Χρήσιμες πληροφορίες για τις άφθες
Οι άφθες, που ονομάζονται, επίσης, αφθώδη έλκη, είναι μικρές, ρηχές βλάβες που αναπτύσσονται στους μαλακούς ιστούς στο στόμα σας ή στη βάση των ούλων σας. Σε αντίθεση με τον επιχείλιο έρπητα, οι άφθες δεν εμφανίζονται στην επιφάνεια των χειλιών σας και δεν είναι μεταδοτικές. Μπορεί, ωστόσο, να είναι επώδυνες και να δυσκολέψουν το φαγητό και την ομιλία. Οι περισσότερες πληγές στόματος υποχωρούν από μόνες τους σε μία ή δύο εβδομάδες. Ελέγξτε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν έχετε ασυνήθιστα μεγάλες ή επώδυνες πληγές ή άφθες που δε φαίνεται να επουλώνονται.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΦΘΩΝ
Οι περισσότερες πληγές είναι στρογγυλές ή ωοειδείς με λευκό ή κίτρινο κέντρο και κόκκινο περίγραμμα. Σχηματίζονται μέσα στο στόμα σας, πάνω ή κάτω από τη γλώσσα σας, μέσα στα μάγουλα ή τα χείλη σας, στη βάση των ούλων σας ή στον μαλακό ουρανίσκο σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου μία ή δύο ημέρες πριν εμφανιστούν πραγματικά οι πληγές.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφθών, συμπεριλαμβανομένων των ελάσσονων, μείζονων και ερπητοειδών.
Οι μικρές άφθες είναι οι πιο συχνές και:
- Συνήθως, είναι μικρές
- Έχουν οβάλ σχήμα με κόκκινη άκρη
- Επούλωση χωρίς ουλές σε μία έως δύο εβδομάδες
Οι μεγάλες άφθες είναι λιγότερο συχνές και:
- Είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες από τις μικρές πληγές
- Είναι, συνήθως, στρογγυλές με καθορισμένο περίγραμμα, αλλά μπορεί να έχουν ακανόνιστες άκρες όταν είναι πολύ μεγάλες
- Μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες
- Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να επουλωθούν και μπορεί να αφήσουν εκτεταμένες ουλές
Οι ερπητοειδείς άφθες είναι ασυνήθιστες και αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή, αλλά δεν προκαλούνται από μόλυνση από τον ιό του έρπητα.
Αυτές οι πληγές:
- Συχνά εμφανίζονται σε ομάδες από 10 έως 100 άφθες, αλλά μπορεί να συγχωνευθούν σε ένα μεγάλο έλκος
- Έχουν ακανόνιστες άκρες
- Επούλωση χωρίς ουλές σε μία έως δύο εβδομάδες
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε:
- Ασυνήθιστα μεγάλες πληγές
- Επαναλαμβανόμενες πληγές, με νέες να αναπτύσσονται πριν επουλωθούν οι παλιές ή συχνές υποτροπές
- Επίμονες πληγές, που διαρκούν δύο εβδομάδες ή περισσότερο
- Πληγές που εκτείνονται και στα χείλη
- Πόνος που δεν μπορείτε να τον ελέγξετε
- Εξαιρετική δυσκολία στο φαγητό ή το ποτό
- Υψηλός πυρετός μαζί με άφθες
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε αιχμηρές επιφάνειες δοντιών ή οδοντικές συσκευές που φαίνεται να προκαλούν τις άφθες.
ΑΙΤΙΑ ΑΦΘΩΝ
Η ακριβής αιτία των αφθών παραμένει ασαφής, αν και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην εμφάνιση εστιών, ακόμη και στο ίδιο άτομο.
Πιθανά ερεθίσματα για τις άφθες είναι:
- Ένας ελαφρύς τραυματισμός στο στόμα σας από οδοντιατρική εργασία, το υπερβολικό βούρτσισμα, τα αθλητικά ατυχήματα ή τυχαίο δάγκωμα στο μάγουλο
- Οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν λαυρυλοθειικό νάτριο
- Τροφικές δυσανεξίας, ιδιαίτερα στη σοκολάτα, τον καφέ, τις φράουλες, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί και τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα
- Μια δίαιτα ανεπαρκής σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ ή σίδηρο
- Μια αλλεργική απόκριση σε ορισμένα βακτήρια στο στόμα σας
- Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το ίδιο βακτήριο που προκαλεί πεπτικό έλκος
- Ορμονικές αλλαγές κατά την έμμηνο ρύση
- Συναισθηματικό στρες
Οι πληγές μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω ορισμένων καταστάσεων και ασθενειών, όπως:
- Η κοιλιοκάκη, μια σοβαρή εντερική διαταραχή που προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά
- Φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος Behcet, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος
- Ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στα υγιή κύτταρα στο στόμα σας αντί για παθογόνα, όπως ιούς και βακτήρια. Το HIV/AIDS καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα
Σε αντίθεση με τον επιχείλιο έρπητα, οι άφθες δε σχετίζονται με λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΦΘΩΝ
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει άφθες. Εμφανίζονται, όμως, πιο συχνά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Συχνά τα άτομα με υποτροπιάζουσες άφθες έχουν οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κληρονομικότητα ή σε έναν παράγοντα στο περιβάλλον, όπως ορισμένα τρόφιμα ή αλλεργιογόνα.
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΦΘΩΝ
Οι άφθες συχνά υποτροπιάζουν, αλλά, μπορεί να μπορέσετε να μειώσετε τη συχνότητά τους ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:
- Προσέξτε τι τρώτε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που φαίνεται να ερεθίζουν το στόμα σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, πατατάκια, πρέτσελ (Pretzel), ορισμένα μπαχαρικά, αλμυρά τρόφιμα και όξινα φρούτα, όπως ανανάς, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια.
- Αποφύγετε οποιαδήποτε τροφή στα οποία είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί. Επιλέξτε υγιεινές τροφές. Για να αποτρέψετε τις διατροφικές ελλείψεις, τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Ακολουθήστε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Το τακτικό βούρτσισμα μετά τα γεύματα και το νήμα μία φορά την ημέρα μπορεί να κρατήσει το στόμα σας καθαρό και απαλλαγμένο από τροφές που μπορεί να προκαλέσουν άφθες. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να αποτρέψετε τον ερεθισμό στους ευαίσθητους ιστούς του στόματος και αποφύγετε τις οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν λαυρυλοθειικό νάτριο.
- Προστατέψτε το στόμα σας. Εάν έχετε νάρθηκες ή άλλες οδοντιατρικές συσκευές, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για ορθοδοντικά κεριά για να καλύψετε τις αιχμηρές άκρες.
- Μειώστε το άγχος σας. Εάν οι άφθες σας φαίνεται να σχετίζονται με το άγχος, μάθετε και χρησιμοποιήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και ο καθοδηγούμενος οραματισμός.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΦΘΩΝ
Δεν απαιτούνται εξετάσεις για τη διάγνωση των αφθών. Ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να τα αναγνωρίσει με μια οπτική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνετε εξετάσεις για να ελέγξετε για άλλα προβλήματα υγείας, ειδικά εάν οι άφθες σας είναι σοβαρές και συνεχείς.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΦΘΩΝ
Η θεραπεία, συνήθως, δεν είναι απαραίτητη για τις δευτεροπαθείς άφθες, οι οποίες τείνουν να υποχωρούν από μόνες τους σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά οι μεγάλες, επίμονες ή ασυνήθιστα επώδυνες άφθες συχνά χρειάζονται ιατρική φροντίδα.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεραπευτικών επιλογών:
- Στοματικές πλύσεις: Εάν έχετε πολλές πληγές, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει το στεροειδές δεξαμεθαζόνη (καλύτερα να μην το λαμβάνετε) για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής ή λιδοκαΐνη για τη μείωση του πόνου.
- Τοπικά προϊόντα: Υπάρχουν προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην επιτάχυνση της επούλωσης εάν εφαρμοστούν σε μεμονωμένες άφθες αμέσως μόλις εμφανιστούν. Ορισμένα προϊόντα έχουν ενεργά συστατικά, όπως: Βενζοκαΐνη, φλουοκινονίδιο, υπεροξείδιο του υδρογόνου. Υπάρχουν πολλά άλλα τοπικά προϊόντα για άφθες, συμπεριλαμβανομένων αυτών χωρίς ενεργά συστατικά. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του οδοντιάτρου σας σχετικά με το ποια μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.
- Φάρμακα από το στόμα: Τα από του στόματος φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν οι άφθες είναι σοβαρές ή δεν ανταποκρίνονται στις τοπικές θεραπείες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: Φάρμακα που δεν προορίζονται ειδικά για τη θεραπεία του έλκους του εντέρου, όπως η θεραπεία εντερικού έλκους με σουκραλφάτη που χρησιμοποιείται ως παράγοντας επικάλυψης και η κολχικίνη, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Από του στόματος στεροειδή φάρμακα όταν οι σοβαρές πληγές δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες (καλύτερα να μη χρησιμοποιούνται). Αλλά λόγω σοβαρών παρενεργειών, είναι συνήθως η τελευταία λύση.
- Καυτηρίαση αφθών: Κατά τη διάρκεια της καυτηρίασης, ένα όργανο ή μια χημική ουσία χρησιμοποιείται για να κάψει, να σπάσει ή να καταστρέψει τον ιστό.
- Συμπληρώματα διατροφής: Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής εάν καταναλώνετε χαμηλές ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12 ή ψευδάργυρος.
Εάν οι πληγές σας σχετίζονται με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει την υποκείμενη πάθηση.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΦΘΩΝ
Για να ανακουφίσετε τον πόνο και να επιταχύνετε την επούλωση, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:
- Ξεπλύνετε το στόμα σας. Ξεπλύνετε με αλατόνερο ή μαγειρική σόδα, διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό.
- Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα γάλακτος μαγνησίας τις άφθες σας σας μερικές φορές την ημέρα.
- Αποφύγετε τα τραχιά, όξινα ή πικάντικα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό και πόνο.
- Εφαρμόστε πάγο στις άφθες σας επιτρέποντας στα κομμάτια πάγου να διαλυθούν αργά πάνω από τις πληγές.
- Βουρτσίστε τα δόντια σας απαλά, χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα και βιολογική οδοντόκρεμα.
Τα καλύτερα προϊόντα για τις άφθες
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις άφθες
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Αντιμετωπίστε τις άφθες του στόματος
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριμόνιο
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρότα
Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοτριανταφυλλιά
Φυσικό αντισηπτικό στοματικό διάλυμα
Όλες οι ιατρικές συνταγές με λεμονιά
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το δεντρολίβανο
Χρήσιμες πληροφορίες για την νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet
Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα
Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια
Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους
Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους
Χρήσιμες πληροφορίες για τη στοματίτιδα
Πώς να χρησιμοποιείτε το μέλι σα φάρμακο
Φυσικές θεραπείες για τα στοματικά έλκη
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα στοματικά έλκη
Στοματικό διάλυμα με πράσινη πρόπολη
Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια
Χρήσιμες πληροφορίες για την νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet