Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝεφροπάθεια από αναλγητικά

Νεφροπάθεια από αναλγητικά

Σταματήστε να παίρνετε αναλγητικά που προκαλούν νεφροπάθεια

Νεφροπάθεια από αναλγητικά

Η νεφροπάθεια από αναλγητικά είναι τραυματισμός των νεφρών που προκαλείται από αναλγητικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η βουκετίνη, η φαινακετίνη και η παρακεταμόλη.

Ο όρος, συνήθως, αναφέρεται σε βλάβη που προκαλείται από υπερβολική χρήση συνδυασμών αυτών των φαρμάκων, ειδικά συνδυασμών που περιλαμβάνουν φαινακετίνη.

Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τραυματισμό στα νεφρά από οποιοδήποτε αναλγητικό φάρμακο.

Οι ειδικοί νεφρικοί τραυματισμοί που προκαλούνται από αναλγητικά είναι νεφρική θηλώδης νέκρωση και χρόνια διάμεση νεφρίτιδα. Φαίνονται να προκύπτουν από τη μειωμένη ροή αίματος προς τα νεφρά, την ταχεία κατανάλωση αντιοξειδωτικών και την επακόλουθη οξειδωτική βλάβη στα νεφρά. Αυτή η νεφρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μη φυσιολογική διούρηση, υψηλή αρτηριακή πίεση και αναιμία. Ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αναλγητική νεφροπάθεια μπορεί να αναπτύξει νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Η αναλγητική νεφροπάθεια ήταν κάποτε μια συχνή αιτία νεφρικού τραυματισμού και νεφρικής νόσου τελικού σταδίου σε περιοχές της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις περισσότερες περιοχές, η συχνότητα εμφάνισης μειώθηκε απότομα από τότε που η χρήση φαινακετίνης μειώθηκε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Τα αναλγητικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία του πόνου. Περιλαμβάνουν την ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), καθώς και τα αντιπυρετικά παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) και φαινακετίνη. Υπάρχουν πολλά αναλγητικά με ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ σε συνδυασμό με φαινακετίνη, παρακεταμόλη ή σαλικυλαμίδη και καφεΐνη ή κωδεΐνη. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ τραυματισμού στα νεφρά και της χρόνιας χρήσης φαινακετίνης. Οι χρόνιοι χρήστες φαινακετίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νεφρικών τραυματισμών, δηλαδή νεφρικής θηλώδους νέκρωσης και χρόνιας διάμεσης νεφρίτιδας.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αναλγητική νεφροπάθεια.

Κλινικά ευρήματα στην αναλγητική νεφροπάθεια:

  • Πονοκέφαλος 35-100%
  • Πυουρία 50-100%
  • Αναιμία 60-90%
  • Υπέρταση 15-70%
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα 40-60%
  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος 30-60%

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Πονοκέφαλος

Αναιμία

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Λευκά αιμοσφαίρια στα ούρα (λευκοκυττουρία, πυουρία)

Ορισμένα άτομα με αναλγητική νεφροπάθεια μπορεί, επίσης, να έχουν πρωτεΐνη στα ούρα τους (πρωτεϊνουρία)

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Οι επιπλοκές της αναλγητικής νεφροπάθειας περιλαμβάνουν πυελονεφρίτιδα και νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Οι παράγοντες κινδύνου για κακή πρόγνωση περιλαμβάνουν υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και επίμονα αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η αναλγητική νεφροπάθεια φαίνεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Η ουλή των μικρών αιμοφόρων αγγείων, που ονομάζεται τριχοειδή σκλήρυνση, είναι η αρχική βλάβη της αναλγητικής νεφροπάθειας. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται στη νεφρική πύελο και τα τριχοειδή που τροφοδοτούν τους νεφρώνες. Η τριχοειδής σκλήρυνση οδηγεί σε νεφρική θηλώδη νέκρωση και χρόνια διάμεση νεφρίτιδα.

  • Ασπιρίνη και Μη Στερεοειδή Αντιφλεγμονώδη

Η σωστή λειτουργία των νεφρών εξαρτάται από την επαρκή ροή αίματος προς τα νεφρά. Η ροή του αίματος στα νεφρά είναι μια πολύπλοκη, αυστηρά ρυθμισμένη διαδικασία που βασίζεται σε έναν αριθμό ορμονών και άλλων μικρών μορίων, όπως οι προσταγλανδίνες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η προσταγλανδίνη Ε2 (PGE2) που παράγεται από τα νεφρά είναι απαραίτητη για την υποστήριξη επαρκούς ροής αίματος προς τα νεφρά. Όπως όλες οι προσταγλανδίνες, η σύνθεση PGE2 εξαρτάται από τις κυκλοοξυγενάσες. Η ασπιρίνη και άλλα ΜΣΑΦ είναι αναστολείς των κυκλοοξυγενασών. Στους νεφρούς, αυτή η αναστολή οδηγεί σε μειωμένη συγκέντρωση PGE2 προκαλώντας μείωση της ροής του αίματος. Επειδή η ροή του αίματος στο νεφρό φτάνει πρώτα στο νεφρικό φλοιό (έξω) και μετά στο νεφρικό μυελό (μέσα), οι βαθύτερες δομές του νεφρού είναι πιο ευαίσθητες στη μειωμένη ροή του αίματος. Έτσι, οι εσωτερικές δομές του νεφρού, γνωστές ως νεφρικές θηλές, εξαρτώνται ιδιαίτερα από τη σύνθεση προσταγλανδίνης για τη διατήρηση επαρκούς ροής αίματος. Επομένως, η αναστολή των κυκλοοξυγενώνων βλάπτει επιλεκτικά τους θηλές των νεφρών, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρικής θηλώδους νέκρωσης.

  • Φαινεκετίνη και παρακεταμόλη

Οι μεταβολίτες της φαινακετίνης οδηγούν σε υπεροξείδωση των λιπιδίων που βλάπτει τα κύτταρα του νεφρού. Η παρακεταμόλη είναι ο κύριος μεταβολίτης της φαινακετίνης και μπορεί να συμβάλει στον τραυματισμό των νεφρών μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού. Στα κύτταρα του νεφρού, οι κυκλοοξυγενάσες καταλύουν τη μετατροπή της παρακεταμόλης σε Ν-ακετυλο-ρ-βενζοκινονεϊμίνη (NAPQI). Το NAPQI εξαντλεί τη γλουταθειόνη μέσω μη ενζυματικής σύζευξης με τη γλουταθειόνη, ένα φυσικά αντιοξειδωτικό. Με την εξάντληση της γλουταθειόνης, τα κύτταρα του νεφρού γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οξειδωτική βλάβη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Η διάγνωση βασίζεται στα παραπάνω κλινικά ευρήματα σε συνδυασμό με το ιστορικό υπερβολικής χρήσης αναλγητικών.

Απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία ΧΩΡΙΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΟ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Η θεραπεία της αναλγητικής νεφροπάθειας ξεκινά με τη διακοπή των αναλγητικών, η οποία συχνά σταματά την εξέλιξη της νόσου και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ομαλοποίηση της νεφρικής λειτουργίας.

Στο στάδιο 5 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστούν αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα νεφρά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οξεία σωληναριακή νέκρωση

Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

Νεφρωνόφθιση

Τα οφέλη από την Ν-ακετυλοκυστεΐνη στην υγεία

Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

Οξέωση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τρόφιμα για υγιή νεφρά

Οι βιοχημικές εξετάσεις για τις παθήσεις νεφρών

Πολλοί γιατροί συνιστούν την μπύρα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διουρητικά

Να πίνετε πολύ νερό

Νεφροτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα

Σύνδρομο βαλκανικής νεφρίτιδας

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Υπερηχογράφημα νεφρών

Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

Αμμωνία ορού

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαρκίνος του μαστού στον άνδρα
Επόμενο άρθροΝευρίτιδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ