες είναι, ιδιαίτερα, επιρρεπείς σε αρθρίτιδα και πόνους στις αρθρώσεις.
Στα παιδιά, η ερυθρά προκαλεί, συνήθως, συμπτώματα που διαρκούν δύο ημέρες και περιλαμβάνουν:
Εξάνθημα που ξεκινά στο πρόσωπο που εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.
Χαμηλός πυρετός κάτω των 38,3 ° C.
Οπίσθια αυχενική λεμφαδενοπάθεια.
Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως:
Λεμφαδενοπάθεια
Συμπτώματα κρυολογήματος
Πόνος στις αρθρώσεις (ειδικά σε νέες γυναίκες)
Σοβαρές επιπλοκές της ερυθράς είναι:
Φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα)
Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων
Λοίμωξη ωτός
Το κρυολόγημα μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία, είτε άμεση ιογενής πνευμονία είτε δευτεροπαθής βακτηριακή πνευμονία και βρογχίτιδα (είτε ιογενής βρογχίτιδα είτε δευτεροπαθής βακτηριακή βρογχίτιδα).
Μετανεογνική ερυθρά:
- Αδενοπάθεια, οπισθοωτιαία, οπισθοτραχηλική, οπισθοϊνιακή
- Δεκατική πυρετική κίνηση
- Εξάνθημα – επεκτεινόμενο, κηλιδοβλατιδώδες, πιθανώς αποφολιδωτικό
- Ενάνθημα – πετέχειες μαλθακής υπερώας (σημείο Forschheimer)
- Επιπεφυκίτιδα
- Σπληνομεγαλία, σπάνια
- Συνάχι
- Αδιαθεσία
- Πονοκέφαλος
- Πολυαρθραλγία/πολυαρθρίτιδα, ειδικά σε νέες γυναίκες
- Ασυμπτωματική νόσος (25-50%)
Το σύνδρομο συγγενείας ερυθράς στο νεογέννητο, αυτό είναι το πιο σοβαρό επακόλουθο της ερυθράς. Είναι επακόλουθο της ενδομήτριας λοίμωξης από τον ιό της ερυθράς και περιλαμβάνει καρδιακά, εγκεφαλικά, οφθαλμικά και ακουστικά ελαττώματα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος γέννησης και νεογνική θρομβοπενία, αναιμία και ηπατίτιδα. Ο κίνδυνος σοβαρών ελαττωμάτων ή οργανογένεσης είναι υψηλότερος σε μόλυνση κατά το πρώτο τρίμηνο.
Πολλές μητέρες που μολύνονται από ερυθρά εντός του κρίσιμου πρώτου τριμήνου έχουν είτε αποβολή είτε νεκρό μωρό. Εάν το έμβρυο επιβιώσει από τη μόλυνση, μπορεί να γεννηθεί με σοβαρές καρδιακές διαταραχές, τύφλωση, κώφωση ή άλλες απειλητικές για τη ζωή διαταραχές οργάνων. Οι εκδηλώσεις του δέρματος ονομάζονται “βλάβες βατόμουρου muffin”. Για αυτούς τους λόγους, η ερυθρά περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα TORCH-(T)oxoplasmosis, (O)ther Agents, (R)ubella (also known as German Measles), (C)ytomegalovirus, and (H)erpes Simplex, των περιγεννητικών λοιμώξεων.
Περίπου 100.000 περιπτώσεις αυτής της κατάστασης εμφανίζονται κάθε χρόνο.
Συγγενής ερυθρά:
- Καταρράκτης (Επιμένων)
- Μικροφθαλμία (Επιμένων)
- Χοριοαμφιβληστροείδίτιδα (Επιμένων)
- Ανοικτός βοτάλλειος πόρος (Επιμένων)
- Στένωση πνευμονικής (Επιμένων, εξελισσόμενο)
- Ελλείμματα μεσοκολπικού/μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Επιμένων)
- Κώφωση τύπου αντιλήψεως (Επιμένων, εξελισσόμενο)
- Μικροκεφαλία (Επιμένων)
- Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (Παροδικά)
- Διανοητική καθυστέρηση (Επιμένων, εξελισσόμενο)
- Χαμηλό βάρος γεννήσεως (Παροδικά)
- Πορφυρικές δερματικές βλάβες (Παροδικά)
- Νόσος των ακτινοσκιερών οστών (Παροδικά)
- Ηπατοσπληνομεγαλία (Παροδικά)
- Μεγάλη πρόσθια κρανιακή πηγή (Παροδικά)
- Νόσοι ομιλίας και συμπεριφοράς (Επιμένων, εξελισσόμενο)
- Κρυψορχία (Επιμένων)
- Βουβωνοκήλη (Επιμένων)
ΑΙΤΙΑ ΕΡΥΘΡΑΣ
Ο ιός της ερυθράς είναι ένας μονής έλικος RNA-ιός της οικογένειας των λεγόμενων Toga-ιών (toga = στέμμα, ιοί φέροντες στέμμα, ιοί δίκην στέμματος). Μεταδιδόμενος με τα σταγονίδια των στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων, ο ιός αναδιπλασιάζεται στα επιθήλια του στοματοφάρυγγα και στους επιχώριους λεμφαδένες με περίοδο επωάσεως 16-18 ημερών. Μετά περνάει στην κυκλοφορία και μπορεί να διασπαρεί στο δέρμα και σε άλλα άπω όργανα, ή διαπλακουντιακά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η εμβρυϊκή ιαιμία μπορεί, ακολούθως, να προκαλέσει συστηματική θανατηφόρο λοίμωξη. Η οργανογένεση αναπτύσσεται μεταξύ 2 και 6 εβδομάδων μετά τη σύλληψη. Επομένως, κατά το διάστημα αυτό η λοίμωξη αποτελεί έναν υψηλό κίνδυνο για ανωμαλίες οφθαλμών και καρδιάς (40-80% κίνδυνος). Κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο αναπτύσσει αυξημένη ανοσολογική ικανότητα, που το καθιστά λιγότερο ευαίσθητο (10% κίνδυνος) στα επακόλουθα της ενδομητρίου λοιμώξεως.
Η ασθένεια προκαλείται από τον ιό της ερυθράς, από το γένος Rubivirus από την οικογένεια Matonaviridae, που τυλίγεται και έχει ένα μονόκλωνο γονιδίωμα RNA. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και αναπαράγεται στον ρινοφάρυγγα και τους λεμφαδένες. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα 5 έως 7 ημέρες μετά τη μόλυνση και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Ο ιός έχει τερατογόνες ιδιότητες και είναι ικανός να διασχίσει τον πλακούντα και να μολύνει το έμβρυο όπου σταματά τα κύτταρα να αναπτυχθούν ή να τα καταστρέψουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επώασης, ο ασθενής είναι μεταδοτικός, συνήθως, για περίπου μία εβδομάδα προτού εμφανίσει εξάνθημα και για περίπου μία εβδομάδα μετά.
Η αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη μπορεί να κληρονομηθεί, καθώς, υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το HLA-A1 ή οι παράγοντες που περιβάλλουν το Α1 σε εκτεταμένους απλότυπους εμπλέκονται στη λοίμωξη από τον ιό ή στη μη επίλυση της νόσου.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΡΥΘΡΑ
- Ανεπαρκής ανοσοποίηση
- Ανοσοανεπάρκειες
- Ανοσοκατασταλτική θεραπεία
- Εγκυμοσύνη
- Κοινοβιακές συνθήκες ζωής
- Σχολείο, μονάδες ημερήσιας φροντίδας
- Τέλος, χειμώνα, άνοιξη
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΡΥΘΡΑΣ
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΡΥΘΡΑΣ
Μετανεογνική ερυθρά:
- Ιλαρά
- Οστρακιά
- Λοιμώδης μονοπυρήνωση
- Τοξοπλάσμωση
- Νεογνικό ερύθημα
- Λοιμώδης ερύθημα (“πέμπτη νόσος”)
- Φαρμακευτικά εξανθήματα
- Εξανθήματα από λοιμώξεις με εντεροϊούς
Συγγενής ερυθρά:
- Κυτταρομεγαλοϊός
- Ιός της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα
- Ιοί – Picoma (Coxsackie και echo)
- Ιός της πολιομυελίτιδας
- Ιός του απλού έρπητα
- Ιός των ιπποειδών του δυτικού ημισφαιρίου
- Ιός της ιλαράς
- Ιός της ηπατίτιδας Β
- Ιός της παρωτίτιδας
- Τοξοπλάσμωση
- Συγγενής σύφιλη
- Ελονοσία
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Μετανεογνική ερυθρά:
- Ήπια λευκοπενία με σχετική λεμφοκυττάρωση
- Τετραπλάσια αύξηση των επιπέδων αντισώματος κατά ερυθράς στον ορό
- Θετικές καλλιέργειες υγρών φάρυγγος, ρινός και αιμοκαλλιέργειες για τον ιό της ερυθράς
Συγγενής ερυθρά:
- Παρουσία IgM αντισώματος κατά ερυθράς στον ορό κατά τον 1ο χρόνο της ζωής, ενώ μετά από τον 1ο χρόνο γίνεται μετατροπή του αντισώματος από IgM σε IgG
- Απομόνωση του ιού της ερυθράς από το φάρυγγα, το αίμα, τα ούρα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό
Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Μετά από επανέκθεση στην ερυθρά, άτομα με γνωστό προηγούμενο επίπεδο αντισωμάτων λόγω προηγηθείσης λοιμώξεως ή ανοσοποιήσεως μπορεί να παρουσιάσουν μία οξεία αύξηση του τίτλου του αντισώματος. Αυτό δεν συσχετίζεται με υψηλή συχνότητα μεταδόσεως σε άλλους ούτε με υψηλό κίνδυνο εμβρυϊκής λοιμώξεως.
Τα ειδικά αντισώματα IgM για τον ιό της ερυθράς είναι παρόντα σε άτομα που έχουν προσβληθεί πρόσφατα από τον ιό της ερυθράς, αλλά αυτά τα αντισώματα μπορούν να παραμείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο και ένα θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων μαζί με, ή λίγο μετά, το χαρακτηριστικό εξάνθημα επιβεβαιώνει τη διάγνωση.
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
- Αναστολή κυτταρικής αναπτύξεως μετά τη λοίμωξη
- Εμβρυϊκή αγγειΐτιδα
- Αγγειοπάθεια του πλακούντα
- Ιστική νέκρωση
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
Οι κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις επιδεινώνονται εκλεκτικά στα παιδιά με συγγενή ερυθρά
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Συγγενής ερυθρά έχει διαγνωσθεί με βιοψία πλακούντος την 12η εβδομάδα
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΥΘΡΑΣ
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ερυθρά. Ωστόσο, η διαχείριση είναι ένα ζήτημα της απόκρισης στα συμπτώματα για τη μείωση της δυσφορίας. Η θεραπεία των νεογέννητων μωρών εστιάζεται στη διαχείριση των επιπλοκών. Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα και ο καταρράκτης μπορούν να διορθωθούν με άμεση χειρουργική επέμβαση.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου οφθαλμικής συγγενείας ερυθράς είναι παρόμοια με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών, της τακτικής παρακολούθησης και της παροχής συσκευών χαμηλής όρασης, εάν απαιτείται.
ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
- Μετανεογνική ερυθρά – είναι ήπια αυτοπεριοριζόμενη. Θεραπεία για συμπτωματική ανακούφιση
- Συγγενής ερυθρά – υποστηρηκτική, εκτός και αν αναπτυχθούν νευρολογικές ή αιμορραγικές επιπλοκές
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
- Για Μετανεογνική ερυθρά – απομόνωση για 7 ημέρες μετά την είσοδο του εξανθήματος, κατάκλιση δεν είναι αναγκαία
- Απομόνωση των νεογνών που μολύνθηκαν ενδομητρίως για ένα χρόνο, εκτός αν οι καλλιέργειες υγρών στοματοφάρυγγος και ούρων μετά τους 3 πρώτους μήνες είναι αρντητικές για τον ιό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
Κάνετε κάθε προσπάθεια να αποφύγετε έκθεση των μολυσμένων με ιό ασθενών σε έγκυους γυναίκες
ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΚΛΟΓΗΣ
Ακεταμινοφαίνη κάθε 4 ώρες αν λόγω πυρετού/κακουχίας απαιτείται 10-15 mg/kg/δόση
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΡΥΘΡΑ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
- Άτομα με ανοσοποίηση κατά ερυθράς, είτε μετά φυσική λοίμωξη, είτε μετά εμβολιασμό μπορούν να επαναμολυνθούν μετά επανέκθεση στον ιό, αλλά αυτή η λοίμωξη είναι συνήθως υποκλινική και προσδιορίζεται μόνο με ορολογικές τεχνικές
- Σε συγγενή ερυθρά είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιορίσετε ακουστικές και οπτικές δυσχέρειες πρώιμα, ώστε να αρχίσει επαρκής εκπαίδευση και οδηγίες
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΡΥΘΡΑΣ
Εμβόλιο ερυθράς:
- Από μόνο του μπορεί να δοθεί μετά τους 12 μήνες της εξωμήτριας ζωής. Σε συνδυασμό με τα εμβόλια ιλαράς και παρωτίτιδας (measles, mumps, rubella, vaccine, MMR vaccine) χορηγείται μετά τον 15ο μήνα της εξωμήτριας ζωής. Δεύτερη δόση του MMR συνιστάται σε ηλικία 6 – 12 χρόνων
- Συνιστάται για ευαίσθητα άτομα που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες: προεφηβικά αγόρια και κορίτσια, γυναίκες πριν απ’ το γάμο ή μετά τον τοκετό, σπουδαστές κολλεγίων, προσωπικό ημερήσιας φροντίδας, υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό
- Αντενδείκνυται σε: εγκυμοσύνη, ανοσοανεπάρκειες, ανοσοκατασταλτικές νόσους (εκτός HIV), σε όσους έχουν μεταγγισθεί με αίμα ή ανοσοσφαιρίνη τους 3 τελευταίους μήνες, σε σοβαρές εμπύρετες νόσους ή σε υπερευαισθησία σε συστατικά του εμβολίου
- Άτομα που παίρνουν εμβόλιο ερυθράς δεν μεταδίδουν ερυθρά σε άλλους, αν και ο ιός μπορεί να απομονωθεί από το φάρυγγα
- Το εμβόλιο ερυθράς έχει πολλές παρενέργειες
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΡΥΘΡΑΣ
Μετανεογνική ερυθρά:
- Μεταλοιμώδης εγκεφαλίτιδα (1/5.000 περιπτώσεις)
- Θρομβοπενική πορφύρα (1/3.000 περιπτώσεις)
- Πόνος στους όρχεις
- Ήπια ηπατίτιδα
Συγγενής ερυθρά:
- Αυτόματη αποβολή
- Παράταση κυήσεως
- Πρόωρος τοκετός
- Προοδευτική πανεγκεφαλίτιδα από ερυθρά
- Ενδοκρινικές δυσλειτουργίες (διαβήτης, θυρεοτοξίκωση, υποθυεοειδισμός)
Εμβόλιο ερυθράς:
- Λεμφαδενοπάθεια
- Πυρετός
- Εξάνθημα
- Αρθρίτιδα/αρθραλγία (μεγαλύτερα κορίτσια, γυναίκες)
- Πολυνευροπάθεια
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Η μόλυνση από ερυθρά παιδιά και ενήλικες είναι συνήθως ήπια, αυτοπεριοριζόμενη και συχνά ασυμπτωματική.
Η πρόγνωση σε παιδιά που γεννιούνται με συγγενές σύνδρομο ερυθράς είναι κακή.
Μετανεογνική ερυθρά:
- Πυρετός 1-2 ημέρες
- Εξάνθημα, 3 ημέρες
- Συνάχι 5 ημέρες
- Λεμφαδενοπάθεια, 1 ημέρα
- Αρθραλγία (όταν υπάρχει), 2 εβδομάδες
- Πλήρης ύφεση όλων των συμπτωμάτων χωρίς επακόλουθα είναι ο κανόνας
Συγγενής ερυθρά:
- Ποικίλο και απρόβλεπτο φάσμα επιπτώσεων, που εκτείνονται από παράταση κυήσεως μέχρι ένα πλήρως φυσιολογικό νεογνό και βρέφος
- Η νόσος χαρακτηρίζεται από χρόνια λοίμωξη, τα βρέφη μπορούν να μολύνουν άλλα άτομα για μήνες μετά τη γέννηση
- Προσδιορίσιμα επίπεδα αντισώματος (IgG) που αναστέλλει την αιμοσυγκόλληση, παραμένουν για χρόνια και μετά υποχωρούν σταδιακά. Στην ηλικία των 5 ετών μόνο το 20% έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα
- Συνολική θνησιμότητα 10%, η μέγιστη κατά τους πρώτους 6 μήνες
- 70% αυτών με εγκεφαλίτιδα αναπτύσσουν υπολειπόμενες βλάβες του κινητικού νευρικού συστήματος και αυτιστικό σύνδρομο
- Η πρόγνωση είναι άριστη μόνο όταν υπάρχουν ήσσονα ελαττώματα
Παιδιατρικό:
- Η μετανεογνική ερυθρά είναι ήπια νόσος σε παιδιά και ενήλικες
- Έφηβοι και νέοι ενήλικες αποτελούν το 60% όλων των νέων περιπτώσεων
ΚΥΗΣΗ
- Σε γυναίκες εμβολιασθείσες κατά της ερυθράς συνιστάται να αποφύγουν εγκυμοσύνη τους 3 πρώτους μήνες μετά τον εμβολιασμό
- Ο ιός του εμβολίου διαπερνά τον πλακούντα. Εν τούτοις, δεν έχει περιγραφεί συγγενής ερυθρά σε νεογνά γυναικών, οι οποίες από άτυχη συγκυρία ή χωρίς σκέψη εμβολιάσθηκαν κατά την εγκυμοσύνη
- Η ελάχιστη πιθανότητα κινδύνου για εμβρυϊκή βλάβη σε γυναίκες που “ατυχώς” εμβολιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιβάλλει αυτόματη διακοπή της εγκυμοσύνης
- Αν η έγκυος γυναίκα εκτεθεί στην ερυθρά (στη φυσιολογική νόσο και όχι στη μέσω εμβολίου επαγόμενη), πρέπει αμέσως να ληφθεί τίτλος αντισώματος. Παρουσία αντισώματος σημαίνει ότι η γυναίκα είναι προηγουμένως ανοσοποιημένη και συνεπώς δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν δεν υπάρχουν αντισώματα, θα πρέπει να ξαναγίνει έλεγχος σε 3 εβδομάδες. Αν υπάρχουν αντισώματα στο 2ο δείγμα, έχει επισυμβεί λοίμωξη. Αν τα αντισώματα είναι πάλι αρνητικά, ένα 3ο δείγμα πρέπει να ληφθεί μετά άλλες τρεις βδομάδες (6 εβδομάδες μετά την έκθεση). Σ’ αυτό το χρόνο, μία αρνητική δοκιμασία σημαίνει ότι δεν επήλθε λοίμωξη. Μία θετική δοκιμασία σημαίνει ότι επήλθε όντως λοίμωξη και συνεπώς το έμβρυο βρίσκεται σε κίνδυνο για ανάπτυξη συγγενούς ερυθράς
- Η χρήση εμπορικά διαθέσιμης ανθρώπινης γ-σφαιρίνης για προφύλαξη από ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προλαμβάνει την ερυθρά ή το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς με τρόπο προβλέψιμο και αξιόπιστο
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα