Νόστιμες και υγιεινές τσακιστές ελιές
Πράσινες τσακιστές ελιές
ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.
ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ: Τα φύλλα του κόλιανδρου περιέχουν πλούσιες ποσότητες βιταμινών Α, C και Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και μικροποσότητες νιασίνης, βιταμίνης Β6, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Περιέχουν φυσικά αντιισταμινικά και βιοφλαβονοειδή. Ο χυμός που εξάγεται από τα φύλλα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια τοπική εφαρμογή για τη θεραπεία των αλλεργιών και των ασθενειών του δέρματος, όπως το έκζεμα και οι μυκητιασικές λοιμώξεις. Επίσης, τα φύλλα είναι αποτελεσματικά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
Πράσινες τσακιστές ελιές
1 μεγάλο βάζο
πράσινες βιολογικές ελιές φρέσκες από μια ελιά
2-3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
Φέτες από 1 και μισό βιολογικό λεμόνι
Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
Σπόροι κόλιανδρου
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
+1 Μεγάλο Βάζο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Συλλέξτε τις ελιές σας όσο είναι ακόμα νέες και πράσινες από μια ελιά. Πρέπει να συλλέγονται πριν ωριμάσουν σε σκούρο μωβ/μαύρο χρώμα. Πλένετε καλά τις ελιές με νερό. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη λεία πέτρα για να σπάσετε τις ελιές. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γουδί και γουδοχέρι.
- Είναι σημαντικό να μην σπάσετε τις ελιές, επειδή τις θέλετε ακόμα μισοκολλημένες στο κουκούτσι, λίγο ανοιγμένες. Έτσι, η μαρινάδα με θαλασσινό νερό μπορεί να διεισδύσει στη σάρκα της ελιάς.
- Προσθέστε τις ραγισμένες ελιές σε ένα μεγάλο βάζο με αλατόνερο. Αλλάζετε το αλατόνερο μία φορά κάθε τρεις μέρες. Οι ελιές είναι αρκετά πικρές και δυσάρεστες όταν τρώγονται κατευθείαν από το δέντρο. Το μούλιασμα των ελιών σε νερό και η τακτική αλλαγή του βοηθά στη μείωση της πικρής γεύσης τους. Για να αλλάξετε το νερό, βάλτε στην άκρη τις ελιές σε ένα μπολ και προσθέστε φρέσκο νερό στο βάζο. Γεμίστε το βάζο λίγο πάνω από τα 3/4 με νερό. Αυτό γίνεται για να μην ανέβει το νερό και να μη χυθεί όταν οι ελιές προστεθούν ξανά στο βάζο.
- Προσθέστε μερικές γεμάτες κουταλιές της σούπας αλάτι και ανακατέψτε καλά το αλάτι να διαλυθεί. Αλλάζετε το νερό περίπου 3 φορές, κάθε τρεις μέρες. Μετά την τελική αλλαγή νερού, οι ελιές είναι έτοιμες για μαρινάρισμα. Αλλάξτε ξανά το νερό και προσθέστε μερικές κουταλιές αλάτι. Προσθέστε φέτες λεμονιού και μερικές θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδου στο διάλυμα θαλασσινού νερού.
- Προσθέστε ξανά τις ελιές στο βάζο και ρίξτε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο από πάνω. Βεβαιωθείτε ότι η μαρινάδα με θαλασσινό νερό καλύπτει τις ελιές. Σφίξτε το καπάκι του βάζου και αφήστε τις τσακιστές ελιές να μαριναριστούν για περίπου 40 μέρες. Μετά από ένα μήνα δοκιμάστε μια ελιά για να δείτε αν είστε ευχαριστημένοι με τη γεύση. Πριν σερβίρετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικές ακόμα φέτες σκόρδου, θρυμματισμένους σπόρους κόλιανδρου και να τα ανακατέψετε όλα μαζί. Οι προστιθέμενοι σπόροι σκόρδου και κόλιανδρου θα εντείνουν την υπέροχη γεύση των ελιών.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα