Χρήσιμες πληροφορίες για την κύφωση
Η κύφωση είναι μια υπερβολική, στρογγυλοποίηση της πλάτης προς τα εμπρός.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η κύφωση που σχετίζεται με την ηλικία οφείλεται συχνά σε αδυναμία στα οστά της σπονδυλικής στήλης που τα αναγκάζει να συμπιέζονται ή να ραγίζουν. Άλλοι τύποι κύφωσης μπορεί να εμφανιστούν σε βρέφη ή εφήβους λόγω δυσμορφίας της σπονδυλικής στήλης ή σφηνώματος των οστών της σπονδυλικής στήλης με την πάροδο του χρόνου.
Η ήπια κύφωση προκαλεί λίγα προβλήματα.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΦΩΣΗΣ
Η ήπια κύφωση μπορεί να μην προκαλέσει εμφανή σημεία ή συμπτώματα. Αλλά μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στην πλάτη και ακαμψία εκτός από μια ασυνήθιστα καμπυλωμένη σπονδυλική στήλη.
ΑΙΤΙΑ ΚΥΦΩΣΗΣ
Τα μεμονωμένα οστά που συνθέτουν μια υγιή σπονδυλική στήλη μοιάζουν με κύλινδρους στοιβαγμένους σε μια στήλη. Η κύφωση εμφανίζεται όταν οι σπόνδυλοι στο άνω μέρος της πλάτης αποκτούν πιο σφηνοειδές σχήμα.
Οι μη φυσιολογικοί σπόνδυλοι μπορεί να προκληθούν από:
- Κατάγματα. Σπασμένοι ή θρυμματισμένοι σπόνδυλοι μπορεί να οδηγήσουν σε καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Τα ήπια συμπιεστικά κατάγματα συχνά δεν προκαλούν αξιοσημείωτα σημεία ή συμπτώματα.
- Οστεοπόρωση. Αυτή η διαταραχή της λέπτυνσης των οστών μπορεί να προκαλέσει καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, ειδικά εάν οι εξασθενημένοι σπόνδυλοι οδηγήσουν σε συμπιεστικά κατάγματα. Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα που έχουν λάβει κορτικοστεροειδή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
- Εκφυλισμός δίσκων. Οι μαλακοί, κυκλικοί δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Με την ηλικία, αυτοί οι δίσκοι στεγνώνουν και συρρικνώνονται, γεγονός που συχνά επιδεινώνει την κύφωση.
- Νόσος Scheuermann. Ονομάζεται, επίσης, κύφωση του Scheuermann, αυτή η ασθένεια τυπικά ξεκινά κατά τη διάρκεια της εκρήξεως ανάπτυξης που εμφανίζεται πριν από την εφηβεία. Τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα από τα κορίτσια.
- Γεννητικές ανωμαλίες. Τα οστά της σπονδυλικής στήλης που δεν αναπτύσσονται σωστά πριν από τη γέννηση μπορεί να προκαλέσουν κύφωση.
- Σύνδρομα. Η κύφωση στα παιδιά μπορεί επίσης να συσχετιστεί με ορισμένα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos και το σύνδρομο Marfan.
- Καρκίνος και θεραπείες καρκίνου. Ο καρκίνος στη σπονδυλική στήλη μπορεί να αποδυναμώσει τους σπονδύλους και να τους κάνει πιο επιρρεπείς σε συμπιεστικά κατάγματα, όπως και οι θεραπείες για τον καρκίνο με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΥΦΩΣΗΣ
Εκτός από την πρόκληση πόνου στην πλάτη, η κύφωση μπορεί να προκαλέσει:
- Αναπνευστικά προβλήματα. Η σοβαρή κύφωση μπορεί να ασκήσει πίεση στους πνεύμονες.
- Περιορισμένες φυσικές λειτουργίες. Η κύφωση σχετίζεται με εξασθενημένους μυς της πλάτης και δυσκολία στην εκτέλεση εργασιών όπως το περπάτημα και το να σηκωθείτε από τις καρέκλες. Η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να δυσκολέψει το βλέμμα προς τα πάνω ή την οδήγηση και μπορεί να προκαλέσει πόνο όταν ξαπλώνετε.
- Πεπτικά προβλήματα. Η σοβαρή κύφωση μπορεί να συμπιέσει την πεπτική οδό, προκαλώντας προβλήματα όπως παλινδρόμηση οξέος και δυσκολία στην κατάποση.
- Προβλήματα εικόνας σώματος. Τα άτομα με κύφωση, ειδικά οι έφηβοι, μπορεί να αναπτύξουν κακή εικόνα σώματος από το να έχουν στρογγυλεμένη πλάτη ή από τη χρήση ενός νάρθηκα για τη διόρθωση της πάθησης. Για τους ηλικιωμένους, η κακή εικόνα σώματος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΥΦΩΣΗΣ
Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει γενικά μια ενδελεχή φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του ύψους σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να σκύψετε προς τα εμπρός από τη μέση ενώ ο γιατρός σας βλέπει τη σπονδυλική σας στήλη από το πλάι. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια νευρολογική εξέταση για να ελέγξει τα αντανακλαστικά και τη μυϊκή σας δύναμη.
Αφού αξιολογήσει τα σημεία και τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
- Ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία. Οι ακτινογραφίες μπορούν να προσδιορίσουν τον βαθμό καμπυλότητας και να ανιχνεύσουν παραμορφώσεις των σπονδύλων. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να συνιστάται εάν ο γιατρός σας θέλει πιο λεπτομερείς εικόνες.
- MRI. Αυτές οι εικόνες μπορούν να ανιχνεύσουν μόλυνση ή όγκο στη σπονδυλική στήλη σας.
- Νευρικά τεστ. Εάν αντιμετωπίζετε μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει πόσο καλά ταξιδεύουν οι νευρικές ώσεις μεταξύ του νωτιαίου μυελού και των άκρων σας.
- Δοκιμές οστικής πυκνότητας. Οστά χαμηλής πυκνότητας μπορεί να επιδεινώσουν την κύφωση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΦΩΣΗΣ
Η θεραπεία της κύφωσης εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων:
- Παυσίπονα. Ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφαίνη ή νατριούχοςναπροξένη.
- Φάρμακα για την οστεοπόρωση. Τα φάρμακα για την ενίσχυση των οστών μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη πρόσθετων καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης που θα επιδεινώσουν την κύφωσή σας.
Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ορισμένων τύπων κύφωσης.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
- Ασκήσεις. Οι ασκήσεις διατάσεων μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευκαμψίας της σπονδυλικής στήλης και στην ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη.
- Στήριγμα. Τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο του Scheuermann μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν την εξέλιξη της κύφωσης φορώντας ένα στήριγμα σώματος ενώ τα οστά τους μεγαλώνουν ακόμη.
- Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται για σοβαρή κύφωση που επηρεάζει το νωτιαίο μυελό ή τις ρίζες των νεύρων. Η σπονδυλοδεσία είναι η πιο συχνή διαδικασία για τη μείωση του βαθμού καμπυλότητας. Ο χειρουργός εισάγει κομμάτια οστού μεταξύ των σπονδύλων και στη συνέχεια στερεώνει τους σπονδύλους μαζί με μεταλλικές ράβδους και βίδες μέχρι η σπονδυλική στήλη να επουλωθεί μαζί σε μια διορθωμένη θέση.
Για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή οστική πυκνότητα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
- Να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D
- Αποφυγή καπνού
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κύφωση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κύφωση
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για την οστεοπόρωση
Τραυματισμός του αυχένα από έκταση
Σύνδρομο οπισθίων αρθρώσεων σπονδυλικής στήλης
Ανακουφιστείτε από τους πόνους στην πλάτη
Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα