Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΜονοκλωνικά αντισώματα για το άσθμα

Μονοκλωνικά αντισώματα για το άσθμα

Βιολογικές θεραπείες για το βρογχικό άσθμα 

Βιολογικές θεραπείες για το βρογχικό άσθμα 

-Anti-IL5 θεραπείες

Είναι γνωστό ότι τα ηωσινόφιλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του άσθματος.

Τα ηωσινόφιλα είναι μεσολαβητικές ουσίες για την ασθματική αντίδραση και είναι υπεύθυνα για τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα, την υπεραντιδραστικότητα βλέννας και την ανακατασκευή των αεραγωγών.

Η κυτταροκίνη ιντερλευκίνη 5 εκκρίνεται από τα ενεργοποιημένα Τ λεμφοκύτταρα τύπου 2 (Th2), τα μαστοκύτταρα, τα φυσικά κύτταρα φονείς ΝΚ, τα ενδογενή λεμφοειδή κύτταρα τύπου 2 (ILC2s) και τα ηωσινόφιλα.

asthma mono 1

Μεπολιζουμάμπη ή mepolizumab

Πλήρως εξανθρωπισμένο IgG1-kappa μονοκλωνικό αντίσωμα εναντίον της της IL-5 που εμποδίζει τη σύνδεση της κυτταροκίνης με τον υποδοχέα της IL-5Rα στην επιφάνεια των ηωσινόφιλων. Το φάρμακο έχει λάβει έγκριση για άτομα άνω των 6 ετών με σοβαρό άσθμα και ηωσινόφιλα στο περιφερικό αίμα πάνω από 150 κύτταρα/μL. Το φάρμακο χορηγείται υποδόρια κάθε 4 εβδομάδες 100-40 mg SC ανάλογα με την ηλικία.

Ρεσλιζουμάμπη ή reslizumab

Εξανθρωπισμένο ανασυνδυασμένο IgG4-kappa μονοκλωνικό αντίσωμα εναντίον της της IL-5, το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 4 εβδομάδες σε δοσολογία 3 mg/kg σε ασθενείς με ηωσινόφιλα στο περιφερικό αίμα περισσότερα από 400 κύτταρα/μL.

Μπενραλιζουμάμπη ή Benralizumab

Το αντίσωμα έχει υποστεί αφουκοζιλίωση, δηλαδή, αφαίρεση του ολιγοσακχαρίτη φουκόζη από το Fc τμήμα του αντισώματος κι έτσι αυξάνεται η συγγένεια σύνδεσης με το FcIIIα τμήμα του IL5R-a. Επίσης, το συγκεκριμένο αντίσωμα επάγει την κυτταρική κυτταροτοξικότητα και μειώνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης και επιβίωσης των ηωσινόφιλων και επάγει την απόπτωσή τους. Το συγκεκριμένο αντίσωμα μειώνει τον αριθμό των ηωσινόφιλων στο αίμα, στους ιστούς, αλλά και τις πρόδρομες μορφές τους στο μυελό των οστών. Η δράση του επιτυγχάνεται μέσα σε 24 ώρες. Ακόμη η απόπτωση των ηωσινοφίλων δε συνοδεύεται με αποκοκκίωσή τους κι έτσι δεν απελευθερώνονται τα τοξικά κοκκία των κυττάρων, κάτι που θα προκαλούσε ιστική βλάβη. Η δόση είναι 30 mg SC, 3 δόσεις ανά 4 εβδομάδες και μετά ανά 8 εβδομάδες. Από αυτό το αντίσωμα βοηθούνται περισσότερο στη μείωση των παροξύνσεων όσοι ελάμβαναν κορτικοστερεοειδή, όσοι έχουν ρινικούς πολύποδες κι όσοι έχουν FVC μικρότερη από 65% χωρίς βρογχοδιαστολή κι όσοι είχαν περισσότερες από 3 παροξύνσεις άσθματος το προηγούμενο έτος.

Οι Anti-IL5 θεραπείες προκαλούν αναστολή της ωρίμανσης των ηωσινοφίλων στο μυελό των οστών κι επάγεται η διαδικασία απόπτωσής τους με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδά τους στο περιφερικό αίμα σε 4 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Λέγεται ότι δεν υπάρχει επίδραση στους προγενήτορες των ηωσινόφιλων στο αίμα, αλλά και στο μυελό των οστών κι έτσι τα ηωσινόφιλα επανέρχονται στα προ της θεραπείας επίπεδα, 3 περίπου μήνες μετά τη διακοπή τοyς με αποτέλεσμα επανεμφάνιση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων του άσθματος. Η διακίνηση, βέβαια των ηωσινόφιλων, γίνεται και από την εοταξίνη και άλλες κυτταροκίνες, όπως, οι IL-4 και IL13, γι΄αυτό και τα ηωσινόφιλα δεν εξαφανίζονται, εντελώς. Οι παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, πόνος στην πλάτη, κόπωση, ρινοφαρυγγίτιδα, εξάνθημα, κνησμός, πυρετός, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ναυτία κ.ά

astma mono 3

-Anti-IgE θεραπείες

Η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) συμβάλει στην έναρξη και περαιτέρω ενίσχυση της φλεγμονώδους διαδικασίας και στην αναδιαμόρφωση των αεραγωγών.

astma mono 4

Ομαλιζουμάμπη ή Omalizumab

Είναι εξανθρωποποιημένο ανασυνδυασμένο IgG1, αντι-IgE μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει την κυκλοφορούσα ελεύθερη IgE προλαμβάνοντας την αλληλεπίδρασή της τόσο με τους υποδοχείς υψηλής συγγένειας για την IgE (FcεRI) που εντοπίζονται στα μαστοκύτταρα, στα βασεόφιλα και στα δενδριτικά κύτταρα, όσο και στους υποδοχείς χαμηλής συγγένειας για την IgE (FcεRII/CD23) που εντοπίζονται στα Β λεμφοκύτταρα και σε ορισμένα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα. Τα επίπεδα της IgE μειώνονται εντός μιας ώρας. Χορηγείται σε άτομα άνω των 6 ετών, χορηγείται υποδόρια κάθε 2 ή 4 εβδομάδες, ανάλογα με το σωματικό βάρος και την ολική IgE σε ασθενείς που είναι θετικοί σε δερματική δοκιμασία ή in vitro αντίδραση σε ένα τουλάχιστον, ολοετές αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο. Το αντίσωμα επίσης, ελαττώνει τον αριθμό των μεσολαβητών που εμπλέκονται στην αναδιαμόρφωση των αεραγωγών, τον πολλαπλασιασμό των λείων μυϊκών ινών και την πάχυνση του τοιχώματος και την εναπόθεση κολλαγόνου στους αεραγωγούς. Ακόμη, έχει αντιική δράση, μέσω ομαλοποίησης των Treg κυττάρων και της παραγωγής INF-α η οποία σταθεροποιεί τα κύτταρα τελεστές και ισχυροποιεί την άμυνα του οργανισμού έναντι ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, που αποτελούν εκλυτικό παράγοντα για τις παροξύνσεις άσθματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, τα επεισόδια αναφυλαξίας κ.ά. Έχει έγκριση και στη μη ελεγχόμενη με Η1 αντιισταμινικά χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και στη σοβαρή μη ελεγχόμενη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, ως πρόσθετη θεραπεία στα ενδορρινικά κορτικοστερεοειδή.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

asthma mono 5

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τροφική αλλεργία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Χρήσιμες πληροφορίες για το άσθμα

Ασκαρίδες εντέρου

Βρογχιολίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

Τα ζώα προστατεύουν από τις αλλεργίες

Οι καλύτερες θεραπείες για τις αλλεργίες

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόπολη

Βρογχικό άσθμα και κάνναβη

Αναπνεύστε ελεύθερα

Όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσετε το άσθμα

Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

Σύνδρομο Pickwick

Κυάνωση

Πνευμονική Υπέρταση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Οι καλύτερες εξετάσεις για το αναπνευστικό σας

Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη

Οι ειδικές κάλτσες για τους κιρσούς κάνουν και για το ροχαλητό

Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

Πολύποδες της μύτης

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Χειρουργική της παχυσαρκίας

Μεγαλακρία

Μεταβολικό σύνδρομο

Πνευμονική Υπέρταση

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Ναρκοληψία

Α1 αντιθρυψίνη

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Νέα φάρμακα κατά της ΧΑΠ

Διατροφή για τις αναπνευστικές παθήσεις

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Μυστικά για τα παλμικά οξύμετρα

Υπέρμετρος οξυγονοθεραπεία

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Τι είναι ο συριγμός

Με κομμένη την ανάσα

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών στη ΧΑΠ

Οξυγονοθεραπεία

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ