Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κυκλάμινο

Ιατρικές συνταγές με κυκλάμινο

Το κυκλάμινο το κυπριακό ή Cyclamen cyprium και το κυκλάμινο το περσικό ή Cyclamen persicum, κοινά γνωστά σαν λαούδκια, ταουσιάγκουλα, φκιά του λαού (λαγού) και κισσόφυλλο, ανήκουν στην οικογένεια των Πριμουλίδων.

Είναι φυτά κονδυλόριζα με πολυετές ρίζωμα και φύλλα καρδιόσχημα με μακρύ μίσχο. Τα άνθη τους με μακρύ μίσχο είναι μυρωδάτα άσπρα ή ρόδινα. Το περσικό είναι κοινό και το βρίσκουμε να ανθίζει παντού σε ολόκληρη την Κύπρο, σε βουνοπλαγιές, αλλά, κυρίως, σε μέρη με μακκία βλάστηση στον Πενταδάκτυλο, Λιοπέτρι, Ακάμα, Κόρνο και Λεμεσό. Το κυπριακό είναι πιο σπάνιο και ανήκει στην κατηγορία των ενδημικών φυτών, συνήθως δεν το ξεχωρίζουν όλοι από το περσικό, παρόλο που υπάρχουν αρκετές ουσιαστικές διαφορές. Το κυπριακό ανθίζει νωρίς το φθινόπωρο και τα άνθη του βγαίνουν πριν από τα φύλλα του. Όταν δέσει ο καρπός του, αρχίζει να περιτυλίσσεται σε μια σπυράλα που καταλήγει κοντά στο χώμα. Τα φύλλα του είναι καρδιόμορφα αλλά με ελαφρές οδοντώσεις. Το βρίσκουμε σε υγρές και σκιερές τοποθεσίες στον Πενταδάκτυλο, Τρόοδος, Σταυροβούνι και Πάφο.

Περισσότερο είναι γνωστά για καλλωπιστικούς σκοπούς παρά για θεραπευτικούς. Έχουν καταφέρει να πάρουν αρκετές ποικιλίες του για καλλωπιστικούς σκοπούς με μεγαλύτερα άνθη και πιο έντονα χρώματα, μέχρι και κόκκινο. Τα πιο ανθεκτικά φυτά των υβριδίων αυτών είναι τα φυτά που παίρνονται από σπόρους.

Χρήσιμα μέρη κυκλάμινου

Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι οι κόνδυλοί του και τα ριζώματά του.

Οι κόνδυλοί του δεν έχουν καμιά μυρωδιά, αλλά χλωροί έχουν γεύση πικρή και αρκετά τσουχτερή που οφείλεται στην κυκλαμίνη που περιέχουν και είναι μια άμορφη τοξική ουσία. Παλιά οι πολεμιστές έβαφαν με αυτή τα βέλη τους, οι δε ψαράδες τη χρησιμοποιούσαν για να ναρκώσουν τα ψάρια.

Ιδιότητες κυκλάμινου

Χλωρά τα ριζώματα και οι κόνδυλοι είναι καθαρτικοί, σκοτώνουν τα σκουλήκια στα έντερα.

Έχουν εμμηναγωγές και διαλυτικές ιδιότητες. Βοηθούν επιταχύνοντας στον τοκετό και χρησιμοποιούνται σαν αντιφάρμακο σε δαγκώματα φιδιών. Μια άλλη εφαρμογή τους είναι κατά των ατόνων εμφράξεων των πνευμόνων και του συκωτιού και κατά των σκασιμάτων της επιδερμίδας.

Κατά το Μεσαίωνα το εκτιμούσαν σαν φάρμακο των εντέρων, για τα παράσιτα και ειδικά για τα σκουλήκια στα έντερα και σαν εμμηναγωγό. Όμως λόγω της τοξικότητάς του, αλλά και κάπου για το αβέβαιο της δράσης του έχει εγκαταλειφθεί, για τους σκοπούς αυτούς.

Σε υπέρβαση των δόσεών του, προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δύσπνοια και απάθεια. Όταν η υπέρβαση αυτή είναι μεγαλύτερη, το αίσθημα της απάθειας είναι εντονότερο και προκαλεί παράλυση του νευρικού συστήματος.

Cyclamen cyprium B1

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κυκλάμινο

Χρησιμοποιείται με τα παρακάτω παρασκευάσματα:

Αφέψημα

Βράζουμε 7 γραμμάρια ρίζωμα σε τρία τέταρτα του ποτηριού νερό για λίγα λεπτά, αφήνουμε για λίγη ώρα, σουρώνουμε και πίνουμε την ποσότητα αυτή γουλιά-γουλιά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες και τη δοσολογία.

Το υγρό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με γαργάρες σε αμυγδαλίτιδες και πονόλαιμο.

Βάμμα

Αφήνουμε ψιλοκομμένο ρίζωμά του σε ζιβανία ή οινόπνευμα για 10 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε.

Το βάμμα αυτό χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα σε προβλήματα αυτιών.

Επίσης, αραιωμένο με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες.

Τα επικίνδυνα συστατικά του καταστρέφονται σε ψηλές θερμοκρασίες, γι’αυτό και θα βρούμε σε πολλά βιβλία να αναφέρεται ότι οι κόνδυλοί του τρώγονται ψητοί από διάφορους λαούς.

Τα μόνα ζώα, που δεν επηρεάζονται από τις τοξικές τους ουσίες, είναι τα γουρούνια, που τρώνε τους φρέσκους κόνδυλούς τους.

Δυνατό έμβρεγμα των κονδύλων τους χρησιμοποιείται σαν εντομοκτόνο από τους καλλιεργητές βιολογικών καλλιεργειών. Ποτίζοντας, με αυτό τις φυτείες τους καταπολεμούν τα έντομα εδάφους, όπως είναι οι πρασοκουρίδες.

  • Με λάδι παλιό τηγανίστε τις ρίζες του κυκλάμινου και με εκείνο το λάδι αφού κρυώσει καλά αλείψτε τα μαλλιά για να τα βοηθήσετε μα μακρύνουν.
  • Για τα σπυριά του κεφαλιού κοπανίστε το κυκλάμινο και βράστε το με νερό και τρίψτε την κεφαλή και θα γιατρευτείτε.
  • Πάρτε ρίζες του κυκλάμινου, πλύντε τις καλά και κοπανήστε μέχρι να βγάλουν ένα φλυτζάνι ζουμί, βράστε το μέσα σε ένα μπρίκι μέχρι να μελώσει και αλείψτε τα αιματώματα όταν πλαγιάσετε και θα θεραπευτούν.
  • Πάρτε ρίζα του κυκλάμινου μεγάλη και σκάψτε την στη μέση, γεμίστε τη με λάδι και βάλτε λίγο κερί κόκκινο, βάλτε την στο φούρνο να ψηθεί και αλείφετε τα χείλη με αυτό το κερόλαδο και  θεραπεύονται.
  • Κοπανίστε ρίζες του κυκλάμινου και βγάλτε ένα φλυτζάνι ζουμί, βάλτε μισό φλιτζάνι ξύδι, ανακατέψτε το και αλείψτε τις εξωτερικές αιμορροϊδες.
  • Τη ρίζα του κυκλάμινου την κόβετε στη μέση και βάζετε πάνω σε προσβεβλημένους από χοιράδωση λεμφαδένες του λαιμού (φυματιώδης ασθένεια που προσβάλλει τους λεμφαδένες του λαιμού).
  • Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου να ψήνονται καλά, στο φούρνο και να κοπανίζονται σε σκόνη. Τη σκόνη αυτή τη χρησιμοποιείτε για εσωτερική και εξωτερική χρήση σε διογκωμένα λαιμά. Εσωτερικά να την παίρνετε με τσάι μολόχας και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Cyclamencyprium5 vi

Διαβάστε, επίσης,

Μυστικά για τα μακριά μαλλιά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ