Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΛαζάνια Vegan με μανιτάρια και σκόρδο

Λαζάνια Vegan με μανιτάρια και σκόρδο

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμα λαζάνια Vegan με μανιτάρια και σκόρδο

Λαζάνια Vegan με μανιτάρια και σκόρδο

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

ΚΑΣΙΟΥΣ: Τα κάσιους περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μια μικρή χούφτα κάσιους είναι αρκετή για να προσλάβετε σημαντική ποσότητα απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Τέλος, αν και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά, το 66% αυτών είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Λαζάνια Vegan με μανιτάρια και σκόρδο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο για σοτάρισμα

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

500 γραμμάρια βιολογικά μανιτάρια, ψιλοκομμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από διαφορετικά μανιτάρια

1 κουταλιά της σούπας βιολογική σάλτσα σόγιας ταμάρι ή καρύδας

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βιολογικό θυμάρι

3/4 φλιτζανιού ωμά βιολογικά κάσιους, μουλιασμένα για λίγες ώρες ή όλη νύχτα, στραγγισμένα

1 φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός ζωμός λαχανικών

2 μεγάλες χούφτες βιολογικό σπανάκι

285 γραμμάρια βιολογικά λαζάνια χωρίς γλουτένη

4 φλιτζάνια σπιτική βιολογική σάλτσα μαρινάρα (800 γραμμάρια ολόκληρες βιολογικές ντομάτες, 3 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο, 1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι, 4 σκελίδες βιολογικού σκόρδου, ξεφλουδισμένες και κοσκινισμένες, 1 βιολογικό καρότο, τεμαχισμένο, 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη βιολογική ρίγανη, 1 μεγάλο φρέσκο ​​κλαδάκι βιολογικού βασιλικού, ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, και βιολογικό μαύρο πιπέρι. Αφού μουλιάσετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε νερό, κόψτε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, τρίψτε ένα καρότο)

Βιολογική διατροφική μαγιά, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε μια 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε μέχρι να μυρίσει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου ένα λεπτό. Προσθέστε τα μανιτάρια, το ταμάρι και το θυμάρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κάθε λεπτό περίπου, για 6 με 8 λεπτά ή μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν το νερό τους και να αρχίσει να σχηματίζεται λίγος ζωμός.
  3. Συνδυάστε τα κάσιους και το ζωμό λαχανικών σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 5 λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα και την ισχύ του μπλέντερ σας. Ρίχνετε τη σάλτσα κάσιους στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για μερικά λεπτά για να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε μέσα το σπανάκι και ανακατεύετε για άλλο ένα λεπτό.
  4. Ετοιμάζετε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φροντίστε να το κάνετε αυτό αφού η σάλτσα μανιταριών σας είναι έτοιμη, ώστε να μην αρχίσουν να κολλάνε μεταξύ τους.
  5. Απλώστε το ένα τρίτο της σάλτσας μαρινάρας στον πάτο ενός ταψιού 8 επί 11 ιντσών. Προσθέστε μια στρώση λαζάνια. Καλύπτετε με τη μισή κρέμα μανιταριών. Προσθέστε μια στρώση λαζάνια. Χρησιμοποιήστε άλλο ένα τρίτο της μαρινάρας για να καλύψετε αυτά τα λαζάνια. Προσθέστε την υπόλοιπη κρέμα μανιταριών. Προσθέτετε την τελευταία στρώση από τα λαζάνια και περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα μαρινάρας.
  6. Καλύπτετε τα λαζάνια με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λεπτά.
  7. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, προσθέστε διατροφική μαγιά από πάνω, αν θέλετε, και ψήστε για άλλα 15 λεπτά.
  8. Αφήνετε τα λαζάνια να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

vegan lasagna sq

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Ζυμαρικά με λαχανικά στο φούρνο

Νόστιμες παπαρδέλες με μανιτάρια

Υγιεινά και σπιτικά λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Υγιεινές μελιτζάνες παπουτσάκια με λαχανικά

Υγιεινά και νόστιμα λαζάνια με κολοκύθα

Λαζάνια με μελιτζάνες

Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΙσχαιμία των νεφρών
Επόμενο άρθροΝανισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ