Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΛαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμα λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

500 γραμμάρια τυρί ρικότα

2 μεγάλα βιολογικά αυγά, ελαφρά χτυπημένο

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός ​​βασιλικός

4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο βιολογικό σκόρδο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 κιλά βιολογικές ντομάτες κομμένες σε φέτες 

6 κουταλιές εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ξύδι λευκού κρασιού ή βιολογικό ξύδι κόκκινου κρασιού

Σπρέι μαγειρέματος

Βιολογικά λαζάνια (όχι βρασμένα)

60 γραμμάρια ψωμί ολικής αλέσεως, σχισμένο σε κομμάτια

60 γραμμάρια βιολογικό τυρί παρμεζάνα τριμμένο (1/2 φλιτζάνι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C. Ανακατέψτε τη ρικότα, τα αυγά, το 1/4 φλιτζάνι βασιλικό, τα 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο, το 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. 
  • Αφαιρέστε και πετάξτε τους σπόρους από το 1/3 των φετών ντομάτας. Συνδυάστε όλες τις φέτες ντομάτας, το 1/4 φλιτζάνι λάδι, το ξύδι, το υπόλοιπο σκόρδο,  αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Καλύψτε ένα γυάλινο ή κεραμικό ταψί με σπρέι μαγειρέματος. Τοποθετήστε το 1/3 των φετών ντομάτας σε ένα στρώμα στο κάτω μέρος του ταψιού και από πάνω τα 3 λαζάνια.
  • Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα ricotta και από πάνω ξανά άλλα 3 λαζάνια. Τακτοποιήστε το 1/3 των φετών ντομάτας πάνω από τα ζυμαρικά και συμπληρώστε με τα υπόλοιπα 3 ζυμαρικά.
  • Τοποθετήστε τις υπόλοιπες ντομάτες από πάνω, ρίχνοντας ομοιόμορφα το χυμό από τις ντομάτες που ήταν στο μπολ πάνω από λαζάνια. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε το ψωμί σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνει ψίχα.
  • Ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε τα ψωμιά. μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 3 έως 4 λεπτά.
  • Μεταφέρετε σε μεσαίο μπολ και αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε το τυρί και τον υπόλοιπο βασιλικό και ανακατέψτε.
  • Αφαιρέστε τη λαζάνια από το φούρνο. Πασπαλίστε το μείγμα ψωμιού πάνω από λαζάνια.
  • Επιστρέψτε το στο φούρνο και ψήστε στους 190° μέχρι να ροδίσει το πάνω μέρος, περίπου για άλλα 10 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Wide Lasagna No Boil

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινά και νόστιμα λαζάνια με κολοκύθα

Λαζάνια με μελιτζάνες

Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠυριτίαση
Επόμενο άρθροΠρόωρος τοκετός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ