Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΥγεία ουροποιητικού συστήματος

Υγεία ουροποιητικού συστήματος

Διατηρείστε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος

Η καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος αφορά άνδρες και γυναίκες.

Οι συχνότερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι ουρολοιμώξεις, η ακράτεια, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως.

Οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες και ακράτεια στους άνδρες και στις γυναίκες.

Υγεία ουροποιητικού συστήματος και άνδρες

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ανδρική πάθηση, που ευτυχώς, δε χρειάζεται πια παρέμβαση, αλλά παρακολούθηση.

Η καλοήθης υπερτροφία προστάτη είναι η πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες.

Οι ουρολοιμώξεις και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη. Μετά τη διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη η τεκνοποίηση είναι αδύνατη.

Οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες εμφανίζονται με πόνο, πυρετό, οίδημα και δυσφορία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι νωχελικός στις περισσότερες περιπτώσεις και χρειάζεται μόνο παρακολούθηση.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως ή ουροθηλιακός καρκίνος συνδέεται στενά με το κάπνισμα.

Υγεία του ουροποιητικού συστήματος και γυναίκες

Οι ουρολοιμώξεις, οι κυστίτιδες και οι κολπίτιδες, αλλά και οι καρκίνοι του ουροποιητικού συστήματος πλήττουν τις γυναίκες.

Όσον αφορά την ακράτεια το botox που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Οι φυσιολογικοί τοκετοί στις γυναίκες προκαλούν ακράτεια, λόγω χαλάρωσης του πυελικού εδάφους και αυτό έχει επίπτωση στη σεξουαλική ζωή και στην κοινωνικότητα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος

Η ουροδόχος κύστη βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και είναι ένα κοίλο όργανο, σαν ένα μπαλόνι, που αποθηκεύει τα ούρα. Τα ούρα περιέχουν απόβλητα και επιπλέον υγρά που απομένουν αφού το σώμα πάρει ό,τι χρειάζεται από αυτά που τρώμε και πίνουμε. Κάθε μέρα, οι ενήλικες περνούν περίπου ενάμισι τέταρτο ούρων μέσω της ουροδόχου κύστης και βγαίνουν από το σώμα. Καθώς,τουα οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ουροδόχος κύστη αλλάζει και ο ελαστικός ιστός της ουροδόχου κύστης μπορεί να γίνει λιγότερο ελαστικός. Μια λιγότερο εύκαμπτη κύστη δε μπορεί να κρατήσει τόσα ούρα όπως πριν και μπορεί να σας κάνει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά. Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να εξασθενήσουν, καθιστώντας πιο δύσκολη την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης και προκαλώντας διαρροή ούρων.

-Χρησιμοποιείτε το μπάνιο συχνά και όταν χρειάζεται. Προσπαθήστε να ουρείτε τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 έως 4 ώρες. Το να κρατάτε τα ούρα στην ουροδόχο κύστη σας για πολύ καιρό μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς της ουροδόχου κύστης σας και να κάνει πιο πιθανή τη μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Να είστε σε χαλαρή θέση ενώ ουρείτε. Η χαλάρωση των μυών γύρω από την κύστη θα διευκολύνει το άδειασμα της κύστης. Για τις γυναίκες, το να αιωρούνται πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας μπορεί να δυσκολέψει τη χαλάρωση, επομένως είναι καλύτερο να καθίσετε στο κάθισμα της τουαλέτας.

Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση. Η βιασύνη όταν ουρείτε μπορεί να μην σας επιτρέψει να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας. Εάν τα ούρα παραμείνουν στην ουροδόχο κύστη για πολύ καιρό, μπορεί να συμβεί μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω για να εμποδίσουν τα βακτήρια του εντέρου να εισέλθουν στην ουρήθρα. Αυτό το βήμα είναι πιο σημαντικό μετά από μια κένωση.

Ουρήστε μετά το σεξ. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μετακινήσει βακτήρια από το έντερο ή την κολπική κοιλότητα στο άνοιγμα της ουρήθρας. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες θα πρέπει να ουρούν λίγο μετά το σεξ για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

-Κάντε ασκήσεις μυών του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, βοηθούν στη συγκράτηση των ούρων στην ουροδόχο κύστη. Οι καθημερινές ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν αυτούς τους μυς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή διαρροής ούρων όταν φτερνίζεστε, βήχετε, σηκώνεστε, γελάτε ή έχετε ξαφνική επιθυμία για ούρηση. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αποφυγή λοιμώξεων ενισχύοντας τους μυς που βοηθούν στο άδειασμα της ουροδόχου κύστης.

Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα και φαρδιά ρούχα. Το να φοράτε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε στεγνή την περιοχή γύρω από την ουρήθρα. Τα στενά παντελόνια και τα νάιλον εσώρουχα μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των βακτηρίων.

Να κάνετε άσκηση τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, καθώς, και της δυσκοιλιότητας. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακράτειας ούρων. Η υγιεινές διατροφικές επιλογές και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε. Μερικοί άνθρωποι με προβλήματα ουροδόχου κύστης διαπιστώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως αναψυκτικά, τεχνητά γλυκαντικά, πικάντικα τρόφιμα, εσπεριδοειδή και χυμοί και τρόφιμα με βάση την ντομάτα, επιδεινώνουν τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Να πίνετε αρκετά υγρά, ειδικά νερό. Περισσότερο από το μισό ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεστε μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το βάρος σας, το επίπεδο δραστηριότητας και τον τόπο διαμονής σας. Γενικά, να πίνετε αρκετά υγρά ώστε να χρειάζεται να ουρείτε κάθε λίγες ώρες. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να πίνουν λιγότερο νερό λόγω ορισμένων καταστάσεων, όπως νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή νόσο.

Περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Τα καφεϊνούχα ποτά (όπως ο καφές, το τσάι και τα περισσότερα αναψυκτικά) μπορεί να ενοχλήσουν την ουροδόχο κύστη και να αυξήσουν συμπτώματα όπως συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Ο περιορισμός μπορεί να βοηθήσει.

Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Η υπερβολική συσσώρευση κοπράνων στο παχύ έντερο, που ονομάζεται δυσκοιλιότητα και μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη. Η κατανάλωση άφθονων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, η κατανάλωση αρκετού νερού και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτού του φαινομένου.

-Κόψε το κάπνισμα. Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι πιο συχνά μεταξύ των ατόμων που καπνίζουν. Το κάπνισμα μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Εάν καπνίζετε, λάβετε μέτρα για να το κόψετε.

Κόψτε τα χημικά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα διαρροής ούρων από την ουροδόχο κύστη σας.

Τα συχνότερα προβλήματα της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ακράτεια ούρων και κατακράτηση ούρων.

Ορισμένα σημεία προβλημάτων της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν

Αδυναμία συγκράτησης των ούρων ή διαρροή ούρων

Ανάγκη για συχνότερη ή επείγουσα ούρηση

Θολά ούρα

Αίμα στα ούρα

Πόνος ή κάψιμο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ούρηση

Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε ή έχετε αδύναμη ροή ούρων κατά την ούρηση

Εάν έχετε πρόβλημα με την κένωση της ουροδόχου κύστης μιλήστε με το γιατρό σας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Βουλβοδυνία

Μειωμένη σεξουαλική ορμή στις γυναίκες

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Πριαπισμός

Προστατίτιδα

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του προστάτη

Όλες οι αιτίες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως

Η σχιστοσωμίαση

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας

Θεραπεία της προστατίτιδας με προστατικό άρμεγμα

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜολόχα, ένα θαυματουργό βότανο!
Επόμενο άρθροΣάλτσα Sriracha
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ