Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΤαϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Νόστιμο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Μια πολύ απλή, αλλά πολύ νόστιμη, ταϊλανδέζικη συνταγή κοτόπουλου με κάρυ.

Σερβίρεται πάνω από ρύζι ή ζυμαρικά.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΠΙΠΕΡΙΑ: Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνες Α και C, ανεβάζει την αντοχή, µειώνει το αίσθηµα της πείνας, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίµατος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα.

ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ (ΤΖΙΝΤΖΕΡ): Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ: Το γάλα καρύδας περιέχει υδατανθράκες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα που μέσω διαδικασιών μετατρέπονται σε μονολαυρίνη μία ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) και φυτικές ίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρομυϊκό σύστημα. Συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τη χοληστερόλη και δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν περιέχει λακτόζη και συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία. Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

4 μεσαία βιολογικά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

1 μέτρια κόκκινη βιολογική πιπεριά, ζουλιέν

1 κόκκινη βιολογική πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 κουταλιά της σούπας φρέσκια βιολογική ρίζα τζίντζερ, πολτοποιημένη

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο

1 βιολογικό γάλα καρύδας

2 κουταλάκια του γλυκού ταϊλανδέζικο κόκκινο βιολογικό κάρυ

1,5 κιλό βιολογικό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, σε λεπτές φέτες

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό χυμό λεμονιού

 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική σάλτσα ψαριού

1 φλιτζάνι βιολογικές ντομάτες σε κύβους

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο βιολογικό βασιλικό

1 βιολογικό κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. 
  2. Προσθέστε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν, 3 έως 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε την πιπεριά, την πιπερόριζα και το σκόρδο και ανακατέψτε για 3 λεπτά. Ρίξτε το 1/4 του γάλακτος καρύδας και ανακατέψτε καλά.
  4. Προσθέστε το κοτόπουλο, το 1/4 φλιτζάνι βασιλικό, τη καστανή ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και την σάλτσα ψαριού.
  5. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο 7 έως 10 λεπτά.
  6. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα καρύδας και την τηγανισμένη ντομάτα και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 10 έως 15 λεπτά περισσότερο.
  7. Σερβίρετε με το υπόλοιπο βασιλικό και το κολοκυθάκι στο πλάι ως γαρνιτούρα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ