Νόστιμη ομελέτα με ψωμάκια και λαχανικά στο φούρνο
Ομελέτα με ψωμάκια και λαχανικά στο φούρνο
ΨΩΜΙ: Πρόκειται είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
Ομελέτα με ψωμάκια και λαχανικά στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
Σπρέι μαγειρικής ή βιολογικό ελαιόλαδο
4 χοντρά βιολογικά κουλούρια ψωμιού, ψιλοκομμένα
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό λευκό τυρί τσένταρ
1 1/2 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 βιολογικό τυρί κρέμα, κομμένο σε κύβους
1/2 κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
8 μεγάλα βιολογικά αυγά
2 1/2 φλιτζάνια βιολογικό γάλα
2 φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες, και άλλα για το γαρνίρισμα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Μια πρέζα βιολογικό πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικοί σπόροι παπαρούνας
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βιολογικό σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και αλείφετε ένα ταψί 23χ33 εκατοστά με μαγειρικό σπρέι ή βιολογικό ελαιόλαδο. Διασκορπίστε περίπου τα μισά κομμάτια ψωμιού στο ταψί και στη συνέχεια προσθέστε το μισό από το τσένταρ, τις ντομάτες, το τυρί κρέμα και το κόκκινο κρεμμύδι.
- Επαναλάβετε για να κάνετε άλλη μια στρώση. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, το γάλα και τα πράσινα κρεμμυδάκια. Καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα πιπέρι καγιέν.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα ψωμάκια φροντίζοντας να καλύψετε κάθε κομμάτι. Πασπαλίστε τα καρυκεύματα πάνω από το ταψί, στη συνέχεια σκεπάστε με λαδοαλουμινόχαρτο και ψήστε για 45 λεπτά.
- Αφαιρέστε το λαδοαλουμινόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια και να ψηθούν τα αυγά, περίπου 25 λεπτά ακόμα.
- Αφήστε να κρυώσει 30 λεπτά. Γαρνίρετε με φρέσκα κρεμμυδάκια πριν το σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Αυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα
Aυγά με σκόρδο ντομάτα και βασιλικό
Νόστιμη ομελέτα φούρνου με μοσχαρίσιο κιμά
Εύκολη και νόστιμη ομελέτα με ντομάτες