Νόστιμο αρνάκι κοκκινιστό με πουρέ
Κοκκινιστό αρνάκι με πουρέ
ΑΡΝΙ: Το αρνί είναι από τις καλύτερα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου η οποία και αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν το καταναλώσουμε με λεμόνι. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση απέναντι σε τυχόν ιώσεις. Επιπλέον, τα αρνί είναι πλούσιο σε σελήνιο, σε χαλκό και σε μαγγάνιο. Μια φυσιολογική μερίδα αρνιού αρκεί για να καλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε Β12 η οποία είναι μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη καθώς βοηθάει κυρίως στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ακόμα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας του συμπλέγματος Β και ανόργανα συστατικά και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.
ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ
1 κιλό βιολογικό κότσι αρνιού
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, χωρισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο βιολογικό πιπέρι, χωρισμένο
1 μικρό βολβό βιολογικού μάραθου
1 κεφάλι βιολογικό σκόρδο
1 μέτριο βιολογικό πορτοκάλι
1 μέτριο βιολογικό λεμόνι
1/2 ματσάκι φρέσκο βιολογικό θυμάρι
1 μικρό βιολογικό καρότο
1/2 μικρό κίτρινο βιολογικό κρεμμύδι
1 κοτσάνι βιολογικού σέλινου
1 1/2 κουταλιά της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
1 κουταλιά της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένος βιολογικός κόλιανδρος
2 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός βοδινού
1 φλιτζάνι βιολογικό ξηρό κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό ξύδι βαλσάμικο
Βιολογικό βαλσάμικο γλάσο, για το σερβίρισμα
Για τον πουρέ:
1 μεγάλο βιολογικό παστινάκι
1 μικρή βιολογική πατάτα
2 φλιτζάνια πλήρες βιολογικό γάλα
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετήστε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και θερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στο μεταξύ αλατοπιπερώνετε το αρνί και ετοιμάζετε τα αρωματικά και τα λαχανικά. Στεγνώστε τα 2 κότσια αρνιού με χαρτί κουζίνας και, στη συνέχεια, καρυκεύστε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
- Κόψτε 1 κεφάλι σκόρδο στη μέση για να φανούν όλες οι σκελίδες. Δένετε 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι μαζί με σπάγκο κουζίνας. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέστε 3 φαρδιές λωρίδες ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι και 2 φαρδιές λωρίδες ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι.
- Ετοιμάστε τα παρακάτω, τοποθετώντας τα όλα στο ίδιο μπολ: ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε 1 μικρό καρότο, 1/2 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, 1 κοτσάνι σέλινου και 1 μικρό βολβό μάραθου.
- Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μεγάλη μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τα κότσια αρνιού και σοτάρετε, πιέζοντάς τα με λαβίδες περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, για 10 με 12 λεπτά συνολικά. Μεταφέρετε τα μπουτάκια σε ένα πιάτο.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτετε την υπόλοιπη 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Όταν το λάδι γυαλίσει, προσθέστε τα λαχανικά κομμένα σε κύβους και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά, για 6 με 8 λεπτά. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο κόλιανδρος να μυρίσει και να ψηθεί, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το θυμάρι, τα μισά σκόρδα, 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί, 2 φλιτζάνια ζωμό βοείου κρέατος, 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύετε να ενωθούν και αφήνετε να σιγοβράσει.
- Επιστρέψτε τα μπουτάκια αρνιού στην κατσαρόλα, μέσα στο υγρό. Σκεπάζετε και σιγοψήνετε στο φούρνο, αναποδογυρίζοντας τα μπουτάκια, μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό και να πέσει από το κόκκαλο, περίπου 3 ώρες συνολικά.
- Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τον πουρέ περίπου 30 λεπτά πριν είναι έτοιμα τα κότσια. Καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους το παστινάκι (περίπου 1 φλιτζάνι) και την πατάτα (περίπου 1/2 φλιτζάνι). Τοποθετήστε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέστε 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα, 2 σκελίδες σκόρδο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνετε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μειώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει και μαγειρέψτε ακάλυπτα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, 15 με 20 λεπτά.
- Μεταφέρετε τα λαχανικά, το σκόρδο και το μαγειρικό υγρό σε έναν επεξεργαστή τροφίμων που διαθέτει το εξάρτημα της λεπίδας. Επεξεργαστείτε μέχρι να ομογενοποιηθεί, περίπου 2 λεπτά.
- Σερβίρετε τα μπουτάκια με τον πουρέ παστινάκι με λίγο γλάσο βαλσάμικο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ασκολύμπρους
Τι είναι καλύτερο το αρνί ή το κατσίκι;
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα
Αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές