Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΨωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού

Ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού

Νόστιμο ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού 

Ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ: Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο σας προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα σε κάθε μερίδα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου που βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της λουτεΐνης που είναι καλό για τα μάτια σας και του φυλλικού οξέος, για την επιδιόρθωση των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β, τα οποία σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Είναι ίσως το μοναδικό φρούτο που περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία χαρακτηρίζεται πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον οργανισμό, αμέσως, μόλις καταναλωθεί. Επιπλέον, το αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών και περιέχει τη εξαιρετική ποσότητα λίπους που βοηθάει στην απορρόφησή τους. Ταυτόχρονα, βοηθάει στη μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α. Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων. Ενώ, προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και την εμφάνιση καταρράκτη. Παράλληλα, οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε που περιέχονται στο φρούτο, αξιοποιούνται από τους ειδικούς της βιομηχανίας καλλυντικών. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι γνωστές για τις ενυδατικές, αντιγηραντικές και ιαματικές ιδιότητες που προσφέρουν στο δέρμα, ενώ το έλαιο του φυτού εφαρμόζεται στην αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και ως αντηλιακή προστασία. Τέλος, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα έλαια του αβοκάντο, ενισχύουν την όψη και την υφή των μαλλιών, δίνοντας τους λάμψη και δύναμη.

Ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΕΦΑΝΙ

2+1/2 φλυτζάνια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές της σούπας βιολογική στιγμιαία μαγιά

1 φλιτζάνι νερό πηγής

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1/2 φλυτζάνι βιολογικό πέστο βασιλικού

3 κουταλιές της σούπας τριμμένο βιολογικό τυρί, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά στιγμής και ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το νερό σε ένα μπολ μέχρι να γίνει χλιαρό. Το ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό. Προσθέστε λάδι στο χλιαρό νερό. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση του μίγματος του αλευριού. Ρίξτε το μίγμα νερού – λαδιού και ανακατέψτε καλά με τις άκρες των δακτύλων σας. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη και στη συνέχεια ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία στην αφή και ελαστική.
  2. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και σκεπάζετε με πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Μετά από 1 ώρα, αφαιρέστε τη μεμβράνη και πιέστε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε για ένα λεπτό. Πασπαλίστε με αρκετό αλεύρι την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετήστε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη σχηματίζετε απαλά ένα παραλληλόγραμμο. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας γύρω από τις άκρες για να τελειοποιήσετε το σχήμα.
  4. Ρίξτε ολόκληρο το πέστο στη μέση της ορθογώνιας ζύμης και απλώστε το γύρω-γύρω αφήνοντας μόλις 0,5 εκατοστό γύρω από τις άκρες. Τυλίξτε κατά μήκος τα πλευρά του παραλληλογράμμου σφιχτά όπως κάνετε με ένα χαλάκι και σφραγίστε καλά. Τώρα η ζύμη θα μοιάζει με κούτσουρο. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το στα 2 κατά μήκος και γυρίστε απαλά τα 2 κομμάτια έτσι ώστε η γέμιση πέστο να κοιτάζει προς τα πάνω. Τσιμπήστε και σφραγίστε τις επάνω γωνίες και των δύο κομματιών και ανασηκώστε το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο και τυλίξτε σε πλεξούδα. Μεταφέρετε το πλεγμένο ψωμί στο ταψί. Σχηματίστε έναν κύκλο με την πλεξούδα. Τσιμπήστε και πιέστε τις άκρες στο κάτω μέρος. Σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-35 λεπτά.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Πασπαλίζετε με τυρί πάνω από το πλεγμένο ψωμί πέστο. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30-35 λεπτά.
  6. Μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει αφού ξεκουραστεί για 5 λεπτά στο ταψί.
  7. Σερβίρετε αυτό το πλεγμένο ψωμί πέστο ζεστό ή με οποιαδήποτε σούπα της επιλογής σας.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια συσκευασμένα φύλλα φρέσκου βιολογικού βασιλικού

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

1/4 φλιτζάνι βιολογικά αμύγδαλα

2 κουταλιές της σούπας βιολογικός λιναρόσπορος

2 έως 3 κουταλιές της σούπας βιολογικός χυμός λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας πολτός βιολογικού αβοκάντο

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/3 φλιτζάνι περίπου εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

basil pesto with pine nuts sunflower seeds and lemon.640x480

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι νερό σε ένα τηγάνι και το αφήνετε να βράσει. Ρίξτε τα αμύγδαλα στο ζεστό νερό και κλείστε με ένα καπάκι και αφήστε τα για 15 λεπτά. Μετά από 15 λεπτά, αφαιρέστε τη φλούδα από τα αμύγδαλα και αφήστε τα στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα τηγάνι και προσθέτετε τους σπόρους λιναριού για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσουν, βγάζουμε το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατήστε στην άκρη. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε τα αμύγδαλα, τους καβουρδισμένους σπόρους λιναριού, το σκόρδο, τον πολτό αβοκάντο, το θαλασσινό αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλέστε μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Τώρα προσθέστε τα φύλλα βασιλικού και χτυπήστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα αποτρέψει τα φύλλα από το να μαυρίσουν. Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλέστε σε μια λεία πάστα. Εάν η γεύση του πέστο είναι ήπια, προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και περισσότερο αλάτι για να ταιριάζει με τη γεύση σας.
  3. Το πέστο βασιλικού είναι έτοιμο. Μεταφέρετε σε ένα καθαρό, στεγνό βάζο και διατηρήστε το πάντα στο ψυγείο. Χρήση εντός μιας εβδομάδας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

DSC 2617

Διαβάστε, επίσης,

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με λευκή σοκολάτα

Συκώτι με καρύδια και ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Κότσι αρνιού με ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Γεμιστά ρολάκια με κρέας και σαλάτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Καρυδόπιτα

Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Προηγούμενο άρθροΣεφταλιές
Επόμενο άρθροΑδυναμία και κόπωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ