Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΜυοσκελετικός πόνος: Πώς να τον αντιμετωπίζετε

Μυοσκελετικός πόνος: Πώς να τον αντιμετωπίζετε

Γιατί πονάνε οι μυς και τα κόκαλά σας

Ο μυοσκελετικός πόνος αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο μυοσκελετικός πόνος;

Ο πόνος στους μυς και στα οστά εκδηλώνεται ως ήπιος πόνος και δυσκαμψία.

Συνήθως, ο μυοσκελετικός πόνος εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση ή δραστηριότητα.

Τι προκαλεί τον πόνο;

Συσσώρευση ουδετερόφιλων

Ουσία Ρ

Οίδημα

Αύξηση κρεατινοφωσφοκινάσης ή CPK

Το γαλακτικό οξύ θεωρείται, συνήθως, ότι προκαλεί μυϊκή ανεπάρκεια ή πόνο. Το γαλακτικό οξύ παράγεται όταν ο μυς πονάει. Ωστόσο, είναι περισσότερο πηγή καυσίμου παρά παράγοντας που προκαλεί πόνο.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί μείωσης του μυοσκελετικού πόνου

Οι μη στερεοειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν το μυοσκελετικό πόνο.

Κάποια ελαφριά άσκηση ή μετακίνηση των προσβεβλημένων αρθρώσεων και μυών, μπορεί, επίσης, να ανακουφίσει τα μυοσκελετικό πόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απλή μετακίνηση των προσβεβλημένων μυών.

Η κρυοθεραπεία ή η βύθιση σε παγωμένο νερό έχει ευεργετικά ανέκδοτα από διάφορα άτομα και βοηθάει σε περιπτώσεις μυϊκού τραύματος.  Η αποτελεσματικότητα της κρυοθεραπείας συνδέεται στενά με τον βαθμό μυϊκής βλάβης.

Το μασάζ μετά την άσκηση ή την έντονη δραστηριότητα μπορεί, επίσης, να είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο του μυοσκελετικού πόνου, πιθανώς, μέσω της μείωσης του αριθμού των ουδετερόφιλων που φτάνουν στην περιοχή για να προκαλέσουν πόνο.

Η σωστή διατροφή και το συμπλήρωμα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου ή BCAA έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό (και μπορεί να καταναλωθεί μέσω πρωτεϊνών ορού γάλακτος ή τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες ή σε χάπια ή ΣΕ κάψουλες)

Η διάταση ή τέντωμα του σώματος και των προσβεβλημένων περιοχών βοηθάει.

Ο μυοσκελετικός πόνος είναι, συνήθως, αποτέλεσμα διαταραχών στα οστά, τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα νεύρα.

8 στους 10 ανθρώπους θα έχουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους πρόβλημα με τη μέση τους.

Ο ασθενής παραπονείται για χρόνιο πόνο με δυσκαμψία, που περιλαμβάνει όλο το σώμα, αλλά, κυρίως τον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τα ισχία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συχνά, υπάρχει πλήρης αδυναμία του ασθενούς να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τύποι μυοσκελετικού πόνου

  • Πόνος στα οστά
  • Μυικός πόνος
  • Πόνος σε συνδέσμους και τένοντες
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Ινομυαλγία
  • Σύνδομο καρπιαίου σωλήνα

Πώς εκφράζεται ο μυοσκελετικός πόνος

  • Εντοπισμένος ή γενικευμένος πόνος που μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση ή το στρες
  • Συνεχής και διάχυτος πόνος που βελτιώνεται ή όχι με ξεκούραση
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα ή την κίνηση
  • Συσφικτικός πόνος στην πάσχουσα περιοχή λόγω ερεθισμού των νευρικών απολήξεων
  • Αδυναμία
  • Αίσθηση του “τραβήγματος” ή της καταπόνησης των μυών
  • Αίσθηση του καψίματος των μυών
  • Σύσπαση των μυών
  • Δυσκαμψία και δυσφορία

Παράγοντες που επιβαρύνουν την κλινική εικόνα του μυοσκελετικού πόνου

  • Ηλικία: Οστά, μύες και αρθρώσεις ταλαιπωρούνται με την ηλικία, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας πάθησης του μυοσκελετικού συστήματος.
  • Είδος εργασίας: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την υγεία στην Εργασία οι πιο συχνοί λόγοι εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου είναι: άσκηση δύναμης (π.χ. ανύψωση, μεταφορά, έλξη, ώθηση, χρήση εργαλείων), επαναλαμβανόμενες κινήσεις, επίπονες και στατικές στάσεις (π.χ. με τα χέρια πάνω από το επίπεδο των ώμων ή παρατεταμένη καθιστική ή όρθια στάση), τοπική άσκηση πίεσης σε εργαλεία και επιφάνειες, δονήσεις, κρύο ή υπερβολική ζέστη, κακός φωτισμός, ικανός να προκαλέσει ατύχημα, υψηλά επίπεδα θορύβου τα οποία δημιουργούν ένταση στο σώμα.
  • Τρόπος ζωής – στρες: Εκτός από αρνητική επίπτωση στη διάθεση, το στρες δημιουργεί και μυϊκή υπερένταση εντείνοντας τον πόνο.
  • Φυσική κατάσταση: Όσο αυξάνει το σωματικό βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση των αρθρώσεων, ιδιαίτερα σε μέση, γόνατα, αστραγάλους, αλλά και των μυών που αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερο. Επίσης οι αδύναμοι μύες λόγω έλλειψης άσκησης είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα οικογενειακό ιστορικό με παρουσία μυοσκελετικών παθήσεων είναι κλειδί για τη διερεύνηση του πόνου από το γιατρό.

Ο πόνος επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

  • Δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων
  • Κούραση
  • Μείωση όρεξης
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Αίσθηση απώλειας ελέγχου
  • Άγχος
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση
  • Κατάθλιψη

Αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου με φάρμακα

  • Απλά αναλγητικά
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Κορτικοστεροειδή
  • Οποιοειδή αναλγητικά φάρμακα
  • Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
  • Τοπικά αναλγητικά
  • Ενέσεις με αναισθητικά ή αντιφλεγμονώδη η κορτιζονούχα φάρμακα

Αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου με μη φαρμακευτικά βοηθήματα:

Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί η ακινητοποίηση της πάσχουσας περιοχής με κάποιο ορθοπεδικό βοήθημα, όπως, ζώνη οσφύος.

  • Ζέστη: Η εφαρμογή του “θερμού” προκαλεί υπεραιμία στο θερμαινόμενο σημείο, αυξάνοντας τη μυϊκή χαλάρωση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη δυσκινησία των αρθρώσεων.
  • Κρύο: Το “ψυχρό” ελαττώνει τη νευρική αγωγιμότητα ανακουφίζοντας από τον πόνο, ενώ μειώνει το οίδημα και το μυϊκό σπασμό.

Φυσιοθεραπεία για το μυοσκελετικό πόνο

Οι φυσικοθεραπείες περιλαμβάνουν τη θεραπευτική άσκηση, τα φυσικά μέσα, όπως ο βελονισμός και τις δια χειρός θεραπείες

Απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους 

Το αυξημένο βάρος συνδέεται αναλογικά με την αυξημένη αντίληψη του πόνου. Μια διατροφή ελλιπής σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε θερμίδες και λίπη, δεν ευνοεί μόνο την παχυσαρκία, αλλά διεγείρει την φλεγμονή και αυξάνει την ένταση του πόνου.

Συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό πόνο

Τα ακόλουθα διατροφικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυοσκελετικού πόνου και δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ορισμένα μπορούν να ληφθούν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, άλλα ως συμπληρώματα διατροφής και άλλα ως τοπική εφαρμογή (κρέμα, έμπλαστρο).

Ένα τρίτο έλαιο αβοκάντο και τα δύο τρίτα βιολογικό σογιέλαιο. 300-600 mg ημερησίως για 3 μήνες έως 3 χρόνια, βοηθούν στο χρόνιο μυοσκελετικό πόνο.

Καψαϊκίνη. Είναι  συστατικό του είδους πιπεριάς τσίλι. Το Capsicum καλλιεργείται παγκοσμίως και προσθέτει χρώμα, πικάντικη («θερμότητα») και άρωμα στα τρόφιμα. Με την καψαϊκίνη παρατηρείται σημαντική μείωση του πόνου εντός 4 εβδομάδων από τη χρήση κρέμας καψαϊκίνης που εφαρμόζεται στο δέρμα. Οι περισσότερες κρέμες περιέχουν 0,025-0,075% καψαϊκίνη και μπορούν να εφαρμοστούν 3 ή 4 φορές την ημέρα. Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν καύσο, κνησμό και ερεθισμό, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλότερες δόσεις, όπως 0,25%. Η αρχική χρήση πρέπει να ξεκινά με χαμηλότερη δόση.

Κουρκουμάς ή κουρκούμη. είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλη την Ινδία, άλλα μέρη της Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής. Η ρίζα κουρκούμης και η σκόνη διατίθενται ως μπαχαρικά για το μαγείρεμα. 700-2000 mg ανά ημέρα για 6-12 εβδομάδες προσφέρουν σημαντική μείωση του πόνου.

Τζίντζερ. Είναι ένα τροπικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό σε τρόφιμα, ποτά, σαπούνια και καλλυντικά. Οι συνήθεις μορφές περιλαμβάνουν φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα, δισκία, κάψουλες, υγρά εκχυλίσματα και τσάγια. Ως συμπλήρωμα διατροφής χρησιμοποιείται σε δόσεις 250-1000 mg ημερησίως σε διάστημα 3-12 εβδομάδων, με υψηλότερες δόσεις να παράγουν μεγαλύτερα οφέλη. Όπως και με την κουρκουμίνη, μπορεί να ενσωματωθεί στο μαγείρεμα.

Γλυκοζαμίνη. Παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, αλλά διατίθεται, επίσης, σε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα. Η πιο αποτελεσματική μορφή για τη μείωση του πόνου φαίνεται να είναι η κρυσταλλική θειική γλυκοζαμίνη σε δόση 1500 mg την ημέρα. Η αποτελεσματικότητα και η ανοχή είναι παρόμοια με 1200 mg ημερησίως Ibuprofen. Η γλυκοζαμίνη, πολλές φορές συνδυάζεται με τη χονδροϊτίνη.

Μελατονίνη. παράγεται από την επίφυση και παίζει ρόλο στον ύπνο, με την παραγωγή και την απελευθέρωση να σχετίζεται με την ώρα της ημέρας (δηλαδή, το βράδυ να αυξάνεται και να πέφτει το πρωί). Διατίθεται τόσο ως συνταγογραφούμενα όσο και ως βοηθητικά ύπνου χωρίς ιατρική συνταγή. 3-10 mg ημερησίως για 4-8 εβδομάδες, ή χαμηλότερες δόσεις 3–5 mg ημερησίως είναι αρκετές.

-Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA): Το ιχθυέλαιο προέρχεται από μια ποικιλία ψαριών που παρέχουν PUFAs γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, (άλφα-λινολενικό οξύ [ALA], εικοσαπεντανοϊκό οξύ [EPA] και docosahexaenoic acid [DHA]). Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου περιέχουν ποικίλες ποσότητες EPA και DHA (18–51% και 12–32%, αντίστοιχα). Το ALA απαντάται, κυρίως, σε πράσινα λαχανικά, έλαιο canola και βιολογική σόγια. Τα EPA και DHA προέρχονται, σχεδόν, αποκλειστικά από ιχθυέλαιο και άλλα θαλασσινά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Δόσεις PUFAs (300-9.600 mg την ημέρα για 4-48 εβδομάδες). Τα PUFA είναι και διατροφική πηγή.

Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να ληφθεί από την έκθεση στον ήλιο, τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής. Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και φαίνεται να επηρεάζει τους σκελετικούς μυς, την ανοσολογική ρύθμιση, την καρδιαγγειακή υγεία και τις μεταβολικές δραστηριότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μυοσκελετικού πόνου όταν χρησιμοποιείται σε δόσεις 2.000 IU ανά ημέρα έως 5000 IU ανά ημέρα. Πάντα, πρέπει να δίνεται με βιταμίνη Κ2.

Άλλα διατροφικά συστατικά για τη μείωση του μυοσκελετικού πόνου.

-Εκχύλισμα λιβανιού ή BOSWELLIA SERRATA

-Σερραπεπτάση

-Κολλαγόνο

-Κρεατίνη

-Το νύχι του διαβόλου ή αρπαγόφυτο ή Harpagophytum Procumbens ή Devil’s Claw

-L-καρνιτίνη

-Μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (MSM)

-Πυκνογενόλη

-Rosehip ή καρπός αγριοτριανταφυλλιάς

-S-adenoysl-L-methionine

-Βιταμίνη Ε

-Εκχύλισμα φλοιού ιτιάς

-Υαλουρονικό οξύ

-Χαλκός

-Μαγγάνιο

-Βιταμίνη C

Άσκηση

  • Η ήπια αλλά συστηματική άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία και την ενδυνάμωση των αρθρώσεων, ενώ βοηθά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Συνδυασμός της ήπιας άσκησης με ασκήσεις αντίστασης ή με βάρη βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις συμβάλλοντας στην αρτιότερη στήριξή τους.
  • Δεν κάνουμε υπερβολές με τα προγράμματα άσκησης γιατί αυξάνουμε την πιθανότητα τραυματισμών.

Σωστή στάση σώματος

Η στάση του σώματος έχει σημαντική επίδραση στην απόδοση των μυών και στο πόση δύναμη χρειάζεται για την εκτέλεση των κινήσεων. Η κακή στάση του σώματος καθιστά δύσκολο για τους μυς και τα οστά να εργαστούν μαζί για να παράγουν κίνηση. Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια σωστή στάση σώματος κάθε στιγμή μέσα στη μέρα και όχι μόνο όταν αθλούμαστε ή σηκώνουμε βάρη.

Τα κατάλληλα προϊόντα για το μυοσκελετικό πόνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό πόνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης, 

Οι κακώσεις αυχένα

Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

Πόνος των κεφαλών του μεταταρσίου

Κατάγματα του βραχιονίου

Πώς να μετακινήσετε κάποιον με τραύμα στη ράχη ή στον αυχένα

Κάκωση νωτιαίου μυελού

Κακώσεις πυέλου

Τι να κάνετε σε ασυστολία

Διάσωση σε επείγουσες καταστάσεις

Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών

Πρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό

Θλάση

Ηλεκτροπληξία

Διάστρεμμα αστραγάλου

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Έμπλαστρα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υγιεινά γλυκά

Υγιεινά γλυκά. Απολαύστε πεντανόστιμα γλυκά, χωρίς να αποκτήσετε ενοχές, με ασφάλεια, γλυκιά γεύση και χωρίς περιττές θερμίδες Σας αρέσουν τα γλυκά; Απολαύστε υγιεινά γλυκά, χωρίς να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ