Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΠλιγούρι με χαλούμι

Πλιγούρι με χαλούμι

Νόστιμο και υγιεινό πλιγούρι με χαλούμι

Πλιγούρι με χαλούμι

ΠΛΙΓΟΥΡΙ: Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού δηλαδή σας χορταίνει περισσότερο σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τις πατάτες.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΤΑΧΙΝΙ: Το ταχίνι, ο σησαμοπολτός, η πάστα δηλαδή που γίνεται από το σουσάμι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Πλιγούρι με χαλούμι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

90 γραμμάρια βιολογικό πλιγούρι σίτου

7 μέτριες βιολογικές ώριμες ντομάτες

8 βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος βιολογικός κόλιανδρος

2 βιολογικά λεμόνια (χυμός και ξύσμα)

60 γραμμάρια βιολογικός δυόσμος

250 γραμμάρια βιολογικός μαϊντανός πλατύφυλλος

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ταχίνι

1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο

500 γραμμάρια βιολογικό χαλούμι

Μια χούφτα σπόρους βιολογικού ροδιού

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλύνετε το πλιγούρι μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό. Μαγειρέψτε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να απορροφηθεί.
  2. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρέστε τυχόν κοτσάνια και αφαιρέστε τους σπόρους με κουτάλι, ώστε να μείνει μόνο η σάρκα. Ψιλοκόβετε τη σάρκα και μετά τις ντομάτες που αφαιρέσατε τις στραγγίζετε από την υπερβολική υγρασία. Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Ψιλοκόβετε το φρέσκο ​​κρεμμυδάκι και το προσθέτετε στο μπολ. Προσθέστε το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε τα όλα μαζί.
  4. Μόλις απορροφηθεί το νερό από το πλιγούρι, σκεπάζετε και το αφήνετε στον ατμό για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, αφρατέψτε το πλιγούρι με ένα πιρούνι και προσθέστε το στο μεγάλο μπολ με τα λαχανικά. Αφήνετε το μπολ στην άκρη.
  5.  Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύετε το ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας νερό, τρίβετε μέσα το σκόρδο, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό ενός λεμονιού. Συνεχίστε να προσθέτετε νερό μέχρι να έχετε ένα ωραίο κρεμώδες μείγμα.
  6. Κόβετε το χαλούμι σε λεπτές φέτες και το προσθέτετε σε ένα μπολ. Καρυκεύετε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε το χαλούμι. Τηγανίζετε κάθε κομμάτι χαλούμι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και το αφήνετε στην άκρη.
  7. Όσο τσιγαρίζεται το χαλούμι, ψιλοκόβετε τα μυρωδικά σας, δυόσμο και μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μαζί.
  8. Προσθέστε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, την κανέλα και τον αλεσμένο κόλιανδρο στο μπολ με το πλιγούρι και τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε, βάζετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
  9. Σερβίρετε αμέσως το ταμπουλέ με τα βότανα. Προσθέτετε το χρυσαφένιο χαλούμι και περιχύνετε με το ντρέσινγκ από ταχίνι.
  10. Σκορπίστε σε κάθε πιάτο λίγους σπόρους ροδιού, καρυκεύστε και απολαύστε!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

59f24a4305346879cc424f62 c008cc04

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τα δημητριακά και τα όσπρια

Βιγκανισμός

Σαλάτα για ενέργεια

Πρωινό για δίαιτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Πώς τα μπαχαρικά αδυνατίζουν

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τα σιτηρά

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Δίαιτα με σαλάτες

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ