Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΜακαρονάδα με καρύδια και ρόδι

Μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι

Νόστιμη μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι

Μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΡΟΔΙ: Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Επίσης στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.

Μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

300 γραμμάρια βιολογικά μακαρόνια Νούμερο 6

150 γραμμάρια βιολογικά καρύδια

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, τριμμένες

250 γραμμάρια βιολογική ρικότα

1 βιολογικό λεμόνι, ξύσμα και χυμό

30 γραμμάρια τριμμένο βιολογικό πεκορίνο 

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

30 γραμμάρια φρέσκος βιολογικός βασιλικός, φύλλα

1 βιολογικό ρόδι (σπόρια)

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράστε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. Στραγγίζετε κρατώντας 50 ml νερό μαγειρέματος και αφήνετε στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, φρυγανίζετε τα καρύδια σε στεγνό τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χτυπάμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Βάλτε σε ένα μπολ και ανακατέψτε με το σκόρδο, τη ρικότα, το χυμό λεμονιού και το μισό ξύσμα. Ανακατέψτε αρκετό από το νερό ζυμαρικών μέσα στο μίγμα της ρικότα για να φτιάξετε μια μεταξένια σάλτσα και, στη συνέχεια, ρίξτε τα ζυμαρικά και το πεκορίνο.
  3. Αλατοπιπερώστε, περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε τα φύλλα βασιλικού και τους σπόρους ροδιού.
  4. Σκορπίζετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού και τους σπόρους ροδιού για να σερβίρετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

5d3f026918e2c519391847

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη μακαρονάδα με κεφτεδάκια

Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ

Νόστιμη και υγιεινή Pasta Primavera

Μακαρονάδα με σαρδέλες και μανιτάρια

Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Μακαρόνια με σάλτσα κιμά μπολονέζ

Σπαγγέτι με σάλτσα μανιταριών 

Νόστιμα λιγκουίνι με σκόρδο και μανιτάρια

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο της Γένοβας

Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Γαρίδες με μακαρόνια – emedi.gr

Τα πιο νόστιμα μακαρόνια

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Αστακομακαρονάδα

Κόκορας με μακαρόνια

Σπαγγέτι μαρινάρα

Σπαγγέτι Ναπολιτάνα Gourmet

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΝόσος Creutzfeldt-Jakob
Επόμενο άρθροΣυκώτι με καρύδια και ρόδι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ