Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΤάρτα πουτανέσκα

Τάρτα πουτανέσκα

Νόστιμη τάρτα πουτανέσκα

Τάρτα πουτανέσκα

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΨΑΡΙΑ: Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική.

ΚΑΠΑΡΗ: Η κάπαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κουταλιές της σούπας. Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια όμως σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, αφού πιο συγκεκριμένα περιέχει: βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο και λινολεϊκό οξύ.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Τάρτα πουτανέσκα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 ½ κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

3 βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 μικρές σκελίδες βιολογικό σκόρδο, λιωμένες

¼ κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Μια πρέζα αποξηραμένες βιολογικές νιφάδες τσίλι

100 γραμμάρια βιολογικό τυρί ρικότα

3 μεγάλα φιλέτα βιολογικού γαύρου, ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι ξύσμα βιολογικού λεμονιού

2 μεγάλα έτοιμα φύλλα βιολογικής σφολιάτας 

1 μικρό βιολογικό αυγό, ελαφρά χτυπημένο

300 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια κομμένα στη μέση

20 γρ τυρί βιολογική παρμεζάνα, ξυρισμένη

Για την επικάλυψη:

50 γραμμάρια βιολογικές μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι και ψιλοκομμένες

1 κουταλιά της σούπας βιολογική κάπαρη, χοντροκομμένη

2 κουταλιές της σούπας βιολογικός μαϊντανός

Βιολογική ρόκα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφαιρέστε τα φύλλα ζύμης από την κατάψυξη για να ξεπαγώστε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα.
  2. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αλάτι και τις νιφάδες τσίλι, μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά και μετά αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
  3. Εν τω μεταξύ, συνδυάστε τη ρικότα, το γαύρο και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το στην άκρη.
  4. Αλευρώνετε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και απλώνετε τα φύλλα ζύμης. Χρησιμοποιώντας μια φόρμα για κέικ 23-25 ​​εκ., χαράξτε γύρω και κόψτε δύο κύκλους. Αλείψτε ελαφρά την επάνω πλευρά της ζύμης με αυγό και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε ένα περίγραμμα γύρω-γύρω, περίπου 1 cm από την άκρη των κύκλων, προσέχοντας να μην κόψετε μέχρι το τέλος. Τοποθετήστε το καθένα σε ξεχωριστά ταψιά φούρνου στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
  5. Απλώστε το μισό μείγμα κρεμμυδιού πάνω από κάθε γύρο ζύμης αφήνοντας το περίγραμμα καθαρό, στη συνέχεια σκορπίστε τη μισή ντομάτα με την κομμένη πλευρά της προς τα πάνω. Ανακατεύετε και τις κουταλιές από τη ρικότα και τον γαύρο και μετά βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.
  6. Ψήνετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν οι άκρες της ζύμης. Ίσως χρειαστεί να περιστρέψετε και να αλλάξετε τα ταψιά γύρω στα ράφια του φούρνου, έτσι ώστε οι τάρτες να ψηθούν ομοιόμορφα. 
  7. Όσο ψήνονται οι τάρτες, ετοιμάζετε το γαρνίρισμα αναμιγνύοντας τις ελιές, την κάπαρη, τον μαϊντανό και την υπόλοιπη ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ.
  8. Απλώστε το μίγμα πάνω από τις ψημένες τάρτες και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά πριν πασπαλίσετε με τα τρίμματα παρμεζάνας.
  9. Σερβίρετε με σαλάτα ρόκας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

18318 feta2btomato2band2bkalamata2bolives2bpuff2bpastry2btarts2baugust2b6th2b20192b1

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμα πιτάκια με σπανάκι και τρία τυριά

Νόστιμα και υγιεινά μαραθοπιτάκια

Νόστιμα μίνι πιτάκια με κιμά

Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Η νόστιμη πίτα του βοσκού

Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ