Υγιεινά και νόστιμα ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά
Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά
Είναι ένα απλό, υγιεινό και πλούσιο γεύμα φτιαγμένο με συστατικά που είναι εύκολο να βρεθούν.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΠΙΠΕΡΙΑ: Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνες Α και C, ανεβάζει την αντοχή, µειώνει το αίσθηµα της πείνας, συµβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίµατος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
4 φλιτζάνια ζυμαρικά πέννες ή penne
4 φλιτζάνια σε κύβους βιολογικό στήθος κοτόπουλου
1 κουτί βιολογική σάλτσα ντομάτας
1 κουτί βιολογικές λιαστές ντομάτες χωρίς αλάτι
300 γραμμάρια ψιλοκομμένο βιολογικό σπανάκι
2 κουτιά κομμένες σε φέτες βιολογικές ώριμες ελιές, στραγγισμένες
1/4 φλιτζάνι βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι με λεπτές φέτες
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένη βιολογική πράσινη πιπεριά
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη βιολογική ρίγανη
1 φλιτζάνι βιολογικό τυρί μοτσαρέλα
1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένο βιολογικό τυρί φέτα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά: Ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Σοτάρετε το κοτόπουλο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, τη σάλτσα ντομάτας, τις ντομάτες, το σπανάκι, τις ελιές, το κρεμμύδι, τη πράσινη πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι το βασιλικό και τη ρίγανη.
- Μεταφέρετε σε ταψί που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με τα τυριά. Ψήστε, ακάλυπτα, στους 200 βαθμούς C, στον αέρα για 30 λεπτά περίπου.
- Εάν θέλετε, πασπαλίστε με ρίγανη ή βασιλικό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό
Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο
Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;
Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος
Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ