Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΚονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Χρήσιμες πληροφορίες για τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν από τουλάχιστον έναν τύπο ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων επηρεάζουν τους υγρούς ιστούς της γεννητικής περιοχής. Μπορούν να μοιάζουν με μικρά εξογκώματα στο χρώμα της σάρκας ή να έχουν εμφάνιση σαν κουνουπίδι. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά για να είναι ορατά. Ορισμένα στελέχη του HPV των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένα στελέχη του HPV των γεννητικών οργάνων.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να αναπτυχθούν στο αιδοίο, στα τοιχώματα του κόλπου, στην περιοχή μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, στον πρωκτικό σωλήνα και στον τράχηλο της μήτρας. Στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστούν στην άκρη ή τον άξονα του πέους, στο όσχεο ή στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα ή το λαιμό ενός ατόμου που είχε στοματική σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Τα σημεία και συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν:

  • Μικρά, σε χρώμα σάρκας, καφέ ή ροζ πρηξίματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας
  • Ένα σχήμα που μοιάζει με κουνουπίδι που προκαλείται από πολλά κονδυλώματα κοντά μεταξύ τους
  • Κνησμός ή δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας
  • Αιμορραγία με την επαφή

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι τόσο μικρά και επίπεδα ώστε να είναι αόρατα. Σπάνια, ωστόσο, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε μεγάλες ομάδες σε κάποιον με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΑΙΤΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί κονδυλώματα. Υπάρχουν περισσότερα από 40 στελέχη του HPV που επηρεάζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μεταδίδονται σχεδόν πάντα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα κονδυλώματα σας δε χρειάζεται να είναι ορατά για να μεταδώσετε τη μόλυνση στον σεξουαλικό σας σύντροφο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί μολύνονται από τον HPV των γεννητικών οργάνων κάποια στιγμή.

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να μολυνθείτε περιλαμβάνουν:

  • Σεξ χωρίς προστασία με πολλούς συντρόφους
  • Άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη
  • Σεξ με έναν σύντροφο του οποίου το σεξουαλικό ιστορικό δεν γνωρίζετε
  • Σεξουαλικά ενεργός σε νεαρή ηλικία
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως από τον ιό HIV ή φάρμακα από μεταμόσχευση οργάνων

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Οι επιπλοκές της λοίμωξης από τον HPV μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει συνδεθεί στενά με τη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων HPV. Ορισμένοι τύποι HPV σχετίζονται επίσης με καρκίνους του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος και του λαιμού. Η λοίμωξη από τον HPV δεν οδηγεί πάντα σε καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό για τις γυναίκες να κάνουν τακτικά τεστ Παπανικολάου, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν μολυνθεί από τύπους HPV υψηλότερου κινδύνου.
  • Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Σπάνια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κονδυλώματα μπορεί να διευρυνθούν, καθιστώντας δύσκολη την ούρηση. Τα κονδυλώματα στο κολπικό τοίχωμα μπορεί να αναστείλουν το τέντωμα των κολπικών ιστών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα μεγάλα κονδυλώματα στον αιδοίο ή στον κόλπο μπορεί να αιμορραγούν όταν τεντώνονται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εξαιρετικά σπάνια, ένα μωρό που γεννιέται από μητέρα με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αναπτύσσει κονδυλώματα στο λαιμό. Το μωρό μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να μην φράξει ο αεραγωγός.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων σας και ο εμβολιασμός θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνιση κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Η χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που κάνετε σεξ είναι καλή ιδέα, αλλά δε θα σας προστατεύσει απαραίτητα από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

  • Εμβολιασμός: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τον τακτικό εμβολιασμό κατά του HPV για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 και 12 ετών, αν και μπορεί να γίνει ήδη από την ηλικία των 9 ετών. Είναι ιδανικό για κορίτσια και αγόρια να κάνουν το εμβόλιο πριν από τη σεξουαλική επαφή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια είναι συνήθως ήπιες και περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκεφάλους, χαμηλό πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Το CDC συνιστά πλέον σε όλα τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών να λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίου HPV με διαφορά τουλάχιστον έξι μηνών, αντί του προηγουμένως συνιστώμενου προγράμματος τριών δόσεων. Οι νεότεροι έφηβοι ηλικίας 9 και 10 ετών και οι έφηβοι ηλικίας 13 και 14 ετών μπορούν επίσης να εμβολιαστούν σύμφωνα με το ενημερωμένο πρόγραμμα δύο δόσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πρόγραμμα των δύο δόσεων είναι αποτελεσματικό για παιδιά κάτω των 15 ετών. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες που ξεκινούν τη σειρά εμβολίων αργότερα, στις ηλικίες 15 έως 26 ετών, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τρεις δόσεις του εμβολίου. Το CDC συνιστά πλέον εμβολιασμούς κατά του HPV για όλους τους ανθρώπους ηλικίας έως 26 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα τη χρήση του Gardasil 9 για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 9 έως 45 ετών. Εάν είστε ηλικίας 27 έως 45 ετών, συζητήστε με το γιατρό σας εάν συνιστά να κάνετε το εμβόλιο HPV. Πολλοί είναι κατά του εμβολίου HPV, γιατί έχει πολλές παρενέργειες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά διαγιγνώσκονται από την εμφάνιση. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί βιοψία.

  • Τεστ Παπ: Για τις γυναίκες, είναι σημαντικό να κάνουν τακτικές πυελικές εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση κολπικών και τραχηλικών αλλαγών που προκαλούνται από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός σας παρατηρεί τη δίοδο μεταξύ του κόλπου και της μήτρας. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο με μακριά λαβή για να συλλέξει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο. Τα κύτταρα εξετάζονται με μικροσκόπιο για ανωμαλίες.
  • HPV τεστ: Μόνο λίγοι τύποι HPV των γεννητικών οργάνων έχουν συνδεθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένα δείγμα κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, μπορεί να ελεγχθεί για αυτά τα στελέχη HPV που προκαλούν καρκίνο. Αυτό το τεστ προορίζεται γενικά για γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω. Δεν είναι τόσο χρήσιμο για τις νεότερες γυναίκες γιατί για αυτές, ο HPV συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Εάν τα κονδυλώματα σας δεν προκαλούν ενόχληση, μπορεί να μη χρειάζεστε θεραπεία. Αλλά εάν έχετε φαγούρα, κάψιμο και πόνο ή εάν ανησυχείτε για τη μετάδοση της λοίμωξης, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτή με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τα κονδυλώματα συχνά επιστρέφουν μετά τη θεραπεία. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Οι θεραπείες κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα σας περιλαμβάνουν:

  • Imiquimod. Αυτή η κρέμα φαίνεται να ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή όσο η κρέμα είναι στο δέρμα σας. Μπορεί να αποδυναμώσει τα προφυλακτικά και τα διαφράγματα και να ερεθίσει το δέρμα του συντρόφου σας. Μια πιθανή παρενέργεια είναι η ερυθρότητα του δέρματος. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν φουσκάλες, πόνους στο σώμα ή πόνο, βήχα, εξανθήματα και κόπωση.
  • Podophyllin και podofilox. Η ποδοφυλλίνη είναι μια φυτική ρητίνη που καταστρέφει τον ιστό των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Το Podofilox περιέχει την ίδια δραστική ουσία, αλλά μπορείτε να την εφαρμόσετε στο σπίτι. Ποτέ μην εφαρμόζετε το podofilox εσωτερικά. Επιπλέον, αυτό το φάρμακο δε συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο ερεθισμό του δέρματος, πληγές ή πόνο.
  • Τριχλωροξικό οξύ. Αυτή η χημική θεραπεία καίει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικά κονδυλώματα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο ερεθισμό του δέρματος, πληγές ή πόνο.
  • Σινεκατεχίνες. Αυτή η κρέμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εξωτερικών γεννητικών κονδυλωμάτων και κονδυλωμάτων μέσα ή γύρω από τον πρωκτικό σωλήνα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερυθρότητα του δέρματος, κνησμός ή κάψιμο και πόνος, είναι συχνά ήπιες. 

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγαλύτερων κονδυλωμάτων, κονδυλωμάτων που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα ή, εάν είστε έγκυος, κονδυλωμάτων στα οποία μπορεί να εκτεθεί το μωρό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Κρυοχειρουργική με υγρό άζωτο, κρυοθεραπεία. Η κρυοθεραπεία λειτουργεί προκαλώντας τη δημιουργία φουσκάλας γύρω από τη μυρμηγκιά. Καθώς το δέρμα σας επουλώνεται, οι βλάβες εξαφανίζονται, επιτρέποντας την εμφάνιση νέου δέρματος. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη θεραπεία. Οι κύριες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα.
  • Ηλεκτροκαυτηριασμός. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει τα κονδυλώματα. Μπορεί να έχετε λίγο πόνο και πρήξιμο μετά τη διαδικασία.
  • Χειρουργική εκτομή. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να κόψει τα κονδυλώματα. Θα χρειαστείτε τοπική ή γενική αναισθησία για αυτή τη θεραπεία και μπορεί να έχετε πόνο μετά.
  • Θεραπείες με λέιζερ. Αυτή η προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί μια έντονη δέσμη φωτός, μπορεί να είναι ακριβή και συνήθως προορίζεται για εκτεταμένα και δύσκολα στη θεραπεία κονδυλώματα. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ουλές και πόνο.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

gential warts big

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τραχηλική δυσπλασία

Χρήσιμες πληροφορίες για την τραχηλίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για το ορθοπρωκτικό απόστημα

Είναι τελικά ασφαλές ο εμβολιασμός HPV;

Χλαμυδιακές σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις

Ακροχορδώνες του πέλματος

Θηλώματα

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του κόλπου

Ακτινική κεράτωση

Κνησμός αιδοίου

Προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του πρωκτού

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

Καρκίνος πρωκτού

Μην πετάτε τις φλούδες από τις μπανάνες

Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

Απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα

Τα μικρόβια των φιλιών

Χελιδώνιο

Medorrhinum στην ομοιοπαθητική

Χελιδώνιο

Σύφιλη

Ορθοπρωκτικό απόστημα

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Οι αιμορροΐδες

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ

Κρυοθεραπεία

Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Μυρμηγκιές

Τα μικρόβια των φιλιών

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Η καλύτερη προστασία στο σεξ

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Το αίμα στο σπέρμα

Τραχηλίτιδα

Τα μυστικά του στοματικού έρωτα

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

 Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων γυναίκας

Κρέμα Aldara

Για όσους έχουν κονδυλώματα πρωκτού

Θηλώματα του τραχήλου της μήτρας

Thuja occidentalis

Μολυσµατική τέρµινθος

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Το εμβόλιο HPV

Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ