Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣκορδόψωμο με τυρί

Σκορδόψωμο με τυρί

Νόστιμο σκορδόψωμο με τυρί

Σκορδόψωμο με τυρί

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Νόστιμο σκορδόψωμο με τυρί

ΥΛΙΚΑ 

1 κούπα τεμαχισμένη βιολογική μοτσαρέλα

1/2 κούπα αλεσμένο βιολογικό αλεύρι αμυγδάλου

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό τυρί κρέμα

1 κουταλιά της σούπας σκόνη βιολογικού σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1 μεγάλο βιολογικό αυγό

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο, λιωμένο

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο 

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο βιολογικό μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας βιολογική φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Βιολογική σάλτσα μαρινάρα, ζεσταμένη, για σερβίρισμα

Saltsa marinara min

Σάλτσα μαρινάρα

¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ξεφλουδισμένες

1 κ.σ. βιολογικό πελτέ ντομάτας

800 γρ. βιολογικά αποφλοιωμένα ντοματάκια σε χυμό ντομάτας

1 πρέζα ακατέργαστη ζάχαρη

2 κλαδάκια βιολογικός βασιλικός

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Βιολογικό πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C  και ετοιμάστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ για φούρνο μικροκυμάτων, προσθέστε τη μοτσαρέλα, το αλεύρι αμυγδάλου, το τυρί κρέμας, τη σκόνη σκόρδου, το μπέικιν πάουντερ και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. 
  3. Τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να λιώσουν τα τυριά, περίπου 1 λεπτό.
  4. Ανακατέψτε το αυγό. Διαμορφώστε τη ζύμη σε χοντρό οβάλ στη λαδόκολλα.
  5. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με το σκόρδο, το μαϊντανό και τη παρμεζάνα. Περάστε το μείγμα πάνω από ψωμί.
  6. Ψήστε μέχρι να ροδίσει, 15 έως 17 λεπτά περίπου.
  7. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας  κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Με ένα πιρούνι λιώνετε τα ντοματάκια και τα ρίχνετε με τους χυμούς τους στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βασιλικό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να μειωθεί σε 3 φλ. Αλατοπιπερώνετε, αφαιρείτε τα κλαδάκια του βασιλικού και το σκόρδο και σερβίρετε.
  8. Κόψτε το σκορδόψωμο και σερβίρετε με τη σάλτσα μαρινάρα για ντιπ.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

as garlic bread articleLarge

Διαβάστε, επίσης,

Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;

Τα οφέλη από το πίτουρο στην υγεία

Δε φταίει μόνο η γλουτένη για τα φουσκώματα στο έντερο

Υποκατάστατα τροφίμων

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Αυγά και ζεστό ζυμωτό ψωμί

Ψωμί με μπανάνα και καρύδα

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Το ψωμί και η θρεπτική του αξία

Σπιτικό ψωμί

Oι διαφορές του μαύρου και του άσπρου ψωμιού

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ