Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔιάμεση κερατίτιδα

Διάμεση κερατίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη διάμεση κερατίτιδα

Διάμεση κερατίτιδα είναι χρόνια μη ελκωτική διήθηση των βαθύτερων χιτώνων του κερατοειδούς.

Χαρακτηριστικά:

  • Φωτοφοβία
  • Πόνος
  • Δακρύρροια
  • Προοδευτική απώλεια όρασης

Η διάμεση κερατίτιδα είναι ουλή του κερατοειδούς που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή του στρώματος του κερατοειδούς. Διάμεσος σημαίνει χώρο μεταξύ κυττάρων, δηλαδή στρώμα κερατοειδούς που βρίσκεται μεταξύ του επιθηλίου και του ενδοθηλίου. Κερατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του κερατοειδούς. 

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα οδυνηρό, φωτοφοβικό, κόκκινο υδαρές μάτι. Αυτό οφείλεται στην ενεργό φλεγμονή του κερατοειδούς με αποτέλεσμα αγγειακή διήθηση και στρωματική νέκρωση που μπορεί να είναι διάχυτη ή εντοπισμένη. Αυτό προκαλεί το ροζ αποχρωματισμό ενός καθαρού διαφανούς φυσιολογικού κερατοειδούς ιστού. Αυτή η αγγείωση είναι πιθανό να οδηγήσει σε θόλωση της όρασης δευτερογενώς από τις ουλές του στρωματικού κερατοειδούς, παρουσία αγγείων ”φαντασμάτων” και λέπτυνση του κερατοειδούς, ειδικά εάν περιλαμβάνει τον οπτικό άξονα.

ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

  • Συγγενής ή επίκτητη σύφιλη, φυματίωση

Μακράν η πιο συχνή αιτία διάμεσης κερατίτιδας είναι η συφιλιδική νόσος. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες της φλεγμονώδους απόκρισης του κερατοειδούς: μια λοίμωξη και/ή μια ανοσολογική απόκριση, όπως μια αντίδραση τύπου υπερευαισθησίας ή (σπάνια) το σύνδρομο Cogan (Το σύνδρομο Cogan αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που εκδηλώνεται με προσβολή των ματιών (το συνηθέστερο διάμεση κερατίτιδα) και του έσω αυτιού (προοδευτική βαριά προσβολή της ακοής και της αιθουσαίας λειτουργίας) σε συνδυασμό πιθανόν με προσβολή και άλλων συστημάτων (το συνηθέστερο του καρδιαγγειακού).

Τα λοιμώδη αίτια περιλαμβάνουν τη σύφιλη (συνηθέστερη), ακολουθούμενες από άλλες βακτηριακές λοιμώξεις:

  • Φυματίωση
  • Λέπρα
  • Νόσος του Lyme

Παρασιτικές λοιμώξεις:

  • Acanthamoeba
  • Ογκοκερκίαση ή τύφλωση των ποταμών (Η ογκοκερκίαση, γνωστή επίσης ως τύφλωση των ποταμών και νόσος του Robles, είναι μια νόσος, που προκαλείται από το παρασιτικό σκουλήκι Onchocerca volvulus)
  • Λεϊσμανίαση
  • Trypanosoma cruzi ή νόσος Chagas
  • Trypanosoma brucei ή αφρικανική ασθένεια του ύπνου

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

Η ουλή του κερατοειδούς είναι το τελικό αποτέλεσμα της αρχικής εισβολής αιμοφόρων αγγείων στο στρώμα του κερατοειδούς ως μέρος της φλεγμονώδους απόκρισης. Δεδομένου ότι ο φυσιολογικός ιστός του κερατοειδούς θα πρέπει να είναι μη αγγειακός (χωρίς αιμοφόρα αγγεία) και επομένως διαυγής για να επιτρέπει στο φως να περάσει, η παρουσία αιμοφόρων αγγείων και η διήθηση των κυττάρων ως μέρος της φλεγμονώδους διαδικασίας οδηγεί σε ουλές ή θολώσεις του κερατοειδούς.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

Ένα θετικό VDRL τεστ (Treponema pallidum) επιβεβαιώνει τη διάγνωση της συφιλιδικής διάμεσης κερατίτιδας

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΜΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑΣ

  • Παραπομπή σε οφθαλμίατρο για θεραπεία

Η υποκείμενη αιτία πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει η διαδικασία της νόσου. Τα κολλύρια κορτικοστεροειδών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ελαχιστοποίηση των ουλών στον κερατοειδή μαζί με αντιβιοτική κάλυψη. Ωστόσο, οι υπολειμματικές ουλές δεν μπορούν να αποφευχθούν, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια οπτική βλάβη και η μεταμόσχευση κερατοειδούς δεν είναι κατάλληλη λόγω του υψηλού ποσοστού απόρριψης από την αγγείωση του κερατοειδούς.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

woman touching her eye

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οφθαλμικός έρπης ζωστήρας

Ερπητικές οφθαλμολογικές λοιμώξεις

Πυώδης ιδρωταδενίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη σύφιλη

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυματίωση

Λέπρα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Lyme

Καλά-Αζάρ

Νόσος Chagas

Τρυπανοσωμίαση της Αφρικής

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ