Νόστιμη πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο
Πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
Πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΠΙΤΣΑ
1 βιολογική κρούστα πίτσας ή βιολογική ζύμη ψυγείου
2 στήθη βιολογικού κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
1/4 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι
Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
6 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι σάλτσα αλφρέντο
2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί μοτσαρέλα
1/2 τριμμένη βιολογική παρμεζάνα
Βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο. Το βυθίζετε ελαφρά στο αλεύρι. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ψήνετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές και να ψηθεί καλά. Περίπου 2 λεπτά πριν γίνει το κοτόπουλο, προσθέστε το μισό από το ψιλοκομμένο σκόρδο. Αφαιρέστε το κοτόπουλο, και το σκόρδο σε ένα πιάτο. Ψιλοκόψτε αφού κρυώσει.
- Βάλτε τη κρούστα πίτσας σε ένα ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 7 λεπτά.
- Αλείφετε την κρούστα με τη σάλτσα αλφρέντο. Ρίχνετε από πάνω το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το σκόρδο. Πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και τα πράσινα κρεμμυδάκια.
- Ψήνετε για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΛΦΡΕΝΤΟ
¼ φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο
1 φλιτζάνι παχύρρευστη βιολογική κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, λιωμένη
1 ½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός μαϊντανός
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Λιώστε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράστε για 5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το τυρί, λίγο αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε γρήγορα, ζεσταίνοντας. Προσθέστε τον μαϊντανό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη και υγιεινή πίτσα με πουρέ κολοκύθας
Υγιεινή και νόστιμη πίτσα με κολοκυθάκια
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα