Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αγριόβρουβα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριόβρουβα

Sisymbrium officinale

Η αγριόβρουβα ή το σισίμβριο το φαρμακευτικό ή Sisymbrium officinale ή Σισίµπριο γνωστό σαν ζιζίμπρι και αγριόβρουβα και σκυλόβρουβα, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών.

Είναι μονοετές ή διετές, διακλαδισμένο και λείο φυτό. Έχει φύλλα έμμισχα, τα πρώτα σε ροζέτα γύρω από τη βάση του βλαστού, πτερόλοβα και μεσαίο λοβό μεγαλύτερο. Είναι άοσμο, αλλά έχει καυστική γεύση. Άνθη μικρά, κάτω από 6 χιλιοστά. Κεράτια, επίσης, μικρά 10-20 χιλιοστά, όρθια, τριχωτά, χοντρά, αιχμηρά, σχεδόν εφαπτόμενα στο βλαστό. Τα άνθη του είναι μικρά κίτρινα με μικρό μίσχο. Οι καρποί του είναι μακρόστενα κεράτια. Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο και το συναντούμε σε ακαλλιέργητους τόπους στα πεδινά και ημιορεινά, σε ελαιώνες, αμπέλια, σκουπιδότοπους, μέχρι την ορεινή ζώνη.

Παρ’ όλο που είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερη μυρωδιά, έχει γεύση έντονη και τσουχτερή που με τη ξήρανσή του όμως χάνεται.

Άλλα είδη Sisymbrium

-Sisibrium irio ή πικρόχορτο που είναι, περίπου, λείο, με ύψος, μέχρι 60 εκατοστά, έχει λεπτά κεράτια 40-65 χιλιοστά και φυτρώνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε άκρες δρόμων, ερείπια και σκουπιδότοπους

vroyva 3

-Sisibrium orientale ή Ινδικό κάρδαμο που είναι ετήσιο φυτό, 30-60 εκατοστά, τριχωτό και διακλαδισμένο. Έχει φύλλα πτεροβόλα με κεντρικό λοβό, βελοειδή, τα ανώτερα ακέραια άνθη 7 χιλιοστά, κίτρινο-λεμονί και κεράτια 35-100 χιλιοστά τριχωτά.

vroyva 4

-Sisymbrium polyceratum που το όνομά του σημαίνει πολλά κεράτια.

vroyva 5

Χρήσιμα μέρη αγριόβρουβας

Χρήσιμα μέρη του είναι τα φύλλα και οι σπόροι του.

Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριόβρουβας

Είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό και συστήνεται σε χρόνιο πνευμονικό κατάρρου, σε πνευμονική συμφόρηση, σε χρόνια βρογχίτιδα, σε έντονο βήχα και βοηθά σε βραχνάδα και αφωνία και σε άτομα που θέλουν να έχουν τις φωνητικές τους χορδές σε άριστη κατάσταση, όπως ρήτορες, τραγουδιστές, καθηγητές, ψάλτες και συναφή επαγγέλματα.

Είναι κατάλληλο για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

Είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούνται για αποσυμφόρηση του συκωτιού, ειδικά σε περιπτώσεις κολικών του συκωτιού και της χολής που οφείλονται σε απόφραξη καναλιών τους από πέτρες

Οι σπόροι τους έχουν τις ίδιες ιδιότητες με αυτές των σπόρων του σιναπιού και σε έλλειψη των δεύτερων χρησιμοποιούνται στη θέση τους.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιούνται αρκετά παρασκευάσματα του φυτού.

mamakan 00016 sisymbrium officinale hedge mustard 2020

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριόβρουβα

Έκχυμα

Αφήνετε 50 γραμμάρια ξηρών φύλλων του σε ένα λίτρο ζεστό νερό να χωνευτούν για ένα βράδυ. Σουρώνετε, ζεσταίνετε ελαφρά, γλυκαίνετε κατά βούληση και πίνετε 4-5 φλυτζάνια την ημέρα.

Αφήνετε μια χούφτα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα του, σε ένα ποτήρι καυτό νερό για είκοσι λεπτά, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.

Κρασί

Βράζετε μια χούφτα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα του σε ένα ποτήρι κρασί για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε από ένα ποτηράκι του λικέρ τρεις φορές την ημέρα σαν αντισκορβουτικό ποτό. Το κρασί αυτό με γαργάρες βοηθά σε αμυγδαλίτιδες.

Σιρόπι

Λιώνετε φρέσκο φυτό, σουρώνετε και παίρνετε το χυμό του. Ανακατώνετε ένα μέρος χυμού με δύο μέρη ζάχαρη και το δένετε σε σιρόπι και το φυλάτε.

Από το σιρόπι αυτό παίρνετε μέχρι 100 γραμμάρια την ημέρα διαλυμένο σε νερό ή τσάι από βότανα.

Καταπλάσματα

Χρησιμοποιούνται οι σπόροι του για τις παθήσεις του δέρματος, για έλκη, για αποστήματα και φλεγμονές κάθε είδους.

Σαλάτα

Σε σαλάτα, ωμό ή βραστό είναι ορεκτικό και διουρητικό και συνιστάται για όσους πάσχουν από προβλήματα ουροποιητικού.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

442d3c438ce22466d99c9487673b63b1

Διαβάστε, επίσης,

Σινάπι

Να τρώτε άγρια χόρτα

Πλύσεις για τη φαρυγγίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠολυκυστική νόσος ωοθηκών
Επόμενο άρθροΣμίλαξ η τραχεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ