Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

Σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

Print Friendly, PDF & Email

Υγιεινή σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς.

Σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς την προστατεύει και την βελτιώνει, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λίγες θερμίδες. Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που είναι το κλειδί για την υγεία των οστών. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των οστών. Τα αγγούρια περιέχουν άπειρα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Ακόμη, λίγες φέτες αγγουριού μπορούν να σε κάνουν να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψή σου σε νερό. Τα αγγούρια έχουν μερικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και υγρά. Τα αγγούρια περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται λιγνάνες. Τα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν τις λιγνάνες σε χημικές ενώσεις που συνδέονται σε υποδοχείς οιστρογόνων. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα, όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη. Τέλος, η κακοσμία του στόματος προκαλείται από βακτήρια, εγκλωβισμένα σε σωματίδια τροφών. Το υγρό των αγγουριών και το σάλιο που παράγεται από το μάσημα, βοηθά στον καθαρισμό του στόματος, καθώς ξεπλένει αυτά τα σωματίδια που μυρίζουν άσχημα.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

ΝΟΥΝΤΛΣ: Τα νουντλς αποτελούν μία υγιεινή τροφή – ειδικότερα αυτά από ρύζι μοιράζονται τις ιδιότητες του ρυζιού και στα 100γρ. περιέχουν 138 θερμίδες, μόλις 2,1 γρ. λίπους από τα οποία μόνο τα 0,4 γρ. είναι κορεσμένα, 25γρ. υδατάνθρακες και 4,5 γρ. πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης 1,2γρ. φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλά σε νάτριο και χοληστερόλη. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.

Σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

  • 170 γραμμάρια βιολογικά noodles (ρυζιού, ζυμαρικά ρυζιού ταϊλανδέζικου στιλ)
  • 3 βιολογικά καρότα, τεμαχισμένα ζουλιέν (μακρόστενα)
  • 1 βιολογικό αγγούρι, κομμένο σε φέτες
  • 1/2 μεσαίο βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 βιολογική κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι βιολογικό κόλιαντρο, ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
  • 1/3 φλιτζάνι βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές βιολογικό ξύδι μήλου
  • 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό σησαμέλαιο
  • Ξύσμα + χυμό 1/2 βιολογικού πορτοκαλιού
  •  κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό τζίντζερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού σκόρδου, προαιρετικά
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μαύρο σουσάμι, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.
  2. Σε ένα βάζο, συνδυάστε το ελαιόλαδο, το ξύδι μήλου, το σησαμέλαιο, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα, το τζίντζερ, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι. Χτυπήστε ελαφρά ή ανακινήστε έντονα για να τα συνδυάσετε. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα λαχανικά. Καλύψετε καλά. Αφήστε να μαριναριστούν για 10 έως 15 λεπτά στο ψυγείο.
  3. Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασία. Στραγγίξτε και ψύξτε με κρύο νερό.
  4. Τοποθετήστε τα μαγειρεμένα νούντλς σε μια μεγάλη ρηχή πλάκα ή σε μπολ. Ρίξτε τα μαριναρισμένα λαχανικά και συνδυάστε. Πασπαλίστε με σουσάμι. Σερβίρετε αμέσως.
  5. Σημείωση: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη σάλτσα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.
  6. Αυτή η σαλάτα με νουντλς είναι υπέροχη ως ελαφρύ πιάτο ή μεσημεριανό. Μην ξεπλύνετε τα ζυμαρικά ρυζιού με κρύο νερό μετά το μαγείρεμα. Τα ζεστά ζυμαρικά θα απορροφήσουν καλύτερα τη σάλτσα. Και αυτή είναι μια εξαιρετική συμβουλή για κάθε σαλάτα ζυμαρικών που κάνετε γενικά.
  7. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο ψητό κρέας για πρωτεΐνη, αν επιθυμείτε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

IMG 6821 1 1024x683

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Κοτόπουλο παρμεζάνα

Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

Κοτόπουλο piccata

Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΥπερπαραθυρεοειδισμός
Επόμενο άρθροΠοικιλόχρους πιτυρίαση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ