Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΝόστιμες σπιτικές κρέπες με θαλασσινά

Νόστιμες σπιτικές κρέπες με θαλασσινά

Κρέπες με θαλασσινά

Κρέπες με θαλασσινά

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Κρέπες με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Κρέπες:

2/3 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μπέικιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1 βιολογικό αυγό

Γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο

1/4 φλιτζάνι φρέσκα βιολογικά μανιτάρια ψιλοκομμένα

4 μέτρια βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 

2/3 φλιτζάνι μικρές μαγειρεμένες βιολογικές γαρίδες

1 συσκευασία κατεψυγμένο μαγειρεμένο βιολογικό καβούρι, αποψυγμένο, στραγγισμένο

1/2 φλιτζάνι βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος

2 συσκευασίες βιολογικό τυρί κρέμα, σε κύβους

1 φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό ελβετικό τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε όλα τα υλικά της κρέπας με το σύρμα ή το χτυπητήρι χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Για κάθε κρέπα, βουτυρώνετε ελαφρά τηγάνι 20 εκατοστών. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε λίγο λιγότερο από 1/4 φλιτζάνι ζύμη στο τηγάνι. Περιστρέψτε το τηγάνι μέχρι το κουρκούτι να καλύψει το κάτω μέρος. Μαγειρέψτε μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα. Γυρίζετε και μαγειρεύετε από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Κρατήστε τις κρέπες καλυμμένες για να μην στεγνώσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα 2 λίτρων, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια και 2 κουταλιές της σούπας από τα κρεμμύδια, στο βούτυρο, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Ανακατεύετε τις γαρίδες, το καβούρι, την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το τυρί. 
  3. Ρίξτε ένα κουτάλι, περίπου 1/4 φλιτζάνι μείγμα θαλασσινών στο κέντρο κάθε κρέπας και τυλίξτε σε ρολό. Τοποθετήστε σε γυάλινο ταψί 28χ18 εκατοστά. Πασπαλίζετε με ελβετικό τυρί. 
  4. Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν και να αφρατέψουν.
  5. Πασπαλίζετε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδια.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

shellfish crepes with hollandaise

Διαβάστε, επίσης,

Ριζότο με θαλασσινά

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα θαλασσινά

Τα θαλασσινά στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα θαλασσινά;

Υγιεινή καλοκαιρινή σαλάτα με χταποδάκι

Μύδια με ντομάτα και σκόρδο

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Τα ελληνικά όστρακα

Κριθαρότο με γαρίδες

Μύδια με μαϊντανό

Συντήρηση τροφίμων

Οστρακοειδή

Οι πιο νόστιμες γυαλιστερές

Τα οφέλη του ούζου

Σουπιές με χόρτα

Γαρίδες με μακαρόνια

Home

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ