Νόστιμη και υγιεινή κολοκυθόσουπα με ψάρι
Κολοκυθόσουπα με ψάρι
ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
ΨΑΡΙΑ: Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
Κολοκυθόσουπα με ψάρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό κόκκινο κάρυ
200 ml βιολογικό γάλα καρύδας
3 φλιτζάνια βιολογικός ζωμός κοτόπουλου ή ψαριού
4 κόκκινα βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μακρύ βιολογικό κόκκινο τσίλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
250 γραμμάρια βιολογική κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε κομμάτια 2 εκ.
1 πράσινη βιολογική πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
2 κουταλιές της σούπας βιολογική πάστα ταμαρίνδου
2 κουταλιές της σούπας βιολογική σάλτσα ψαριού
1 κουταλιά της σούπας βιολογική καστανή ζάχαρη
600 γραμμάρια χοντροκομμένα φιλέτα βιολογικού ψαριού χωρίς πέτσα, κομμένα σε κομμάτια 3 εκ.
100 γρ φύλλα βιολογικό baby σπανάκι
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Χυμός από 1 βιολογικό λεμόνι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε την πάστα κάρυ και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά ή μέχρι να μυρίσει.
- Προσθέστε το γάλα καρύδας, το ζωμό, το κρεμμύδι, το τσίλι και ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε την κολοκύθα, την πιπεριά, το ταμαρίνδο, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
- Προσθέστε το ψάρι και σιγοβράστε για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει αδιαφανές το ψάρι.
- Βάλτε το μισό σπανάκι σε 4 μπολ και προσθέστε από πάνω το ψάρι και τα λαχανικά. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σπανάκι, ρίχνετε τη σάλτσα από πάνω και σερβίρετε.
- Αν θέλετε με το πολυμηχάνημα την κάνετε βελουτέ.
- Βάζετε βιολογικό χυμό λεμονιού προαιρετικά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμο ψάρι με σκόρδο και κάρυ
Υγιεινή καλοκαιρινή σαλάτα με χταποδάκι
Νόστιμη σαλάτα με μπριζόλες τόνου
Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό
Υγιεινός και νόστιμος σολομός με μέλι και σκόρδο
Υγιεινή και νόστιμη πέρκα με λαχανικά
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Υγιεινό χταπόδι με πατατοσαλάτα
Σαρδέλες στο φούρνο με γκρεμολάτα
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα
Να ψάχνετε για φρέσκο ψάρι ελεύθερης αλιείας
Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά
Φαγκρί ψημένο με μυρωδικά στη λαδόκολλα
Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι
Μπακαλιάρος ψητός με σκορδαλιά
Τα παχιά ψάρια προστατεύουν από τον καρκίνο νεφρού
Ταραμοσαλάτα με πατάτες και κρεμμύδια
Υπάρχουν κίνδυνοι από τα θαλασσινά;
Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια
Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα
Η δίαιτα του σολομού και των λαχανικών