Νόστιμη μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι
Μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι
ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.
ΡΟΔΙ: Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Επίσης στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.
Μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
300 γραμμάρια βιολογικά μακαρόνια Νούμερο 6
150 γραμμάρια βιολογικά καρύδια
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, τριμμένες
250 γραμμάρια βιολογική ρικότα
1 βιολογικό λεμόνι, ξύσμα και χυμό
30 γραμμάρια τριμμένο βιολογικό πεκορίνο
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο
30 γραμμάρια φρέσκος βιολογικός βασιλικός, φύλλα
1 βιολογικό ρόδι (σπόρια)
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράστε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. Στραγγίζετε κρατώντας 50 ml νερό μαγειρέματος και αφήνετε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, φρυγανίζετε τα καρύδια σε στεγνό τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χτυπάμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Βάλτε σε ένα μπολ και ανακατέψτε με το σκόρδο, τη ρικότα, το χυμό λεμονιού και το μισό ξύσμα. Ανακατέψτε αρκετό από το νερό ζυμαρικών μέσα στο μίγμα της ρικότα για να φτιάξετε μια μεταξένια σάλτσα και, στη συνέχεια, ρίξτε τα ζυμαρικά και το πεκορίνο.
- Αλατοπιπερώστε, περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε τα φύλλα βασιλικού και τους σπόρους ροδιού.
- Σκορπίζετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού και τους σπόρους ροδιού για να σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη μακαρονάδα με κεφτεδάκια
Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ
Νόστιμη και υγιεινή Pasta Primavera
Μακαρονάδα με σαρδέλες και μανιτάρια
Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι
Μακαρόνια με σάλτσα κιμά μπολονέζ
Νόστιμα λιγκουίνι με σκόρδο και μανιτάρια
Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη
Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο της Γένοβας
Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί
Γαρίδες με μακαρόνια – emedi.gr