Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πόνος στο στήθος

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται με πολλές μορφές, για παράδειγμα σα χτύπημα από ένα αιχμηρό μαχαίρι ή ως ένας αμβλύς πόνος ή μοιάζει με κάψιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος ταξιδεύει στον αυχένα, στη γνάθο, και στη συνέχεια εξαπλώνεται στην πλάτη ή κάτω από το ένα ή και τα δύο χέρια.

Πολλά διαφορετικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

Οι πιο απειλητικές για τη ζωή αιτίες αφορούν την καρδιά ή τους πνεύμονες.

Επειδή ο πόνος στο στήθος μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφορετικές αισθήσεις ανάλογα με το τι προκαλεί το σύμπτωμα. Συχνά, η αιτία δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά, αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το πεις χωρίς να εξεταστείς από έναν γιατρό.

Πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά

Αν και ο πόνος στο στήθος συνδέεται συχνά με καρδιακές παθήσεις, πολλοί άνθρωποι με καρδιοπάθεια λένε ότι έχουν μια αόριστη ενόχληση που δεν αναγνωρίζεται απαραίτητα ως πόνος. Γενικά, η δυσφορία στο στήθος που σχετίζεται με έμφραγμα ή άλλο καρδιακό πρόβλημα μπορεί να περιγραφεί ή να σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Πίεση, πληρότητα, κάψιμο ή σφίξιμο στο στήθος σας
  • Συντριπτικός ή οξύς πόνος που εξαπλώνεται στην πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι, τους ώμους και το ένα ή και τα δύο χέρια
  • Πόνος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα, υποχωρεί και επανέρχεται ή ποικίλλει σε ένταση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρύοι ιδρώτες
  • Ζάλη ή αδυναμία
  • Ναυτία ή έμετος

Άλλοι τύποι πόνου στο στήθος

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση του πόνου στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά από άλλους τύπους πόνου στο στήθος.

Ωστόσο, ο πόνος στο στήθος που είναι λιγότερο πιθανός λόγω καρδιακού προβλήματος σχετίζεται συχνότερα με:

  • Μια ξινή γεύση ή μια αίσθηση φαγητού που ξαναγυρίζει στο στόμα σας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος που βελτιώνεται ή χειροτερεύει όταν αλλάζετε τη θέση του σώματός σας
  • Πόνος που επιδεινώνεται όταν αναπνέετε βαθιά ή βήχετε
  • Δυσφορία όταν πιέζετε το στήθος σας
  • Πόνος που επιμένει για πολλές ώρες

Τα κλασικά συμπτώματα της καούρας, μια επώδυνη, αίσθηση καψίματος πίσω από το στέρνο μπορεί να προκληθούν από προβλήματα με την καρδιά ή το στομάχι. Εάν έχετε νέο ή ανεξήγητο πόνο στο στήθος ή πιστεύετε ότι έχετε καρδιακή προσβολή, καλέστε για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. 

ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Παραδείγματα αιτιών πόνου στο στήθος που σχετίζονται με την καρδιά περιλαμβάνουν:

  • Έμφραγμα. Η καρδιακή προσβολή προκύπτει από την παρεμπόδιση της ροής του αίματος, συχνά από θρόμβο αίματος, στον καρδιακό μυ.
  • Κυνάγχη. Στηθάγχη είναι ο όρος για τον πόνο στο στήθος που προκαλείται από κακή ροή αίματος στην καρδιά. Αυτό συχνά προκαλείται από τη συσσώρευση παχιών αθηρωματικών πλακών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά. Αυτές οι πλάκες στενεύουν τις αρτηρίες και περιορίζουν την παροχή αίματος στην καρδιά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.
  • Διαχωρισμός αορτής. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση περιλαμβάνει την κύρια αρτηρία που οδηγεί από την καρδιά (αορτή). Εάν τα εσωτερικά στρώματα αυτού του αιμοφόρου αγγείου διαχωριστούν, το αίμα πιέζεται μεταξύ των στοιβάδων και μπορεί να προκαλέσει ρήξη της αορτής. Φλεγμονή του σάκου γύρω από την καρδιά (περικαρδίτιδα). Αυτή η κατάσταση προκαλεί συνήθως οξύ πόνο που επιδεινώνεται όταν εισπνέετε ή ξαπλώνετε.

Πεπτικά αίτια

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως:

  • Καούρα. Αυτή η επώδυνη, αίσθηση καψίματος πίσω από το στέρνο εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου παλινδρομεί από το στομάχι στον σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι (οισοφάγο).
  • Διαταραχές κατάποσης. Οι διαταραχές του οισοφάγου μπορεί να κάνουν την κατάποση δύσκολη και ακόμη και επώδυνη.
  • Προβλήματα χοληδόχου κύστης ή παγκρέατος. Οι πέτρες στη χολή ή η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος που εξαπλώνεται στο στήθος.

Αιτίες μυών και οστών

Ορισμένοι τύποι πόνου στο στήθος σχετίζονται με τραυματισμούς και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τις δομές που αποτελούν το θωρακικό τοίχωμα, όπως:

  • Πλευροχονδρίτιδα. Σε αυτή την κατάσταση, ο χόνδρος του θωρακικού κλωβού, ιδιαίτερα ο χόνδρος που ενώνει τα πλευρά με το στέρνο, γίνεται φλεγμονώδης και επώδυνος.
  • Πόνο στους μυς. Τα σύνδρομα χρόνιου πόνου, όπως η ινομυαλγία, μπορούν να προκαλέσουν επίμονο πόνο στο στήθος που σχετίζεται με τους μυς.
  • Τραυματισμένα πλευρά. Ένα μελανιασμένο ή σπασμένο πλευρό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος.

Αιτίες που σχετίζονται με τους πνεύμονες

Πολλές διαταραχές των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, όπως:

  • Θρόμβος αίματος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή). Ένας θρόμβος αίματος που κολλάει σε μια πνευμονική (πνευμονική) αρτηρία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στον πνευμονικό ιστό.
  • Φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει τους πνεύμονες (πλευρίτιδα). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται όταν εισπνέετε ή βήχετε.
  • Πνευμοθώρακας. Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με έναν κατεστραμμένο πνεύμονα, ξεκινά, συνήθως, ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει για ώρες και γενικά σχετίζεται με δύσπνοια. Ένας πνευμοθώρακας εμφανίζεται όταν διαρρέει αέρας στο χώρο μεταξύ του πνεύμονα και των πλευρών.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες (πνευμονική υπέρταση). Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος.

Άλλες αιτίες

Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να προκληθεί από:

  • Κρίση πανικού. Εάν έχετε περιόδους έντονου φόβου που συνοδεύονται από πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό παλμό, γρήγορη αναπνοή, άφθονη εφίδρωση, δύσπνοια, ναυτία, ζάλη και φόβο θανάτου, μπορεί να έχετε κρίση πανικού.
  • Έρπης ζωστήρας. Προκαλούμενος από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει πόνο και μια ζώνη από φουσκάλες από την πλάτη γύρω στο θωρακικό τοίχωμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Ο πόνος στο στήθος δεν σηματοδοτεί πάντα έμφραγμα. Μπορεί να σηματοδοτεί απειλητικές για τη ζωή πνευμονικές παθήσεις – όπως ο πνευμοθώρακας ή η πνευμονική εμβολή.

Άμεσες εξετάσεις:

Μερικές από τις πρώτες εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης κατά την αξιολόγηση του πόνου στο στήθος περιλαμβάνουν:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό το γρήγορο τεστ μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή καθόλου. Επειδή ο τραυματισμένος καρδιακός μυς δε μεταφέρει ηλεκτρικά σήματα με ένα τυπικό μοτίβο, το ΗΚΓ μπορεί να δείξει ότι υποφέρετε από καρδιακή προσβολή.
  • Εξετάσεις αίματος. Μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν αυξημένα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών ή ενζύμων που συνήθως βρίσκονται στον καρδιακό μυ. Η βλάβη στα καρδιακά κύτταρα από ένα έμφραγμα μπορεί να επιτρέψει σε αυτές τις πρωτεΐνες ή ένζυμα να διαρρεύσουν, σε διάστημα ωρών, στο αίμα.
  • Ακτινογραφία θώρακος. Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει την κατάσταση των πνευμόνων και το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς και των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί επίσης να αποκαλύψει πνευμονικά προβλήματα όπως πνευμονία ή κατάρρευση του πνεύμονα.
  • Αξονική τομογραφία (CT). Οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να εντοπίσουν έναν θρόμβο αίματος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή) ή να ανιχνεύσουν τη ρήξη της αορτής.

Έλεγχος παρακολούθησης

Ανάλογα με τα αποτελέσματα από τις αρχικές δοκιμές για τον πόνο στο στήθος, μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις παρακολούθησης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει μια εικόνα βίντεο της καρδιάς σε κίνηση. Μια μικρή συσκευή μπορεί να περάσει κάτω από το λαιμό για να έχετε καλύτερη θέα στα διάφορα μέρη της καρδιάς.
  • Αξονική τομογραφία (CT). Διαφορετικοί τύποι αξονικών τομογράφων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των καρδιακών αρτηριών για αποφράξεις. Μια αξονική στεφανιογραφία μπορεί επίσης να γίνει με σκιαγραφικό για τον έλεγχο των αρτηριών της καρδιάς και των πνευμόνων για αποφράξεις και άλλα προβλήματα (έχει πολύ ακτινοβολία).
  • Stress Echo. Mετράει τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ανταποκρίνονται στην προσπάθεια, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει εάν ο πόνος στο στήθος σχετίζεται με την καρδιά. Υπάρχουν πολλά είδη stress tests. Μπορεί να σας ζητηθεί να περπατήσετε σε διάδρομο ή να κάνετε πετάλι σε ένα στατικό ποδήλατο ενώ είστε συνδεδεμένοι σε ΗΚΓ (τεστ κοπώσεως). Ή μπορεί να σας χορηγηθεί ένα ενδοφλέβιο φάρμακο για την τόνωση της καρδιάς με τρόπο παρόμοιο με την άσκηση.
  • Στεφανιαίος καθετηριασμός (αγγειογραφία). Αυτό το τεστ βοηθά τους γιατρούς να δουν μπλοκαρίσματα στις καρδιακές αρτηρίες. Ένας μακρύς, λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό, και οδηγείται στην καρδιά. Η χρωστική ουσία ρέει μέσω του καθετήρα στις αρτηρίες της καρδιάς. Η χρωστική ουσία βοηθά τις αρτηρίες να εμφανίζονται πιο καθαρά σε εικόνες ακτίνων Χ και βίντεο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Η θεραπεία του πόνου στο στήθος ποικίλλει ανάλογα με το τι προκαλεί τον πόνο σας.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο στήθος περιλαμβάνουν:

  • Διασταλτικά αρτηριών. Η νιτρογλυκερίνη, που συνήθως λαμβάνεται ως δισκίο κάτω από τη γλώσσα, διαστέλλει, τις καρδιακές αρτηρίες, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει πιο εύκολα μέσα από τα στενά διαστήματα. Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Ασπιρίνη. Εάν οι ιατροί πιστεύουν ότι ο πόνος στο στήθος σχετίζεται με την καρδιά σας, πιθανότατα θα σας χορηγηθεί ασπιρίνη.
  • Θρομβολυτικά φάρμακα. Εάν υποφέρετε από καρδιακή προσβολή, μπορεί να λάβετε αυτά τα φάρμακα που καταστρέφουν τους θρόμβους. Αυτά λειτουργούν για να διαλύσουν τον θρόμβο που εμποδίζει το αίμα να φτάσει στον καρδιακό μυ.
  • Αντιπηκτικά. Εάν έχετε θρόμβο σε μια αρτηρία που τροφοδοτεί την καρδιά ή τους πνεύμονές σας, πιθανότατα θα σας χορηγηθούν φάρμακα που παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος για να αποτρέψουν τη δημιουργία περισσότερων θρόμβων.
  • Φάρμακα κατασταλτικά των γαστρικών οξέων. Εάν ο πόνος στο στήθος προκαλείται από το στομαχικό οξύ που παλινδρομεί στον οισοφάγο, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα οξέος στο στομάχι.
  • Αντικαταθλιπτικά. Εάν υποφέρετε από κρίσεις πανικού, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά για να ελέγξετε τα συμπτώματα. Η θεραπεία ομιλίας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί επίσης να συνιστάται.

Χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις

Οι διαδικασίες για τη θεραπεία ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες αιτίες πόνου στο στήθος περιλαμβάνουν:

  • Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent. Ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από απόφραξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί την καρδιά αντιμετωπίζεται συνήθως με αγγειοπλαστική. Ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα με ένα μπαλόνι στην άκρη σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και οδηγεί τον καθετήρα στην απόφραξη. Ο γιατρός φουσκώνει το μπαλόνι για να διευρύνει την αρτηρία, στη συνέχεια το ξεφουσκώνει και αφαιρεί τον καθετήρα. Ένας μικρός σωλήνας από συρμάτινο πλέγμα (stent) τοποθετείται συχνά στο εξωτερικό της άκρης του μπαλονιού του καθετήρα. Όταν διαστέλλεται, το στεντ ασφαλίζει στη θέση του για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.
  • Χειρουργική παράκαμψης (By pass). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι χειρουργοί παίρνουν ένα αιμοφόρο αγγείο από άλλο μέρος του σώματος και το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια εναλλακτική οδό για να περάσει το αίμα γύρω από την φραγμένη αρτηρία.
  • Επείγουσα επισκευή διαχωρισμού ή ρήξης αορτής. Μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθώσετε μια αορτική ρήξη, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία η αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα σπάει.
  • Αποκατάσταση του πνευμοθώρακα. Εάν έχετε πνευμοθώρακα, ένας ιατρός μπορεί να εισάγει ένα σωλήνα στο στήθος για να φουσκώσει ξανά τον πνεύμονα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον πόνο στο στήθος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον πόνο στο στήθος

man feeling chest pain vector

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου

Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

Κατάλυση με καθετήρα για την κολπική μαρμαρυγή

Οι μορφές των εκδηλώσεων της στεφανιαίας νόσου

Μη αποφρακτική νόσος των στεφανιαίων αρτηριών

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Πνευμονική εμβολή

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Κρίσεις πανικού

Αθηροσκλήρωση

Σε υποψία εμφράγματος πάρτε ασπιρίνη

Επικίνδυνοι πόνοι

Μυοκαρδίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜπουτάκια κοτόπουλου με ρύζι
Επόμενο άρθροΣουφλέ λαχανικών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ