Νόστιμα και υγιεινά μαραθοπιτάκια
Μαραθοπιτάκια
ΜΑΡΑΘΟΣ: Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία. Ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με πεπτικά, ενδοκρινικά, αναπαραγωγικά και αναπνευστικά συστήματα αλλά και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει αντιοξειδωτικά προστατευτικά για την υγεία και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
Μαραθοπιτάκια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Ζύμη:
6 γραμμάρια βιολογική ξηρή μαγιά
260 γραμμάρια χλιαρό νερό πηγής
Μια πρέζα ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
¾ κουταλιά της σούπας βιολογικό μέλι ή βιολογικό σιρόπι σφενδάμου
300 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι ολικής αλέσεως για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
Γέμιση:
100 γραμμάρια φύλλα βιολογικού μάραθου, χοντροκομμένα (όχι τα κοτσάνια)
120 γραμμάρια τρυφερά φύλλα βιολογικού σπανακιού ή βιολογικό baby σπανάκι, χοντροκομμένα
4 φρέσκα βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Λίγο ακόμα εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το νερό, τη μαγιά και το μέλι. Αφήστε το να αφρίσει για 5-10 λεπτά.
- Ανακατεύετε τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ με το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Το κόβετε σε 12 ίσα κομμάτια και τα τοποθετείτε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. Τα σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστούν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Εν τω μεταξύ, σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε στην άκρη.
- Ανοίγετε ένα κομμάτι ζύμης σε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι. Βάζετε πάνω του λίγα φύλλα μάραθου, λίγο σπανάκι, λίγα σοταρισμένα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με ελαιόλαδο. Ανοίγετε άλλο ένα κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό στρογγυλό ταψί και το τοποθετείτε πάνω στην πίτα. Βρέχετε τις άκρες της ζύμης με νερό για να σφραγιστεί η πίτα, φροντίζοντας να βγαίνει ο αέρας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Αλείφουμε τις πίτες με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για 20-25 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές
Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καυκαλήθρες
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους