Νόστιμα πιτάκια με σπανάκι και τρία τυριά
Πιτάκια με σπανάκι και τρία τυριά
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Πιτάκια με σπανάκι και τρία τυριά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 16 ΠΙΤΑΚΙΑ
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
1 βιολογικό κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι βιολογικό σπανάκι, φύλλα, πλυμένα, στεγνωμένα, χοντροκομμένα
1 φρέσκο βιολογικό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βιολογικού δυόσμου
150 γραμμάρια βιολογική φέτα θρυμματισμένη
150 γραμμάρια φρέσκια βιολογική ρικότα, θρυμματισμένη
1/2 φλιτζάνι βιολογική παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
2 βιολογικά αυγά
10 φύλλα βιολογικής κρούστας για πίτες
80 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κίτρινο κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι και το δυόσμο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 3 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνετε στο ψυγείο για 15 λεπτά να κρυώσει.
- Προσθέστε τα τυριά και τα αυγά στο κρύο μείγμα σπανακιού. Καρυκεύετε με πιπέρι. Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Τοποθετήστε 1 φύλλο σε επίπεδη επιφάνεια. Αλείφετε με βούτυρο. Συμπληρώστε με 1 φύλλο. Επαναλάβετε τη στρώση με άλλα 3 φύλλα φύλλου. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα και το βούτυρο για να κάνετε μια δεύτερη σειρά. Κόψτε τις στοίβες από φύλλα στη μέση κατά μήκος. Κόψτε κάθε μισό σε 12 λωρίδες, θα έχετε 48 λωρίδες συνολικά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα. Αλείφετε 3 λωρίδες με λίγο βούτυρο. Τοποθετήστε τις λωρίδες σε σταυρωτό σχέδιο. Τοποθετήστε τη ζύμη στο ταψάκι για μάφιν. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας μείγμα σπανάκι στη βάση της πίτας. Διπλώστε την περίσσεια για να καλύψετε μερικώς τη γέμιση. Επαναλάβετε με 9 λωρίδες φύλλο και γέμιση για να φτιάξετε άλλες 3 πίτες. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα φύλλα, το μείγμα σπανάκι και το βούτυρο για να γίνουν 16 πίτες.
- Αλείφετε τη ζύμη με λίγο βούτυρο.
- Μαγειρέψτε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι πίτες.
- Μεταφέρετε σε συρμάτινη σχάρα να κρυώσουν.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμα και υγιεινά μαραθοπιτάκια
Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές
Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καυκαλήθρες
Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους