Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΓαλακτοκομικά προϊόντα

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η αξία τους στη διατροφή

Χρήσιμες πληροφορίες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Αυγά ωμά

Τα ωμά αυγά είναι άριστη και πολύ εύπεπτη τροφή. Προσφέρουν πλήρη κάλυψη στο σώμα από άποψη ενεργειακή, δομική, ηλεκτρολυτική και από την άποψη των ζωτικών συστατικών. Περιέχουν όλα τα ιχνοστοιχεία και όλες τις βιταμίνες περιλαμβανομένης και της Β12 που λείπει από τις φυτικές τροφές. Είναι ελαφρώς αλκαλική και χωρίς ίνες τροφή και γι’ αυτό κατάλληλη τόσο για το ασθενές όσο και για το υγιές πεπτικό σύστημα. Η μόνη προϋπόθεση για να χωνευτούν σωστά (εκτός από τις γενικές προϋποθέσεις των γευμάτων) είναι να μασηθούν μαζί με ξερό ψωμί ή παξιμάδι. Με τη μάσηση του ψωμιού γίνεται άφθονη έκκριση των πεπτικών υγρών που είναι απαραίτητη για τη χώνεψη αυτής της πολύτιμης, αλλά, σύνθετης τροφής. Μπορούν να τρώγονται είτε ωμά είτε ελαφρώς ζεσταμένα (35-40 βαθμούς κελσίου).

Γάλα

Το ανεπεξέργαστο γάλα είναι, επίσης, άριστη και πολύ εύπεπτη τροφή αρκεί να φαγωθεί με ξερό ψωμί ή παξιμάδι. Εάν πιούμε το γάλα σκέτο, περίπου όπως το νερό, οι πεπτικοί αδένες δεν κινητοποιούνται και δεν εκκρίνουν πεπτικά υγρά. Σε απουσία αυτών των υγρών, το γάλα μέσα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του λεπτού εντέρου σήπεται πολύ γρήγορα. Αποτέλεσμα αυτού είναι φουσκώματα και δυσφορία στην κοιλιά και δύσοσμα αέρια. Εάν το φάμε με σωστό τρόπο και παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα παραμένουν, τότε η πιθανή αιτία είναι έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης από το έντερο. Αυτό το ένζυμο διασπά το σάκχαρο του γάλακτος και κάνει δυνατή την απορρόφησή του στο έντερο. Εάν το ένζυμο λείπει, τότε το σάκχαρο του γάλακτος παραλαμβάνεται από τα μικρόβια του εντέρου που το ζυμώνουν και δημιουργούν αέρια, τοξίνες, φουσκώματα και δυσφορία. Ενώ στη βρεφική και την παιδική μας ηλικία όλοι μας έχουμε αυτό το ένζυμο, στην ενήλικη ζωή πολλοί από εμάς δεν το έχουν πλέον. Σε τέτοια περίπτωση αποφεύγουμε το γάλα και παίρνουμε αντί γι’ αυτό πλήρες γιαούρτι, κεφίρ ή ξυνόγαλα. Σ’ αυτά το σάκχαρο του γάλακτος έχει ήδη διασπασθεί από τους μύκητες και δεν δημιουργεί πλέον προβλήματα.

Σπιτική μαγιονέζα

Η σπιτική μαγιονέζα είναι άριστη και πολύ εύπεπτη τροφή εφ’ όσον τρώγεται με ψωμί ή παξιμάδι. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σώματος από άποψη θερμιδική, δομική, ηλεκτρολυτική και από άποψη ζωτικών συστατικών. Περιέχει όλα τα ιχνοστοιχεία και όλες τις βιταμίνες. Είναι πολύτιμη τροφή και μπορεί να αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το λάδι.

Αυγά μελάτα

Τα μελάτα αυγά εφ’ όσον έχουν θερμανθεί μέχρι 40 βαθμούς κελσίου θεωρούνται ωμά, είναι δηλαδή άριστη και πολύ εύπεπτη τροφή.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι πολύ καλή και εύπεπτη τροφή αλλά μειονεκτεί αρκετά έναντι του πλήρους γάλακτος. Η κρέμα του γάλακτος που απομακρύνεται στην αποβουτύρωση περιέχει πολλές βιταμίνες, ιδίως λιποδιαλυτές, πολλά ιχνοστοιχεία και προστατευτικές ουσίες. Επίσης, είναι αλκαλική και κάνει το γάλα πολύ πιο εύπεπτο και πιο εύγευστο. Έτσι με την αποβουτύρωση μειώνεται τόσο η αξία όσο και η ευπεπτότητα του γάλακτος. Τα ίδια ισχύουν για όλα τα αποβουτυρωμένα προϊόντα του γάλακτος. Είναι όλα κατώτερης αξίας και λιγότερο εύπεπτα. Δύο επιχειρήματα προβάλλονται υπέρ των αποβουτυρωμένων προϊόντων: Η μείωση της χοληστερίνης και το αδυνάτισμα λόγω μειωμένων θερμίδων. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας έχουμε δει ότι και τα δύο δεν ευσταθούν: Εάν το πλήρες γάλα και τα πλήρη γαλακτοκομικά τρώγονται με τους κανόνες που έχουμε ήδη αναφέρει, η χοληστερίνη όχι μόνο δεν ανεβαίνει αλλά κατεβαίνει. Σε κανέναν ασθενή μέχρι τώρα δεν έχουμε δει άνοδο της χοληστερίνης από αυτά. Αντίθετα, όλοι όσοι είχαν αυξημένη χοληστερίνη είδαν σημαντική μείωση, παρά το ότι έτρωγαν πολύ συχνά πλήρη προϊόντα γάλακτος ή αυγά. Επίσης, το επιχείρημα του αδυνατίσματος δεν ευσταθεί: Μία τροφή που χωνεύεται πιο δύσκολα έχει μεγαλύτερη τάση για σήψη στο έντερο. Η σήψη είναι αυτή που οδηγεί στην αύξηση του όγκου της κοιλιάς και στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Οι θερμίδες εφ’ όσον γίνεται σωστή χώνεψη των τροφών, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, αντίθετα δίνουν στο σώμα ενέργεια. Εάν αυτή είναι περισσότερη από αυτή που καταναλώνουμε δε δημιουργείται ούτε κοιλιά ούτε κυτταρίτιδα αλλά ένα ομοιόμορφο, απόλυτα αισθητικό στρώμα λίπους σε όλο το σώμα. Ένα τέτοιο σώμα είναι όμορφο και δεν φαίνεται στους άλλους ποτέ παχύ αλλά μάλλον αδύνατο ή κανονικό. Εάν υπάρχει κυτταρίτιδα ή κοιλιά, πάντα συνυπάρχει και βλάβη στο έντερο και γίνεται σ’ αυτό σήψη τροφών. Το σκεπτικό των θερμίδων ως αιτία τόσων κακών δεν ευσταθεί. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν νομίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε όπου είναι δυνατόν τα αποβουτυρωμένα προϊόντα και να προτιμούμε τα πλήρη.

Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Όλα τα μη παστεριωμένα προϊόντα του γάλακτος, όπως creme fraiche, βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, ξυνόγαλα, τυρόγαλο, τυρί (π.χ.παραδοσιακή φέτα, ξυνομυζήθρα) είναι άριστες και εύπεπτες τροφές, εφ’όσον βέβαια τρώγονται πάντα μαζί με ξερό ψωμί ή παξιμάδι. Για το ασθενές πεπτικό σύστημα ιδιαίτερα καλές τροφές είναι οι πιο αλκαλικές και θερμιδικά πιο συμπαγείς αυτές δηλαδή που περιέχουν περισσότερη κρέμα: Η creme fraiche και το βούτυρο. Από τα συμπυκνωμένα προϊόντα του γάλακτος το καλύτερο είναι το πλήρες στραγγιστό γιαούρτι που παράγεται χωρίς να θερμανθεί το γάλα πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου. Σχεδόν εξ’ ίσου καλή είναι η φέτα που γίνεται παραδοσιακά, δηλαδή με την απλή προσθήκη πυτιάς στο φρέσκο ζεστό γάλα, το στράγγισμα μετά την πήξη και το αλάτισμά του.

Παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα παστεριωμένα ή βρασμένα γαλακτοκομικά είναι αρκετά καλές και εύπεπτες τροφές, έχουν όμως χάσει ένα μέρος των ζωτικών συστατικών τους. Ταυτόχρονα, λόγω της θέρμανσης πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου οι πρωτεΐνες τους αλλοιώνονται στη μορφή τους ελαφρά οπότε και δεν είναι τόσο εύπεπτες όσο ήταν πριν από τη θέρμανση. Η ευπεπτότητα μειώνεται επιπλέον εάν οι πρωτεΐνες περάσουν από την ευδιάλυτη μορφή τους στην δυσδιάλυτη και κάπως ινώδη μορφή όπως είναι στα κίτρινα τυριά. Επίσης, τα λίπη τους υφίστανται σ’ αυτή τη θερμοκρασία μία ελαφρά αλλοίωση. Συνολικά έχουμε δηλαδή με την παστερίωση (και με το βράσιμο ακόμη περισσότερο) μείωση τόσο της αξίας όσο και της ευπεπτότητας των γαλακτοκομικών δηλαδή μόνο μειονεκτήματα. Το μόνο επιχείρημα που χρησιμοποιείται υπέρ της παστερίωσης των γαλακτοκομικών αλλά και των αυγών είναι η προφύλαξη από παθολογικά μικρόβια. Η εμπειρία μέχρι τώρα δείχνει ότι η πιθανότητα ασθενειών είναι μικρή.

  • Όλοι μας τρώμε ωμά αυγά με τη μορφή της σούπας ή της μαγιονέζας χωρίς να υπάρξει θέρμανση.
  • Όλοι μας τρώμε φέτα ή έχουμε φάει βούτυρο φρέσκο (χτυπητό) ή γιαούρτι από φρέσκο γάλα.
  • Στις γερμανόφωνες χώρες χρησιμοποιείται εκτεταμένα και για μεγάλους και για βρέφη το λεγόμενο “γάλα προτίμησης” δηλαδή γάλα ωμό.

Παρά την εκτεταμένη και μακρόχρονη χρήση των ωμών γαλακτοκομικών τα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών είναι πάρα πολύ σπάνια. Επίσης, η σπανιότητα των κρουσμάτων μας κάνει να υποθέσουμε ότι οφείλονται μάλλον στην αδυναμία του αμυντικού συστήματος παρά στα μικρόβια. Αντίθετα, η αρνητική επίδραση της παστερίωσης είναι δεδομένη για όλους τους καταναλωτές. Βέβαια, είναι προσωπική επιλογή και ευθύνη του καθενός η κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προέλευση τους: Τα ζώα που ζουν στην ύπαιθρο και τρέφονται με φυσικό τρόπο είναι και τα ίδια πιο υγιή και τα προϊόντα τους πιο ασφαλή.

Μία λογική και ασφαλής τακτική θα ήταν η εξής:

  • Να καταναλώνουμε ωμά γαλακτοκομικά από κατοικίδια ζώα ελεύθερης βοσκής του ευρύτερου οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός μας.
  • Αντίθετα, να παστεριώνουμε ή να βράζουμε όσα γαλακτοκομικά προέρχονται από βιομηχανοποιημένες φάρμες ή συλλέγονται από πολλούς και άγνωστους παραγωγούς.

Αυγά βραστά

Τα βραστά αυγά έχουν υποστεί μία μείωση των ζωτικών τους συστατικών λόγω της θέρμανσης. Επίσης, οι πρωτεΐνες τους έχουν καθιζήσει και έτσι έχουν γίνει πιο δύσπεπτες. Τα μελάτα αυγά είναι και καλύτερα από άποψη αξίας και πιο εύπεπτα από τα σφιχτά. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι τα βραστά αυγά είναι αρκετά καλή τροφή παρά τη μείωση της αξίας και της ευπεπτότητας που έχουν υποστεί με το βράσιμο. Επαναλαμβάνουμε ότι τόσο τα γαλακτοκομικά όσο και τα αυγά σε όλες τους τις μορφές ωμά η βρασμένα ή υπερθερμασμένα δεν μασιούνται μόνα τους αρκετά και γι’ αυτό πρέπει να τρώγονται μαζί με ξερό ψωμί ή παξιμάδι.

Υπερθερμασμένα ή συντηρημένα γαλακτοκομικά

Τα υπερθερμασμένα ή συντηρημένα γαλακτοκομικά όπως γάλα διαρκείας (UHT), creme fraiche διαρκείας, τυριά διαρκείας, γιαούρτι με συντηρητικά, γάλα σκόνη ή συμπυκνωμένο λόγω της δραστικής θερμικής ή χημικής επεξεργασίας έχουν υποστεί τρείς κυρίως ζημιές:

  1. Μείωση των ζωτικών συστατικών
  2. Μείωση της ευπεπτότητας
  3. Αύξηση των βλαπτικών ή τοξικών ουσιών.

Γι’ αυτό είναι τροφές που καλό είναι να αποφεύγουμε όσο είναι δυνατό και να καταναλώνουμε αντί αυτών τα φρέσκα ή τουλάχιστον τα παστεριωμένα. Εάν για κάποιο λόγο είμαστε αναγκασμένοι να καταναλώσουμε γάλα διαρκείας, μπορούμε να το αναζωογονήσουμε κάνοντας από αυτό γιαούρτι ή κεφίρ: Οι μύκητες παράγουν από αυτό το ευτελές γάλα αρκετές βιταμίνες και έτσι αναβαθμίζουν την αξία του. Από τα τυριά διαρκείας, τα κίτρινα (π.χ. goyda, emmental κ.λ.π.) είναι κατώτερα, ενώ τυριά όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα είναι κάπως καλύτερα. Αντί για αυτά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα άσπρα τυριά όπως το μανούρι, το ανθότυρο, την παραδοσιακή φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι και την κρητική ξινομυζήθρα. Γενικά, όσο μικρότερη η θερμική επεξεργασία και η αποβουτύρωση τόσο καλύτερο από άποψη αξίας, τόσο πιο εύπεπτο και τόσο λιγότερο βλαβερό το προϊόν. Τα έτοιμα παιδικά γάλατα και οι έτοιμες παιδικές τροφές ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, διότι είναι υπερθερμασμένα, σε μορφή σκόνης, με πρόσθετες χημικές βιταμίνες, πρόσθετα σάκχαρα κ.λ.π. Υπέρ αυτών χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι δεν προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες στο παιδί. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Η αλήθεια είναι ότι οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες προέρχονται είτε από προηγηθείσες αντιβιώσεις, κορτιζονοθεραπείες κ.λ.π. είτε από την καισαρική, είτε από την τροφοδοσία των τριών πρώτων ημερών ή και από τον μη θηλασμό. Αυτά προκαλούν βλάβη της εντερικής χλωρίδας του παιδιού και αυτή η βλάβη της χλωρίδας είναι υπεύθυνη για τις αλλεργίες και τις δυσανεξίες. Στη θέση αυτών των βιομηχανικών προϊόντων αντιπροτείνουμε για τη διατροφή των παιδιών τα εξής:

  • Μητρικό θηλασμό
  • Όταν αυτός δεν είναι δυνατός, φρέσκο βιολογικό γάλα και αργότερα φρέσκα προϊόντα

Εφ’ όσον το παιδί δεν πάρει αντιβιώσεις και κορτιζόνη δεν πρόκειται να παρουσιάσει αλλεργίες ούτε δυσανεξίες και μέσα στα 2-3 χρόνια της ζωής του θα ξεπεράσει και το μειονέκτημα της καισαρικής

Μαγιονέζα εμπορίου 

Η μαγιονέζα του εμπορίου είναι μεν εύπεπτη αλλά ευτελής τροφή λόγω των ευτελών πρώτων υλών της και των συντηρητικών.

Τηγανιτά αυγά

Τα τηγανιτά αυγά είναι τροφή με μειωμένη αξία, σχετικά δύσπεπτη και μάλλον βλαβερή (ιδιαίτερα εάν τηγανιστούν αρκετά μέχρι πλήρους αφυδάτωσης και αρχίζουν να κοκκινίζουν ή να μαυρίζουν). Αντί γι’ αυτά μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυγά ωμά, βραστά ή ποσέ και να προσθέτουμε το λάδι ή το φρέσκο βούτυρο από πάνω, όταν είναι χλιαρά.

Πίτες

Οι πίτες είναι τροφές μειωμένης αξίας, δύσπεπτες και βλαβερές.

Τα μειονεκτήματα είναι τα εξής:

  1. Το ψήσιμο του τυριού, ιδιαίτερα μαζί με λαχανικά παράγει τοξικές ουσίες (π.χ. τις καρκινογόνες νιτροζαμίνες).
  2. Με την αφθονία σε λάδι (ή ακόμα χειρότερα σε μαργαρίνες) που έχουν, ουσιαστικά τηγανίζονται ιδιαίτερα στα σημεία όπου αφυδατώνονται και ξεροψήνονται.
  3. Επειδή αποτελούνται από ένα χυμώδες μέρος δηλαδή τη γέμιση και ένα ψωμοειδές μέρος, το φύλλο ή το ζυμάρι δεν μπορούν να μασηθούν καλά. Γενικά λοιπόν είναι ακατάλληλες τροφές.

Αντί αυτών μπορούμε να πάρουμε το εξής γεύμα δύο πιάτων:

  • λαχανικά βραστά με λάδι και λεμόνι.
  • ξερό ψωμί με λάδι και τυρί.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Είναι υγιεινή η μαγιά;

Τα οφέλη στην υγεία από το σύμπλεγμα βιταμινών Β

Βιγκανισμός

Τα βασικά σημεία της διατροφής ανάλογα με την ομάδα αίματος

Να μην καταναλώνετε τρόφιμα με μαλτοδεξτρίνη

Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος

Τα οφέλη στην υγεία από την βιολογική πρωτεϊνη γάλακτος

Το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα υπεύθυνο για το διαβήτη τύπου Ι

Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Σταματήστε να πίνετε γάλα με χαμηλά λιπαρά

Να τρώτε γιαούρτι κάνει καλό

Τι πρέπει να τρώμε για πρωινό

Φτιάξτε νόστιμο ξινόγαλα

Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ

Το γάλα από μαύρη αγελάδα μαυρίζει

Γάλα γαϊδούρας

Τα καλύτερα προβιοτικά

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στις τροφές

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Πώς θα κάνετε τα κόκαλά σας πιο δυνατά

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Η δυσανεξία στις τροφές

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ