Νόστιμη πίτσα με πουρέ κολοκύθας
Πίτσα με πουρέ κολοκύθας
ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
Πίτσα με πουρέ κολοκύθας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΠΙΤΣΑ
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 προπαρασκευασμένη βιολογική κρούστα πίτσας ή ζύμη πίτσας στο ψυγείο
3/4 φλιτζανιού πουρές βιολογικής κολοκύθας
2 φλιτζάνια βιολογικό γκούντα τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα. Αλατοπιπερώνετε.
- Βάλτε την κρούστα πίτσας σε ένα ταψί πίτσας. Απλώστε ομοιόμορφα τον πουρέ κολοκύθας πάνω από τη ζύμη.
- Ρίχνετε από πάνω τα κρεμμύδια και μετά πασπαλίζετε με το τυρί.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς C για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να λιώσει το τυρί.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Υγιεινή και νόστιμη πίτσα με κολοκυθάκια
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα