Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αλκοολική ηπατίτιδα

Η αλκοoλική ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος σε αλκοολισμό

Η αλκοολική ηπατίτιδα είναι οξεία ή χρόνια εκφυλιστική και φλεγμονώδη αλλοίωση του ήπατος αλκοολικού ασθενούς, η οποία είναι δυνητικά εξελικτική ή αναστρέψιμη. Η αλκοολική ηπατίτιδα είναι ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) λόγω υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ. Οι ασθενείς έχουν συνήθως, ιστορικό βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ δεκαετιών, συνήθως 8-10 ποτών την ημέρα. Απαντάται, συνήθως, σε συνδυασμό με λιπώδης διήθηση ήπατος, ένα πρώιμο στάδιο αλκοολικής ηπατικής νόσου και μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο της ίνωσης, οδηγώντας σε κίρρωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έντονα μετά από μεγάλη ποσότητα αλκοολικής πρόσληψης σε σύντομο χρονικό διάστημα ή μετά από χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Σημεία και συμπτώματα της αλκοολικής ηπατίτιδας είναι ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), ο ασκίτης (συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή κοιλότητα), κόπωση και η ηπατική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική δυσλειτουργία λόγω ηπατικής ανεπάρκειας). Οι ήπιες περιπτώσεις είναι αυτοπεριοριζόμενες, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με γλυκοκορτικοειδή.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

Η αλκοολική ηπατίτιδα χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα αδιαθεσίας, διόγκωση του ήπατος, ανάπτυξη υγρού στην κοιλιά (ασκίτης) και μέτρια αύξηση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων (όπως καθορίζεται από τις δοκιμές ηπατικής λειτουργίας). Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί με ηπατική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική δυσλειτουργία λόγω ηπατικής ανεπάρκειας που προκαλεί συμπτώματα όπως σύγχυση, μειωμένα επίπεδα συνείδησης, υπνηλία, πτερυγοειδής τρόμος (asterixis). και απώλεια συνείδησης) και προοδευτική κρίσιμη ασθένεια. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 50% εντός 30 ημερών από την έναρξη. Η αλκοολική ηπατίτιδα διαφέρει από την κίρρωση που προκαλείται από τη μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Η αλκοολική ηπατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με χρόνια αλκοολική ηπατική νόσο και αλκοολική κίρρωση. Η αλκοολική ηπατίτιδα από μόνη της δεν οδηγεί σε κίρρωση, αλλά η κίρρωση είναι συχνότερη σε ασθενείς με μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Μερικοί αλκοολικοί αναπτύσσουν οξεία ηπατίτιδα ως φλεγμονώδη αντίδραση στα κύτταρα που επηρεάζονται από λιπώδη διήθηση. Αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με τη δόση αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν την αντίδραση από άλλους. Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση στη λιπώδη διήθηση ονομάζεται αλκοολική στεατονέκρωση και η φλεγμονή προδιαθέτει στην ίνωση του ήπατος.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

Μερικά σημεία και παθολογικές αλλαγές στην ιστολογία του ήπατος περιλαμβάνουν:

  • Υαλίνη Mallory – μια κατάσταση όπου τα νήματα προκερατίνης συσσωρεύονται στα ηπατοκύτταρα. Αυτό το σημείο δεν περιορίζεται στην ηπατική αλκοολική νόσο, αλλά είναι, συχνά, χαρακτηριστικό.
  • Εκφυλισμός με διόγκωση – τα ηπατοκύτταρα στο περιβάλλον της αλκοολικής αλλαγής, συχνά, διογκώνονται με υπερβολικό λίπος, νερό και πρωτεΐνες. Συνήθως, αυτές οι πρωτεΐνες εξάγονται στην κυκλοφορία του αίματος. Το πρήξιμο είναι ικανό να μπλοκάρει τους κοντινούς χολικούς αγωγούς, οδηγώντας σε διάχυτη χολόσταση.
  • Φλεγμονή – η εισβολή ουδετερόφιλων προκαλείται από τις νεκρωτικές αλλαγές και την παρουσία κυτταρικών υπολειμμάτων εντός των λοβών. Συνήθως, η ποσότητα των υπολειμμάτων αφαιρείται από τα κύτταρα Kupffer, αν και στο περιβάλλον της φλεγμονής υπερφορτώνεται, επιτρέποντας σε άλλα λευκά αιμοσφαίρια να χυθούν στο παρέγχυμα. Αυτά τα κύτταρα προσελκύονται ιδιαίτερα στα ηπατοκύτταρα με τα σωμάτια Mallory.

Εάν υπάρχει, επίσης, χρόνια ηπατική νόσος:

  • Ίνωση
  • Κίρρωση – ένας προοδευτικός και μόνιμος τύπος ινωτικού εκφυλισμού του ηπατικού ιστού.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

  • Η αλκοολική ηπατίτιδα εμφανίζεται σε περίπου 1/3 των χρόνιων αλκοολών.
  • 10-20% των ασθενών με αλκοολική ηπατίτιδα εξελίσσονται σε αλκοολική κίρρωση του ήπατος κάθε χρόνο.
  • Οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος αναπτύσσουν καρκίνο του ήπατος με ρυθμό 1,5% ετησίως.
  • Συνολικά, το 70% αυτών με αλκοολική ηπατίτιδα θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν αλκοολική κίρρωση του ήπατος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος σε ασθενείς με αλκοολική ηπατίτιδα (12-26%). Αυξάνεται ακόμη υψηλότερα με τη χρήση κορτικοστεροειδών (50%), σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
  • Η θνησιμότητα αλκοολικής ηπατίτιδας που δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία σε ένα μήνα μπορεί να είναι τόσο υψηλή όσο 40-50%

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

Η διάγνωση γίνεται σε έναν ασθενή με ιστορικό σημαντικής πρόσληψης αλκοόλ που αναπτύσσει επιδεινούμενες δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων αυξημένης χολερυθρίνης (συνήθως μεγαλύτερη από 3,0) και αμινοτρανσφερασών και έναρξη ίκτερου τις τελευταίες 8 εβδομάδες. Η αναλογία ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST/SGOT) προς αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT/SGPT) είναι, συνήθως, 2 ή μεγαλύτερη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηπατικά ένζυμα δεν υπερβαίνουν τα 500.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οι οδηγίες κλινικής πρακτικής συστήνουν κορτικοστεροειδή. Οι άνθρωποι πρέπει να διαστρωματοποιούνται με κίνδυνο χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία MELD ή Child-Pugh. Αυτές οι βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ηπατικής νόσου με βάση διάφορες εργαστηριακές τιμές. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο σοβαρή είναι η ασθένεια.

  • Αποχή: Η διακοπή της περαιτέρω κατανάλωσης αλκοόλ είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για ανάρρωση σε ασθενείς με αλκοολική ηπατίτιδα.
  • Συμπληρώματα διατροφής: Οι ανεπάρκειες πρωτεϊνών και θερμίδων παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από αλκοολική ηπατίτιδα και επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματά τους. Η βελτιωμένη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και μειώνει τα περιστατικά εγκεφαλοπάθειας και λοιμώξεων.
  • Κορτικοστεροειδή: Αυτές οι οδηγίες υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια θα πρέπει να εξετάζονται για θεραπεία με πρεδνιζολόνη 40 mg ημερησίως για τέσσερις εβδομάδες.
  • Πεντοξυφυλλίνη.
  • Ενδοφλέβια Ν-ακετυλοκυστεΐνη: Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, βελτιώνει την επιβίωση σε 28 ημέρες μειώνοντας τα ποσοστά μόλυνσης και του ηπατοστεατικού συνδρόμου.
  • Μεταμόσχευση ήπατος: Η πρώιμη μεταμόσχευση ήπατος είναι ιδανική και βοηθά στη διάσωση ζωών. Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ για 6 μήνες πριν από τη μεταμόσχευση, αλλά είναι αμφιλεγόμενη η μεταμόσχευση ήπατος σε αλκοολική ηπατίτιδα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση του ήπατος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματa διατροφής για αποτοξίνωση του ήπατος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ηπάτωμα

Ηπατική εγκεφαλοπάθεια

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Μην κόβετε το αλκοόλ απότομα

Ηπατίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΘρόμβωση νεφρικής φλέβας
Επόμενο άρθροΨάρι ψητό με λαχανικά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ