Νόστιμη και υγιεινή σαλάτα με αβοκάντο και σολομό
Σαλάτα με αβοκάντο και σολομό
ΣΟΛΟΜΟΣ: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων. Ο σολομός αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι φτωχός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο σας προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της λουτεΐνης που είναι καλό για τα μάτια σας και του φυλλικού οξέος, για την επιδιόρθωση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Είναι ίσως το μοναδικό φρούτο που περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία χαρακτηρίζεται πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό, αμέσως, μόλις καταναλωθεί. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών και περιέχει τη εξαιρετική ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α. Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων. Ενώ, προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση καταρράκτη. Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε που περιέχονται στο φρούτο, αξιοποιούνται από τους ειδικούς της βιομηχανίας καλλυντικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις ενυδατικές, αντιγηραντικές και ιαματικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, ενώ το έλαιο του φυτού εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και ως αντηλιακή προστασία. Τέλος, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα έλαια του αβοκάντο, ενισχύουν την όψη και την υφή των μαλλιών, δίνοντας τους λάμψη και δύναμη.
ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.
Σαλάτα με αβοκάντο και σολομό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 2 φιλέτα βιολογικού σολομού
- 10 φλιτζάνια ψιλοκομμένο βιολογικό μαρούλι
- 2 φλιτζάνια βιολογικάντοματίνια, στη μέση κομμένα
- 2 φλιτζάνια βιολογικά κρουτόν
- 1 βιολογικό αβοκάντο, μισό, ξεφλουδισμένο και σε κύβους
- 6 φέτες μαγειρεμένο, ξεροψημένο βιολογικό μπέικον, ψιλοκομμένο
- Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- Βιολογικό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ DRESSING:
- 1/3 φλυτζάνι βιολογική μαγιονέζα
- 1/2 φλυτζάνι βιολογικό στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι
- Χυμός 1 βιολογικού λεμονιού
- 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λευκό ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200℃.
- Τοποθετήστε το σολομό σε ένα φύλλο ψησίματος και πασπαλίστε ομοιόμορφα με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό στις άκρες, 18 έως 20 λεπτά.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
- Σε μία πιατέλα σαλάτας βάλτε το μαρούλι, τα ντοματίνια, τα κρουτόν, το αβοκάντο και το μπέικον.
- Χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά για το dressing και προσθέστε πιπέρι.
- Κόψτε το σολομό και ρίξτε το στη σαλάτα μαζί με το dressing. Σερβίρετε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο
Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε
Σημαντικές πληροφορίες για τα μαγειρικά έλαια
Χρήσιμες πληροφορίες για τα φρούτα και τα λαχανικά
Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα
Η κακή διατροφή προκαλεί χολολιθίαση
Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια
Ο συνδυασμός αβοκάντο και ελαιόλαδου αυξάνει τη νοημοσύνη
Πρόληψη ρήξης μηνίσκου με τη διατροφή
Scrub προσώπου με αβοκάντο και μέλι
Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Σνακ για να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα
Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού
Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα
Σάντουιτς για μεσημεριανό ή βραδινό
Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος
Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή
Φυτά που τα φυτεύετε μια φορά και τα έχετε για πάντα
Διατροφή για αύξηση γονιμότητας στις γυναίκες
Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά
Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας
Τι να κάνετε αν παθαίνετε κράμπες στα πόδια
Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη
Οι καλύτερες τροφές για το στρες
Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα
Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων
Μυστικά για πετυχημένες συνταγές