Υγιεινή σαλάτα με γαλοπούλα, μπλε και αχλάδι
Νόστιμη και υγιεινή σαλάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες
Υγιεινή σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι
Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία. Εκτός από τις βιταμίνες συμπλέγματος Β, η γαλοπούλα περιέχει σελήνιο, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και φυσικά, έχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και ψευδάργυρου. Η γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής ή καλύτερα η βιολογική γαλοπούλα είναι πάντοτε καλύτερης ποιότητας γιατί έχει εκτεθεί στο φυσικό φως του ήλιου και έχει ακολουθήσει διατροφή με Ω3 λιπαρά και υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών στοιχείων. Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που συμβάλει στην απελευθέρωση της σεροτονίνης.
Blue cheese: Χρησιμοποιούν αγελαδινό ή πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα για την παραγωγή τους. Αν και η συλλογή αυτών των τυριών περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες, όλες περιέχουν τυρί γάλακτος (30 g ανά 100 g), πρωτεΐνη (20 g), απαραίτητα αμινοξέα (αργινίνη, βαλίνη, τρυπτοφάνη, ιστιδίνη). Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία – φώσφορο, ασβέστιο. Παρουσιάζονται σε συνδυασμό που τους επιτρέπει να απορροφηθούν πλήρως.
Αχλάδια: Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, και Ε, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο, μεταλλικά άλατα, σάκχαρα, ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αποτελούν ένα ιδανικό συμπλήρωμα βιταμινών. Είναι αντιβακτηριακά. Χάρη στις τανίνες και στο καφεϊκό οξύ που περιέχουν, προστατεύουν το σώμα σας από διάφορες μολύνσεις και ασθένειες. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Είναι γνωστό σε όλους: οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που προσβάλλουν τα κύτταρα και προκαλούν την γήρανσή τους. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αυτό τα καθιστά ιδανικά για να διατηρήστε πάντα νέοι. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης C, καθώς περίπου το 13% των αχλαδιών αποτελούνται από βιταμίνη C, όπως, επίσης, και βιταμίνη K. Ακόμη, ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα αχλάδια, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στην εξάλειψη των χολικών αλάτων ενώ παράλληλα μειώνουν την λεγόμενη “κακή” χοληστερόλη. Προλαμβάνουν τον καρκίνο. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ τα καθιστά εξαιρετικά για την κυτταρική δημιουργία και ιδανικούς προστάτες από διάφορα είδη καρκίνου. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες αναφέρονται στον τρόπο που τα αχλάδια απομακρύνουν καρκινογόνες χημικές ουσίες που συγκεντρώνονται στο παχύ έντερο. Ακόμη, προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες, τα αχλάδια αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για την διατήρηση της υγείας του εντερικού συστήματος και την προστασία της χλωρίδας των εντέρων. Τέλος, ρυθμίζει την δυσπεψία. Σε περίπτωση που υποφέρετε συχνά από δυσπεψία, το στομάχι σας είναι βαρύ και αισθάνεστε πρησμένοι, μην διστάσετε να πιείτε ένα χυμό αχλάδι ή ακόμη και να φάτε ένα ολόκληρο αχλάδι. Περιέχει πηκτίνη που είναι ιδανική για την πρόληψη των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.
Κινόα: Έχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα άλλα δημητριακά και είναι πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (οι περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης έχουν κάποια από αυτά). Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού κινόα την ημέρα, σας παρέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεϊνών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών (25-28 γραμμάρια για τις ενήλικες γυναίκες). Η προσθήκη κινόα στη διατροφή, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Η κινόα δεν περιέχει λιπαρά και σάκχαρα, είναι όμως πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που προκαλούν αίσθημα πληρότητας και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι απαραίτητες σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση κινόα με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με κινόα, η οποία είναι καλύτερη και από το καλαμποκάλευρο ή το ρυζάλευρο, που έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα, ενώ το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία και την υγεία των οστών. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η τακτική κατανάλωση κινόα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.
Kale: Η αυξημένη πρόσληψη αυτών των λαχανικών μειώνει την όρεξη, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ωφελεί συνολικά την υγεία. Το κέιλ ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές, καθώς περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, με μοναδικά οφέλη για την υγεία.
Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι
Υλικά για 4άτομα
6 φλιτζάνια βιολογική σαλάτα spring mix
1φλιτζάνι βιολογικό kale
100 γραμμάρια βιολογική καπνιστή γαλοπούλα φουαντρέ κομμένη σε λεπτές λωρίδες
½ φλιτζάνι quinoa, μαγειρεμένο
1 φλιτζάνι μανιτάρια σοταρισμένα
1 μεγάλο αχλάδι, κομμένο σε φέτες
½ φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί Blue cheese
60 γρ. βιολογικά καρύδια καβουρδισμένα
60 γρ. βιολογικά αμύγδαλα καβουρδισμένα
Βιολογικό ελαιόλαδο
Βιολογικό Vinaigrette rasberry
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τα αχλάδια κομμένα σε φέτες με το Vinaigrette rasberry.
Προσθέστε τη σαλάτα, το κέιλ και το ελαιόλαδο.
Προσθέστε τα αχλάδια που έχουν ποτιστεί με το βινεγκρέτ με λίγο θαλασσινό αλάτι και συνδυάστε απαλά.
Προσθέστε το κινόα, το τυρί, τα σοταρισμένα μανιτάρια, τη γαλοπούλα κομμένη σε λωρίδες και ρίξτε τα καρύδια πάνω από τη σαλάτα και τα αμύγδαλα και τέλος ρίξτε το ελαιόλαδο ελαιόλαδο.
Αν θέλετε ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Θερμίδες/100 gr: 340 kcal
Λίπος: 8,7 g
Υδατάνθρακες: 43,4 g
Σάκχαρα: 14,6 g
Πρωτεϊνες: 28 g
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο
Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι
Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Σαλάτα με γραβιέρα, προσούτο και κριτσίνια
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα
Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού
Πώς να ξεφλουδίζετε τις ντομάτες
Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα
Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα