Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΜεσεντερική λεμφαδενίτιδα

Μεσεντερική λεμφαδενίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μεσεντερική λεμφαδενίτιδα

Η λεμφαδενίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι λεμφαδένες σας παθαίνουν φλεγμονή. Όταν η πάθηση επηρεάζει τους λεμφαδένες στη μεμβράνη που συνδέει το έντερο σας με το κοιλιακό τοίχωμα, ονομάζεται μεσεντερική λεμφαδενίτιδα. Μια ιογενής εντερική λοίμωξη είναι η συνήθης αιτία της μεσεντερικής λεμφαδενίτιδας, γνωστής και ως μεσεντερικής αδενίτιδας. Προσβάλλει, κυρίως, παιδιά και εφήβους. Αυτή η επώδυνη κατάσταση μπορεί να μιμείται τη σκωληκοειδίτιδα ή μια κατάσταση κατά την οποία μέρος του εντέρου γλιστρά σε άλλο μέρος του εντέρου, εγκολεασμός. Σε αντίθεση με την σκωληκοειδίτιδα ή τον εγκολεασμό, η μεσεντερική λεμφαδενίτιδα είναι σπάνια σοβαρή και συνήθως, υποχωρεί από μόνη της.

Η μεσεντέρια λεμφαδενίτιδα είναι συχνή και στους ενήλικες.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

Τα πιθανά σημεία και συμπτώματα της μεσεντέριας λεμφαδενίτιδας ΕΊΝΑΙ:

  • Κοιλιακός πόνος, συχνά επικεντρωμένος στην κάτω δεξιά πλευρά, αλλά ο πόνος μπορεί να είναι πιο εκτεταμένος
  • Γενική ευαισθησία στην κοιλιά
  • Πυρετός
  • Μεσεντερική διόγκωση λεμφαδένων

Ανάλογα με το τι προκαλεί την πάθηση, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετο

Ο κοιλιακός πόνος είναι συχνός σε παιδιά και εφήβους και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει:

  • Ξαφνικό, έντονο πόνο στην κοιλιά
  • Πόνο στην κοιλιά με πυρετό
  • Κοιλιακό πόνο με διάρροια ή έμετο

Επιπλέον, καλέστε το γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει επεισόδια με τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα που δε βελτιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα:

  • Κοιλιακός πόνος με αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
  • Πόνος στην κοιλιά με απώλεια όρεξης
  • Κοιλιακός πόνος που παρεμποδίζει τον ύπνο

ΑΙΤΙΑ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

Η πιο συχνή αιτία μεσεντερικής λεμφαδενίτιδας είναι μια ιογενής λοίμωξη, όπως η γαστρεντερίτιδα, που συχνά ονομάζεται στομαχική γρίπη. Αυτή η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή στους λεμφαδένες στον λεπτό ιστό που συνδέει το έντερο σας στο πίσω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος. Άλλες αιτίες της μεσεντερικής λεμφαδενίτιδας περιλαμβάνουν βακτηριακή λοίμωξη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και λέμφωμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

Για να διαγνώσει την κατάσταση του παιδιού σας, ο γιατρός σας θα ρωτήσει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας και θα κάνει μια εξέταση.

Οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος. Ορισμένες εξετάσεις αίματος μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας έχει λοίμωξη και τι είδους λοίμωξη είναι.
  • Μελέτες απεικόνισης. Ένα υπερηχογράφημα κοιλίας χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση της μεσεντέριας λεμφαδενίτιδας. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί μια αξονική τομογραφία της κοιλιάς ή καλύτερα μια μαγνητική τομογραφία κοιλιάς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

Οι ήπιες, μη επιπλεγμένες περιπτώσεις μεσεντέριας λεμφαδενίτιδας και αυτές που προκαλούνται από έναν ιό συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, αν και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερες. Για τη θεραπεία του πυρετού ή του πόνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στο παιδί σας φυσικά αντιπυρετικά και φυσικά παυσίπονα ή ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στην ασπιρίνη. Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Αν και η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά άνω των 3 ετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε τέτοια παιδιά. Τα αντιβιοτικά μπορεί να συνταγογραφούνται για μέτρια έως σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

Για τον πόνο και τον πυρετό της μεσεντερικής λεμφαδενίτιδας, ζητήστε από το παιδί σας:

  • Να ξεκουραστεί αρκετά. Η επαρκής ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναρρώσει.
  • Να πίνει υγρά. Τα υγρά βοηθούν στην πρόληψη της αφυδάτωσης από πυρετό, έμετο και διάρροια.
  • Εφαρμόστε υγρή θερμότητα. Ένα ζεστό, υγρό πανί που εφαρμόζεται στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Ελμινθίαση

Χρήσιμες πληροφορίες για την τοξοπλάσμωση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Νόσος Kawasaki

Εντεροκολίτιδα από υερσίνια

Εγκολεασμός

Εκκολπώματα Meckel

Μόλυνση με αδενοϊό

Ασκαρίδες εντέρου

Οξεία διάρροια

Εντερική απόφραξη

Σύνδρομο Peutz-Jeghers

Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα

Πόνος στην κοιλιά, αλλά που;

Home

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ