Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα με καστανό ρύζι

Σαλάτα με καστανό ρύζι

Υγιεινή σαλάτα με καστανό ρύζι

ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ: Το καστανό ρύζι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου και του κόλου, μέσω των φυτικών ινών και του σεληνίου που περιέχει. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Το έλαιο που προέρχεται από το σπέρμα του ρυζιού μειώνει κατά 7% την LDL χοληστερόλη. Οι φυτικές ίνες του καστανού ρυζιού προφυλάσσουν, επίσης, από τη χολολιθίαση. Παράλληλα, η κατανάλωση καστανού ρυζιού φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση βάρους ειδικά από την περιοχή της μέσης και των γοφών, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Το ρύζι δεν προκαλεί αλλεργίες. Είναι τροφή εύπεπτη και μπορεί να καταναλωθεί από όλους. Δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος.

ΑΝΗΘΟΣ: Αυτό το βότανο έχει βασικές φαρμακευτικές ιδιότητες, κυρίως, από τα φλαβονοειδή, τα μέταλλα και τα αμινοξέα που περιέχει. Τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν τη βενσενίνη, τη βικενίνη και την καμπεφερόλη. Ενώ, η βικενίνη προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοβολία, η καμπεφερόλη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ο άνηθος είναι άφθονος σε βιταμίνες Α και C και μέταλλα, όπως, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και το μαγγάνιο. Είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της ναυτίας και του κοιλιακού πόνου. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δύσοσμης αναπνοής και προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνηθο για την αύξηση του γάλακτος. Βοηθά, επίσης, στην εξάλειψη των πόνων από αέρια στα μωρά, στα παιδιά και τους ενήλικες.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΕΣΚΟΥΛΑ: Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν. Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα περιέχουν περισσότερα 3,7 γρ. φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Tα σέσκουλα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, σε β-καροτένιο, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη και φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητες για τα μάτια. Τα σέσκουλα έχουν μοναδικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι το συριγγικό οξύ, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα σέσκουλα, έχει την ικανότητα να αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση. Η άλφα-γλυκοσιδάση είναι ένα ένζυμο (γλυκοσιδάση) που χρησιμοποιείται για την διάσπαση των υδατανθράκων σε απλά σάκχαρα. Όταν το ένζυμο αυτό αναστέλλεται, μειώνεται η διάσπαση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να παραμένει πιο σταθερό. Αυτή η διαδικασία σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα φαίνεται να λειτουργεί ιδιαίτερα μετά από ένα γεύμα.

ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Το αγγούρι είναι γευστικό, δροσερό, κατάλληλο για σαλάτες και κύριο γεύμα, αλλά και για υγιεινό σνακ. Είναι θρεπτικό ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από νερό. Έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς την προστατεύει και την βελτιώνει, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λίγες θερμίδες.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο σας προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου (που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης), της λουτεΐνης (που είναι καλό για τα μάτια) και του φυλλικού οξέος (που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Σαλάτα με καστανό ρύζι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

3 φλιτζάνια βιολογικό καστανό ρύζι (μαγειρεμένο)

1/2 φλιτζάνι άνηθος βιολογικός ψιλοκομμένος

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλιτζάνι βιολογικό ελαιόλαδο

2 κ.σ. φρέσκος χυμός βιολογικού λεμονιού

1 βλαστός κόκκινου βιολογικού σέσκουλου, κομμένος σε μεγάλα κομμάτια (αν προτιμάτε, μπορείτε να τα ζεματίσετε ελαφρώς)

2 βιολογικά αγγούρια κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 φλιτζάνι βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 βιολογικό αβοκάντο ξεφλουδισμένο, καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια

4 βραστά βιολογικά αυγά, μελάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάλτε το ρύζι με τον άνηθο και το αλατοπίπερο.
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζαστάνετε 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να κάψει. Προσθέστε το ρύζι σε μια ομοιόμορφη στρώση και πιέστε με το πίσω μέρος μιας σπάτουλας ώστε να συμπιεστεί σαν τηγανίτα. Τηγανίστε χωρίς να ανακατέψετε, μέχρι να χρυσαφίσει στο κάτω μέρος, περίπου για 7 λεπτά. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, γυρίστε τη ρίζα (δεν πειράζει αν σπάσει). Τηγανίστε μέχρι να χρυσαφίσει πάλι η κάτω πλευρά, περίπου για 5 λεπτά ακόμη. Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα πιάτο, διατηρώντας το σε μια ομοιόμορφη στρώση και αλατίστε. Άφηστε το να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το χυμό λεμονιού με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέστε τα κομμάτια του σέσκουλου, το αγγούρι και το κρεμμύδι στο ντρέσινγκ και ανακατέψτε. Σπάστε το ρύζι και ενσωματώστε το στη σαλάτα μαζί με το αβοκάντο. Χωρίστε σε 4 πιάτα και τοποθετήσετε επάνω στο καθένα από ένα αυγό. Κόψτε το στη μέση αφήνοντας τον κρόκο να χυθεί στη σαλάτα και προσθέστε αλατοπίπερο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Βιγκανισμός

Καστανό ρύζι με ρεβίθια

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία

Δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ