Χρήσιμες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη
Κοιλιοκάκη
Πρόκειται για νόσο που χαρακτηρίζεται από εντερική δυσαπορρόφηση και προκαλείται από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ο εντερικός βλεννογόνος εμφανίζει απώλεια της λαχνωτής του υφής. Η βρεφική μορφή της κοιλιοκάκης μπορεί να εμφανισθεί από ηλικία μέχρι και τριών μηνών. Υπάρχει πιθανή γενετική προδιάθεση. Η κοιλιοκάκη, ή εντεροπάθεια από τη γλουτένη, είναι μια ανοσολογική αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αντίδραση καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου σας και το εμποδίζει να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά (δυσαπορρόφηση). Η εντερική βλάβη προκαλεί συχνά διάρροια, κόπωση, απώλεια βάρους, φούσκωμα και αναιμία και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Στα παιδιά, η δυσαπορρόφηση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, εκτός από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στους ενήλικες. Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της εντερικής επούλωσης.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ
Τα σημεία και τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να ποικίλλουν πολύ και να διαφέρουν σε παιδιά και ενήλικες.
Τα πεπτικά σημεία και συμπτώματα για ενήλικες περιλαμβάνουν:
- Διάρροια
- Κούραση
- Απώλεια βάρους
- Φούσκωμα και αέρια
- Κοιλιακό άλγος
- Ναυτία και έμετος
- Δυσκοιλιότητα
Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με κοιλιοκάκη έχουν σημεία και συμπτώματα που δε σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως:
- Αναιμία, συνήθως από έλλειψη σιδήρου
- Απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) ή μαλάκωμα των οστών (οστεομαλακία)
- Δερματικό εξάνθημα με φαγούρα και φουσκάλες (ερπητοειδής δερματίτιδα)
- Στοματικά έλκη
- Πονοκέφαλοι και κόπωση
- Τραυματισμός του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια και τα χέρια, πιθανά προβλήματα ισορροπίας και γνωστική εξασθένηση
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Μειωμένη λειτουργία του σπλήνα
Παιδιά
Τα παιδιά με κοιλιοκάκη είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να έχουν πεπτικά προβλήματα, όπως:
- Ναυτία και έμετος
- Χρόνια διάρροια
- Πρησμένη κοιλιά
- Δυσκοιλιότητα
- Αέρια
- Χλωμά, δύσοσμα κόπρανα
Η αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:
- Αποτυχία ανάπτυξης για τα βρέφη
- Βλάβη στο σμάλτο των δοντιών
- Απώλεια βάρους
- Αναιμία
- Ευερέθιστο
- Κοντό ανάστημα
- Καθυστερημένη εφηβεία
- Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, έλλειψη μυϊκού συντονισμού και επιληπτικές κρίσεις
Ερπητοειδής δερματίτιδα
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει αυτή τη φαγούρα και φουσκάλες του δέρματος. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, τον κορμό, το τριχωτό της κεφαλής και τους γλουτούς. Αυτή η κατάσταση συχνά σχετίζεται με αλλαγές στην επένδυση του λεπτού εντέρου πανομοιότυπες με αυτές της κοιλιοκάκης, αλλά η πάθηση του δέρματος μπορεί να μην προκαλεί πεπτικά συμπτώματα. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν την ερπητοειδή δερματίτιδα με δίαιτα ή φάρμακα χωρίς γλουτένη, ή και τα δύο, για τον έλεγχο του εξανθήματος.
ΑΙΤΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ
- Δυσανεξία στη γλουτένη
Τα γονίδιά σας σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφών με γλουτένη και άλλους παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην κοιλιοκάκη, αλλά η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Οι πρακτικές σίτισης των βρεφών, οι γαστρεντερικές λοιμώξεις και τα βακτήρια του εντέρου μπορεί επίσης να συμβάλλουν. Μερικές φορές η κοιλιοκάκη ενεργοποιείται μετά από χειρουργική επέμβαση, εγκυμοσύνη, τοκετό, ιογενή λοίμωξη ή έντονο συναισθηματικό στρες. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά υπερβολικά στη γλουτένη στα τρόφιμα, η αντίδραση καταστρέφει τις μικροσκοπικές προεξοχές που μοιάζουν με τρίχες (λάχνες) που καλύπτουν το λεπτό έντερο. Οι λάχνες απορροφούν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Εάν οι λάχνες σας είναι κατεστραμμένες, δεν μπορείτε να λάβετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, ανεξάρτητα από το πόσο τρώτε.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ
Η κοιλιοκάκη τείνει να είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν:
- Μέλος της οικογένειας με κοιλιοκάκη ή ερπητοειδή δερματίτιδα
- Διαβήτης τύπου 1
- Σύνδρομο Down ή σύνδρομο Turner
- Αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς
- Μικροσκοπική κολίτιδα (λεμφοκυτταρική ή κολλαγονώδης κολίτιδα)
- Νόσος του Addison
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ
Χωρίς θεραπεία, η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει:
- Υποσιτισμό. Αυτό συμβαίνει εάν το λεπτό έντερο σας δε μπορεί να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ο υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και απώλεια βάρους. Στα παιδιά, ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει αργή ανάπτυξη και χαμηλό ανάστημα.
- Εξασθένηση των οστών. Η δυσαπορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε μαλάκυνση των οστών (οστεομαλακία ή ραχίτιδα) στα παιδιά και απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπενία ή οστεοπόρωση) στους ενήλικες.
- Υπογονιμότητα και αποβολές. Η δυσαπορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει σε αναπαραγωγικά προβλήματα.
- Δυσανεξία στη λακτόζη. Η βλάβη στο λεπτό έντερο σας μπορεί να σας προκαλέσει κοιλιακό άλγος και διάρροια μετά το φαγητό ή την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Μόλις επουλωθεί το έντερο σας, μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε ξανά τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Καρκίνο. Τα άτομα με κοιλιοκάκη που δε διατηρούν δίαιτα χωρίς γλουτένη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του εντερικού λεμφώματος και του καρκίνου του λεπτού εντέρου.
- Προβλήματα νευρικού συστήματος. Μερικά άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα όπως επιληπτικές κρίσεις ή ασθένεια των νεύρων στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια).
Μη ανταποκρινόμενη κοιλιοκάκη
Μερικοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που θεωρούν ότι είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η μη ανταποκρινόμενη κοιλιοκάκη συχνά οφείλεται σε μόλυνση της διατροφής με γλουτένη. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αποφεύγετε όλη τη γλουτένη.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη που δεν ανταποκρίνεται μπορεί να έχουν:
- Βακτήρια στο λεπτό έντερο (βακτηριακή υπερανάπτυξη)
- Μικροσκοπική κολίτιδα
- Κακή λειτουργία του παγκρέατος (παγκρεατική ανεπάρκεια)
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Δυσκολία στην πέψη της ζάχαρης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (λακτόζη), στην επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) ή σε ένα είδος ζάχαρης που βρίσκεται στο μέλι και τα φρούτα (φρουκτόζη)
Ανθεκτική κοιλιοκάκη
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο εντερικός τραυματισμός της κοιλιοκάκης δεν ανταποκρίνεται σε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό είναι γνωστό ως ανθεκτική κοιλιοκάκη. Εάν εξακολουθείτε να έχετε σημεία και συμπτώματα αφού ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για έξι μήνες έως ένα χρόνο, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις για να αναζητήσετε άλλες εξηγήσεις για τα συμπτώματά σας.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ
Πολλοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Δύο εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση:
- Ο ορολογικός έλεγχος αναζητά αντισώματα στο αίμα σας. Τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών αντισωμάτων υποδεικνύουν ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη.
- Ο γενετικός έλεγχος για αντιγόνα ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA-DQ2 και HLA-DQ8) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστεί η κοιλιοκάκη.
Είναι σημαντικό να ελέγχεστε για κοιλιοκάκη πριν δοκιμάσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας μπορεί να κάνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος να φαίνονται φυσιολογικά. Εάν τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων υποδεικνύουν κοιλιοκάκη, ο γιατρός σας πιθανότατα θα ζητήσει μία από τις ακόλουθες εξετάσεις:
- Ενδοσκόπηση. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί ένα μακρύ σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα που τοποθετείται στο στόμα σας και περνάει στο λαιμό σας (άνω ενδοσκόπηση). Η κάμερα επιτρέπει στον γιατρό σας να δει το λεπτό έντερο σας και να λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) για να αναλύσει για βλάβη στις λάχνες.
- Ενδοσκόπηση με κάψουλα. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική ασύρματη κάμερα για τη λήψη φωτογραφιών ολόκληρου του λεπτού εντέρου σας. Η κάμερα βρίσκεται μέσα σε μια κάψουλα μεγέθους βιταμίνης, την οποία καταπίνετε. Καθώς η κάψουλα ταξιδεύει μέσω του πεπτικού σας συστήματος, η κάμερα τραβάει χιλιάδες φωτογραφίες που μεταδίδονται σε συσκευή εγγραφής. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ερπητοειδή δερματίτιδα, μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού δέρματος για να το εξετάσει στο μικροσκόπιο (βιοψία δέρματος).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ
Μια αυστηρή, δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης.
Εκτός από το σιτάρι, τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- Κριθάρι
- Πλιγούρι
- Σκληρό σιτάρι
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Αλεύρι
- Graham
- Βύνη
- Σίκαλη
- Σιμιγδάλι
- Όλυρο σιτάρι (μια μορφή σιταριού)
- Τριτικάλε
Ένας διαιτολόγος που εργάζεται με άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια υγιεινή δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες γλουτένης στη διατροφή σας μπορεί να είναι επιβλαβείς, ακόμα κι αν δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα.
Η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα, φάρμακα και μη εδώδιμα προϊόντα, όπως:
- Τροποποιημένο άμυλο τροφίμων, συντηρητικά και σταθεροποιητές τροφίμων
- Συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
- Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων
- Φυτικά συμπληρώματα διατροφής
- Προϊόντα κραγιόν
- Οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα
Η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σας θα μειώσει σταδιακά τη φλεγμονή στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα και τελικά να θεραπεύεστε. Τα παιδιά τείνουν να θεραπεύονται πιο γρήγορα από τους ενήλικες.
Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων
Εάν η αναιμία ή οι διατροφικές σας ελλείψεις είναι σοβαρές, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε συμπληρώματα, όπως:
- Χαλκός
- Φυλλικό οξύ
- Σίδηρος
- Βιταμίνη Β12
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη Κ
- Ψευδάργυρος
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα λαμβάνονται συνήθως σε μορφή χαπιού. Εάν το πεπτικό σας σύστημα έχει πρόβλημα με την απορρόφηση βιταμινών, ο γιατρός σας μπορεί να τις χορηγήσει με ένεση.
Φροντίδα παρακολούθησης
Η ιατρική παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να διασφαλίσει ότι τα συμπτώματά σας έχουν ανταποκριθεί σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την ανταπόκρισή σας με εξετάσεις αίματος. Για τα περισσότερα άτομα με κοιλιοκάκη, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα επιτρέψει στο λεπτό έντερο να επουλωθεί. Για τα παιδιά, αυτό διαρκεί συνήθως τρεις έως έξι μήνες. Για τους ενήλικες, η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Εάν συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν, μπορεί να χρειαστείτε ενδοσκόπηση με βιοψίες για να διαπιστωθεί εάν το έντερο σας έχει επουλωθεί.
Φάρμακα για τον έλεγχο της φλεγμονής του εντέρου
Εάν το λεπτό έντερο σας έχει υποστεί σοβαρή βλάβη ή έχετε ανθεκτική κοιλιοκάκη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής. Τα στεροειδή μπορούν να ανακουφίσουν τα σοβαρά σημεία και συμπτώματα της κοιλιοκάκης ενώ το έντερο επουλώνεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλα φάρμακα, όπως η αζαθειοπρίνη ή η βουδεσονίδη.
Αντιμετώπιση της ερπητοειδούς δερματίτιδας
Εάν έχετε αυτό το δερματικό εξάνθημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο όπως η δαψόνη, που λαμβάνεται από το στόμα, καθώς και μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Εάν παίρνετε δαψόνη, θα χρειαστείτε τακτικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε για παρενέργειες.
Ανθεκτική κοιλιοκάκη
Εάν έχετε ανθεκτική κοιλιοκάκη, το λεπτό έντερο σας δεν θα επουλωθεί. Τότε πιθανότατα θα χρειαστεί να αξιολογηθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Η ανθεκτική κοιλιοκάκη μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και προς το παρόν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία.
Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες
Εάν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, θα πρέπει να αποφύγετε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ζητήστε από το γιατρό σας μια παραπομπή σε έναν διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια υγιεινή δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα, εκτός εάν επισημαίνονται ως χωρίς γλουτένη ή δεν περιέχουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων γαλακτωματοποιητών και σταθεροποιητών που μπορεί να περιέχουν γλουτένη.
Εκτός από τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα, άλλα συσκευασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- Μπύρες και ξύδια βύνης
- Καραμέλες
- Σάλτσες
- Απομιμήσεις κρεάτων ή θαλασσινών
- Επεξεργασμένα κρέατα
- Μίγματα ρυζιού
- Ντρέσινγκ και σάλτσες για σαλάτες, συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας σόγιας
- Καρυκευμένα σνακ, όπως τορτίγιες και πατατάκια
- Σεϊτάν
- Λουκάνικα πουλερικών
- Σούπες
Η καθαρή βρώμη δεν είναι επιβλαβής για τα περισσότερα άτομα με κοιλιοκάκη, αλλά η βρώμη μπορεί να μολυνθεί από το σιτάρι κατά την ανάπτυξη και την επεξεργασία. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε μικρές ποσότητες καθαρών προϊόντων βρώμης.
Επιτρεπόμενα τρόφιμα
Πολλά βασικά τρόφιμα επιτρέπονται σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, όπως:
- Αυγά
- Φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά που δεν είναι παναρισμένα, επικαλυμμένα με κουρκούτι ή μαριναρισμένα
- Φρούτα
- Φακές
- Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός και αν χειροτερεύουν τα συμπτώματά σας
- Ξηροί καρποί
- Πατάτες
- Λαχανικά
- Κρασί και αποσταγμένα λικέρ, μηλίτες και οινοπνευματώδη ποτά
Τα δημητριακά και τα άμυλα που επιτρέπονται σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν:
- Αμάραντος
- Είδος σίκαλης
- Καλαμπόκι
- Καλαμποκάλευρο
- Αλεύρια χωρίς γλουτένη (ρύζι, σόγια, καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια)
- Καθαρές τορτίγιες καλαμποκιού
- Κινόα
- Ρύζι
- Ταπιόκα
- Άγριο ρύζι
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Μήπως τα κόπρανά σας έχουν δυσάρεστη οσμή;
Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Χρήσιμες πληροφορίες για την αλόη
Η βιταμίνη Κ έχει πολλά οφέλη για την υγεία
Συμπληρώματα διατροφής για την τροφική δυσανεξία
Να μην καταναλώνετε τρόφιμα με μαλτοδεξτρίνη
Τεστ για να ελέγξετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Δε φταίει μόνο η γλουτένη για τα φουσκώματα στο έντερο
Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες
Για όσους έχουν εντερικές παθήσεις
Η παθολογία είναι η μητέρα της ιατρικής
Ακτινολογικές εξετάσεις για έλεγχο του λεπτού εντέρου
Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια
Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο
Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου
Κατάταξη μη-Hodgkin λεμφωμάτων
Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12
Πότε γίνεται εξέταση αίματος για βιταμίνη Α
Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη
Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης
Χρήσιμες πληροφορίες για τα σιτηρά
Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;