Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ρήξη σπλήνας

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρήξη σπλήνας

Η ρήξη σπλήνας είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που προκύπτει ως αποτέλεσμα τραυματισμού στην επιφάνεια της σπλήνας σας.

Ο σπλήνας σας, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις πλευρές αριστερά, βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και να φιλτράρει τα παλιά αιμοσφαίρια από την κυκλοφορία του αίματος σας.

Ένα δυνατό χτύπημα στην κοιλιά σας, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού ατυχήματος, μιας γροθιάς ή ενός τροχαίου ατυχήματος, είναι οι συνήθεις αιτίες ρήξης σπλήνας. Εάν έχετε διογκωμένη σπλήνα, ένα λιγότερο δυνατό τραύμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη.

Χωρίς επείγουσα θεραπεία, η εσωτερική αιμορραγία που προκαλείται από ρήξη σπλήνας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Μερικοί άνθρωποι με ρήξη σπλήνα χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Άλλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με νοσοκομειακή περίθαλψη αρκετών ημερών.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΗΞΗΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ρήξης σπλήνας περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στην άνω αριστερή κοιλιακή χώρα
 • Ευαισθησία όταν αγγίζετε την πάνω αριστερή κοιλιά
 • Πόνος στον αριστερό ώμο
 • Σύγχυση, ζάλη

Η ρήξη σπλήνας είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη μετά από τραυματισμό εάν τα σημεία και τα συμπτώματά σας υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε ρήξη σπλήνας.

ΑΙΤΙΑ ΡΗΞΗΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Ένας σπλήνας μπορεί να πάθει ρήξη από:

 • Τραυματισμό στην αριστερή πλευρά του σώματος. Η ρήξη σπλήνας προκαλείται συνήθως από ένα χτύπημα στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιάς ή στο αριστερό κάτω στήθος, όπως μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αθλητικών ατυχημάτων, από γροθιές και τροχαία ατυχήματα. Ένας τραυματισμένος σπλήνας μπορεί να σπάσει αμέσως μετά το κοιλιακό τραύμα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ημέρες ή εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.
 • Διογκωμένο σπλήνα. Ο σπλήνας σας μπορεί να διογκωθεί όταν συσσωρεύονται κύτταρα αίματος στον σπλήνα. Η μεγέθυνση του σπλήνα μπορεί να προκληθεί από διάφορα υποκείμενα προβλήματα, όπως η μονοπυρήνωση και άλλες λοιμώξεις, η ηπατική νόσος και οι καρκίνοι του αίματος. 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΡΗΞΗΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Μια ρήξη σπλήνας μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία στην κοιλιακή σας κοιλότητα.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΡΗΞΗΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Εάν έχετε διαγνωστεί με διογκωμένη σπλήνα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες για αρκετές εβδομάδες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήξη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αθλήματα επαφής, άρση βαρών και άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο κοιλιακού τραύματος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΡΗΞΗΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ρήξης σπλήνας περιλαμβάνουν:

 • Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα πιέσει την κοιλιά σας για να καθορίσει το μέγεθος της σπλήνας σας και αν είναι ευαίσθητη.
 • Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος θα αξιολογήσουν παράγοντες όπως ο αριθμός των αιμοπεταλίων και η πήξη αίματος.
 • Έλεγχος για αίμα στην κοιλιακή σας κοιλότητα. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο γιατρός σας μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα είτε να αντλήσει δείγμα υγρού από την κοιλιά σας με μια βελόνα. Εάν το δείγμα αποκαλύψει αίμα στην κοιλιά σας, μπορεί να παραπεμφθείτε για επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
 • Απεικόνιση της κοιλιάς σας. Εάν η διάγνωσή σας δεν είναι σαφής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αξονική τομογραφία κοιλίας ή καλύτερα μια μαγνητική τομογραφία κοιλίας για να αναζητήσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΗΞΕΩΣ ΣΠΛΗΝΟΣ

Η θεραπεία για μια ρήξη σπλήνας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται άμεση χειρουργική επέμβαση. Άλλοι θεραπεύονται με ανάπαυση και χρόνο. Πολλοί μικροί ή μέτριου μεγέθους τραυματισμοί στον σπλήνα μπορούν να επουλωθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Είναι πιθανό να μείνετε στο νοσοκομείο ενώ οι γιατροί παρακολουθούν την κατάστασή σας και παρέχουν μη χειρουργική φροντίδα, όπως μεταγγίσεις αίματος, εάν είναι απαραίτητο. Μπορεί να κάνετε περιοδικές απεικονιστικές εξετάσεις παρακολούθησης για να ελέγξετε εάν ο σπλήνας σας έχει επουλωθεί ή για να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις

Η χειρουργική επέμβαση για ρήξη σπλήνας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Επιδιόρθωση της σπλήνας. Ο χειρουργός σας μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ράμματα ή άλλες τεχνικές για να επιδιορθώσει τη ρήξη.
 • Αφαίρεση σπλήνας, σπληνεκτομή. Εάν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τη σπλήνα σας, θα διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, όπως σήψη. Ο κίνδυνος σήψης είναι υψηλότερος στα μικρά παιδιά, ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια μετά την αφαίρεση της σπλήνας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, όπως εμβολιασμούς κατά βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του μηνιγγιτιδόκοκκου, του πνευμονιόκοκκου και του Haemophilus influenzae b. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθεί ένα από του στόματος αντιβιοτικό για την πρόληψη λοιμώξεων.
 • Αφαίρεση μέρους της σπλήνας. Μπορεί να είναι δυνατό να αφαιρέσετε μόνο μέρος του σπλήνα σας, ανάλογα με τη ρήξη. Η μερική σπληνεκτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης που προκύπτει από την αφαίρεση ολόκληρου του σπλήνα. Η χειρουργική επέμβαση σπλήνας είναι γενικά ασφαλής, αλλά κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κινδύνους, όπως αιμορραγία, θρόμβοι αίματος, μόλυνση και πνευμονία.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

3 la lach shutterstock 6785

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Λοίμωξη από τον Ιό Epstein-Barr

Ανοσοδιέγερση με Plerixafor

Μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα

Παιδική κακοποίηση

Σημαντικές πληροφορίες για την έκτοπη κύηση

Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Παρακέντηση υπεζωκότα

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νόσος Kawasaki

Ενδοσκοπική υπερηχογραφία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Χρήσιμες πληροφορίες για την ελονοσία

Ενδομητρίωση

Κίρρωση του ήπατος

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Σωμάτια Howell-Jolly

Μολυβδίαση

Νόσος του Crohn

Ελονοσία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΞηρό δέρμα
Επόμενο άρθροΣύνδρομο Ramsay Hunt
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ