Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Αφυδάτωση

Χρήσιμες πληροφορίες για την αφυδάτωση

Αφυδάτωση είναι η εξάντληση του όγκου του εξωκυττάριου υγρού.

Οι οδοί της απώλειας περιλαμβάνουν το γαστρεντερικό σωλήνα, το ουροποιητικό σύστημα και το δέρμα.

Χαρακτηριστικά: τα συμπτώματα και σημεία περιλαμβάνουν ελάττωση της σπαργής του δέρματος, ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ξηρή συρρικνωμένη γλώσσα, χαμηλή κεντρική φλεβική πίεση, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία, απώλεια του προσανατολισμού, καταπληξία, αύξηση του αιματοκρίτη. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε ή χάνετε περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνετε και το σώμα σας δεν έχετε αρκετό νερό και άλλα υγρά για να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Εάν δεν αντικαταστήσετε τα χαμένα υγρά, θα αφυδατωθείτε. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αφυδατωθεί, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Η πιο συχνή αιτία αφυδάτωσης στα μικρά παιδιά είναι η σοβαρή διάρροια και ο έμετος. Οι ηλικιωμένοι έχουν φυσικά μικρότερο όγκο νερού στο σώμα τους και μπορεί να έχουν παθήσεις ή να λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρές ασθένειες, όπως λοιμώξεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες ή την ουροδόχο κύστη, μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η αφυδάτωση μπορεί, επίσης, να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, εάν δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ζέστης, ειδικά εάν ασκείστε έντονα. Μπορείτε, συνήθως, να αντιστρέψετε την ήπια έως μέτρια αφυδάτωση πίνοντας περισσότερα υγρά, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος πρώιμος δείκτης της ανάγκης του σώματος για νερό. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν αισθάνονται διψασμένοι μέχρι να έχουν ήδη αφυδατωθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια της ζέστης ή όταν είστε άρρωστοι.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί, επίσης, να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Βρέφος ή μικρό παιδί:

 • Ξηρό στόμα και γλώσσα
 • Χωρίς δάκρυα στο κλάμα
 • Όχι βρεγμένες πάνες για τρεις ώρες
 • Βυθισμένα μάτια και μάγουλα
 • Βυθισμένο μαλακό σημείο στην κορυφή του κρανίου
 • Ακινησία ή ευερεθιστότητα

Ενήλικας:

 • Ακραία δίψα
 • Λιγότερο συχνοουρία
 • Σκούρα ούρα
 • Κούραση
 • Ζάλη
 • Σύγχυση

Καλέστε τον οικογενειακό σας γιατρό εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο:

 • Είχε διάρροια για 24 ώρες ή περισσότερο
 • Είναι ευερέθιστο ή αποπροσανατολισμένο και πολύ πιο νυσταγμένο ή λιγότερο δραστήριο από το συνηθισμένο
 • Έχει αιματηρά ή μαύρα κόπρανα

ΑΙΤΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Υπερβολική απώλεια υγρών από το γαστρεντερικό, το ουροποιητικό και το δέρμα. Οι καταστάσεις που ευνοούν αυτή την απώλεια υγρών είναι έμετοι, διάρροια, γαστρική αναρρόφηση, υπερβολική εφίδρωση, αιμοδιάλυση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρική νόσος που προκαλεί απώλεια άλατος, διάμεση νεφρίτιδα, μυέλωμα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, θεραπεία με διουρητικά, σακχαρώδης διαβήτης με κετοξέωση ή υπερβολική γλυκοζουρία, σύνδρομο Bartter, νόσος των επινεφριδίων και υποαλδοστερονισμός.

Μερικές φορές η αφυδάτωση συμβαίνει για απλούς λόγους: Δεν πίνετε αρκετά υγρά,  επειδή, είστε άρρωστοι ή απασχολημένοι ή επειδή δεν έχετε πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό όταν ταξιδεύετε, πεζοπορία ή κατασκήνωση.

Άλλες αιτίες αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια, έμετος. Η σοβαρή, οξεία διάρροια, δηλαδή η διάρροια που εμφανίζεται ξαφνικά και βίαια, μπορεί να προκαλέσει τεράστια απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε εμετό μαζί με διάρροια, χάνετε ακόμη περισσότερα υγρά και μέταλλα.
 • Πυρετός. Γενικά, όσο υψηλότερος είναι ο πυρετός σας, τόσο πιο αφυδατωμένοι μπορεί να γίνετε. Το πρόβλημα επιδεινώνεται εάν έχετε πυρετό εκτός από διάρροια και έμετο.
 • Υπερβολικός ιδρώτας. Χάνετε νερό όταν ιδρώνετε. Εάν κάνετε έντονη δραστηριότητα και δεν αντικαθιστάτε τα υγρά, μπορεί να αφυδατωθείτε. Ο ζεστός, υγρός καιρός αυξάνει την ποσότητα που ιδρώνετε και την ποσότητα υγρών που χάνετε.
 • Αυξημένη διούρηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αδιάγνωστο ή μη ελεγχόμενο διαβήτη. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, γενικά επειδή σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο:

 • Βρέφη και παιδιά. Η πιο πιθανή ομάδα να παρουσιάσει σοβαρή διάρροια και έμετο, τα βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση. Έχοντας μεγαλύτερη επιφάνεια σε όγκο, χάνουν, επίσης, μεγαλύτερο ποσοστό των υγρών τους από υψηλό πυρετό ή εγκαύματα. Τα μικρά παιδιά, συχνά, δε μπορούν να σας πουν ότι διψούν…
 • Μεγαλύτεροι ενήλικες. Καθώς μεγαλώνετε, τα αποθέματα υγρών του σώματός σας μειώνονται, η ικανότητά σας να εξοικονομείτε νερό μειώνεται και η αίσθηση της δίψας γίνεται λιγότερο έντονη. Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η άνοια, και από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Οι ηλικιωμένοι μπορεί, επίσης, να έχουν κινητικά προβλήματα που περιορίζουν την ικανότητά τους να αποκτήσουν νερό για τον εαυτό τους.
 • Άτομα με χρόνιες ασθένειες. Ο μη ελεγχόμενος ή μη θεραπευμένος διαβήτης σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο αφυδάτωσης. Η νεφρική νόσος αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο, όπως και τα φάρμακα που αυξάνουν την ούρηση. Ακόμη και το κρυολόγημα ή ο πονόλαιμος σας κάνει πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να έχετε όρεξη να φάτε ή να πιείτε όταν είστε άρρωστοι.
 • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έξω. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ασθένειας λόγω ζέστης αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο αέρας είναι υγρός, ο ιδρώτας δε μπορεί να εξατμιστεί και να σας δροσίσει τόσο γρήγορα όσο συνήθως, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θερμοκρασία σώματος και στην ανάγκη για περισσότερα υγρά.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Τραυματισμός λόγω θερμότητας. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά όταν ασκείστε έντονα και εφιδρώνετε πολύ, μπορεί να καταλήξετε με τραυματισμό λόγω θερμότητας, που ποικίλλει σε σοβαρότητα από ήπιες θερμικές κράμπες έως θερμική εξάντληση ή δυνητικά απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία.
 • Προβλήματα ούρων και νεφρών. Οι παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
 • Επιληπτικές κρίσεις. Οι ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το νάτριο, βοηθούν στη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο. Εάν οι ηλεκτρολύτες σας είναι εκτός ισορροπίας, τα φυσιολογικά ηλεκτρικά μηνύματα μπορεί να αναμειχθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες μυϊκές συσπάσεις και μερικές φορές σε απώλεια συνείδησης.
 • Σοκ χαμηλού όγκου αίματος, υπογκαιμικό σοκ. Αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές, και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, επιπλοκές της αφυδάτωσης. Εμφανίζεται όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και πτώση της ποσότητας οξυγόνου στο σώμα σας.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε πολλά υγρά και τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά. Το να αφήνετε τη δίψα να είναι ο οδηγός σας είναι μια επαρκής καθημερινή οδηγία για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα υγρά εάν αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως:

 • Έμετος ή διάρροια. Εάν το παιδί σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, αρχίστε να δίνετε επιπλέον νερό ή ένα από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης με τα πρώτα σημάδια της ασθένειας. Μην περιμένετε μέχρι να συμβεί αφυδάτωση.
 • Εντατική άσκηση. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την ενυδάτωση την ημέρα πριν από την έντονη άσκηση. Η παραγωγή πολλών διαυγών, αραιών ούρων είναι μια καλή ένδειξη ότι είστε καλά ενυδατωμένοι. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αναπληρώνετε υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχίστε να πίνετε νερό ή άλλα υγρά αφού τελειώσετε.
 • Ζεστός ή κρύος καιρός. Πρέπει να πίνετε επιπλέον νερό σε ζεστό ή υγρό καιρό για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να αντικαταστήσετε ό,τι χάνετε από την εφίδρωση. Μπορεί, επίσης, να χρειαστείτε επιπλέον νερό σε κρύο καιρό για να καταπολεμήσετε την απώλεια υγρασίας από τον ξηρό αέρα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα υψόμετρα
 • Ασθένεια. Οι ηλικιωμένοι συνήθως αφυδατώνονται κατά τη διάρκεια μικρών ασθενειών, όπως γρίπη, βρογχίτιδα ή λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Φροντίστε να πίνετε επιπλέον υγρά όταν δεν αισθάνεστε καλά.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Ο γιατρός σας μπορεί συχνά να διαγνώσει την αφυδάτωση με βάση τα φυσικά σημεία και συμπτώματα. Εάν είστε αφυδατωμένοι, είναι, επίσης, πιθανό να έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν μετακινείστε από ξαπλωμένη σε όρθια θέση, ταχύτερους καρδιακούς παλμούς από τον κανονικό και μειωμένη ροή αίματος στα άκρα σας.

Για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση και να εντοπίσετε τον βαθμό αφυδάτωσης, μπορεί να κάνετε άλλες εξετάσεις, όπως:

 • Εξετάσεις αίματος. Τα δείγματα αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν για διάφορους παράγοντες, όπως τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας, ιδιαίτερα του νατρίου και του καλίου, και πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας.
 • Γενική ούρων. Οι εξετάσεις που γίνονται στα ούρα σας μπορούν να σας βοηθήσουν να δείξετε εάν είστε αφυδατωμένοι και σε ποιο βαθμό. Μπορούν επίσης να ελέγξουν για σημάδια μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

 • Αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών
 • Διακοπή διουρητικών

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την αφυδάτωση είναι η αντικατάσταση των χαμένων υγρών και των χαμένων ηλεκτρολυτών. Η καλύτερη προσέγγιση για τη θεραπεία της αφυδάτωσης εξαρτάται από την ηλικία, τη σοβαρότητα της αφυδάτωσης και την αιτία της. Για βρέφη και παιδιά που έχουν αφυδατωθεί από διάρροια, έμετο ή πυρετό, χρησιμοποιήστε ένα από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης. Αυτά τα διαλύματα περιέχουν νερό και άλατα σε συγκεκριμένες αναλογίες για την αναπλήρωση τόσο των υγρών όσο και των ηλεκτρολυτών. Ξεκινήστε με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε ένα έως πέντε λεπτά και αυξήστε ανάλογα με την ανοχή. Μπορεί να είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα για πολύ μικρά παιδιά. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χορηγηθούν αραιωμένα αθλητικά ποτά. Χρησιμοποιήστε 1 μέρος αθλητικό ποτό σε 1 μέρος νερό. Οι περισσότεροι ενήλικες με ήπια έως μέτρια αφυδάτωση από διάρροια, έμετο ή πυρετό μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους πίνοντας περισσότερο νερό ή άλλα υγρά. Η διάρροια μπορεί να επιδεινωθεί από χυμούς φρούτων πλήρους περιεκτικότητας και αναψυκτικά. Εάν εργάζεστε ή ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια ζεστού ή υγρού καιρού, το δροσερό νερό είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και διάλυμα υδατανθράκων μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμα. Παιδιά και ενήλικες που είναι σοβαρά αφυδατωμένοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από προσωπικό έκτακτης ανάγκης που φτάνει με ασθενοφόρο ή σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείου. Τα άλατα και τα υγρά που χορηγούνται μέσω μιας φλέβας απορροφώνται γρήγορα και επιταχύνουν την ανάρρωση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα συμπληρώματα διατροφής για την αφυδάτωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα συμπληρώματα διατροφής για την αφυδάτωση

Home Remedies For Dehydration Web

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Να προσέχετε να μην παθαίνετε αφυδάτωση

Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικά μέσα

Η κακή διατροφή προκαλεί χολολιθίαση

Γιατί κάποιος παθαίνει χολολιθίαση

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Θεραπεία Live Cell για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

To παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Μην πίνετε το νερό που έχει μείνει όλη τη νύχτα σε ένα ποτήρι

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Να πίνετε πολύ νερό

Νερό το μεγάλο μυστήριο

Η αφυδάτωση προκαλεί καρκίνο

Προστατευτείτε από την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα

Τα χρωματιστά χάπια που θεραπεύουν την αφυδάτωση

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

Σημεία αφυδάτωσης

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠυρετός Lassa
Επόμενο άρθροΛευκοδυστροφία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ