Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΕνδοοικογενειακή βία

Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ισότητα μέσα στην οικογένεια.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η χρήση βίας και απειλών για τον έλεγχο ή τη χειραγώγηση μέλους της οικογένειας, συντρόφου ή πρώην συντρόφου.

Σε μια τέτοια σχέση, υπάρχει μια ανισορροπία δύναμης, όπου η καταχρηστική συμπεριφορά ή η βία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των άλλων.

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να περιλαμβάνει σωματική, λεκτική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση.

Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες τακτικών πράξεων βίας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθημάτων από άλλα παιδιά. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να τρομάξουν βαθιά και να επηρεαστούν.

Δεν προκαλείται όλη η οικογενειακή βία από άνδρες, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο συχνά οι δράστες της βίας στις οικογενειακές σχέσεις και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι συχνά θύματα. Παγκοσμίως, περίπου 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από έναν άντρα που γνωρίζει.

Η οικογενειακή βία μπορεί να συμβεί μεταξύ ζευγαριών, μελών της οικογένειας και εναντίον ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.

Αν και η οικογενειακή βία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική του κατάσταση ή το φυλετικό και πολιτισμικό του υπόβαθρο, ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως:

 • Αυτόχθονες γυναίκες
 • Γυναίκες σε περιφερειακές ή απομακρυσμένες περιοχές
 • Νεαρές γυναίκες
 • Γυναίκες από πολιτιστικά και γλωσσικά διαφορετικά υπόβαθρα
 • Οι έγκυες γυναίκες
 • Άτομα με διαφορετικό φύλο
 • Γυναίκες που ζουν με αναπηρία

Κοινοί παράγοντες οικογενειακής βίας

Η ανισότητα των φύλων μεταξύ ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των βαθιά διαδεδομένων πεποιθήσεων για τον ανδρισμό, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο υψηλό ποσοστό βίας από τους άνδρες κατά των γυναικών στις σχέσεις.

Η αρρενωπότητα αναφέρεται σε ένα σύνολο πρακτικών, στάσεων και συμπεριφορών που περιλαμβάνουν τους κοινωνικούς κανόνες και τους «άγραφους κανόνες» σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς στην κοινωνία.

Οι κοινωνικές προσδοκίες των ανδρών και των αγοριών μαθαίνονται μέσω θεσμών, πολιτικών και νόμων.

Πολλά χαρακτηριστικά που, συνήθως, συνδέονται με άτομα που ταυτίζονται ως άνδρες ή αγόρια παρουσιάζονται, επίσης, από άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ταυτίζονται ως γυναίκες, κορίτσις, τρανς, ίντερσεξ, queer ή ως μη δυαδικό φύλο.

Δεν υπάρχει τυπικός δράστης οικογενειακής βίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι δράστες συχνά:

 • Χρησιμοποιούν βία και συναισθηματική κακοποίηση για να ελέγχουν τις οικογένειές τους
  πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται με όποιον τρόπο επιλέξουν όσο βρίσκονται στο σπίτι τους.
 • Έχουν ορισμένες πεποιθήσεις για τον ανδρισμό, συμπεριλαμβανομένου ότι ένας «πραγματικός» άντρας πρέπει να είναι σκληρός, ισχυρός και επικεφαλής του νοικοκυριού.
 • Μπορεί να πιστεύουν ότι πρέπει να λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ξοδεύονται τα χρήματα.
 • Πιστεύουν ότι οι άνδρες δικαιούνται σεξ από τις συντρόφους τους.
 • Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους και προτιμούν να πιστεύουν ότι αγαπημένα πρόσωπα ή περιστάσεις προκάλεσαν τη συμπεριφορά τους.
 • Δικαιολογούν τη βία τους, για παράδειγμα, θα κατηγορήσουν το αλκοόλ ή το άγχος.
 • Αναφέρουν ότι έχασαν τον έλεγχο όταν είναι θυμωμένοι με τις οικογένειές τους, αλλά μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους γύρω από άλλα άτομα. Δεν τείνουν να χρησιμοποιούν βία σε άλλες καταστάσεις, για παράδειγμα, γύρω από φίλους, αφεντικά, συναδέλφους ή την αστυνομία.
 • Προσπαθούν να κατηγορούν άλλους για να δικαιολογήσουν ή να αρνηθούν τη χρήση βίας από μέρους τους ή τον αντίκτυπο της βίας τους στα μέλη της οικογένειας.

Ορισμένοι δράστες έχουν μεγαλώσει οι ίδιοι σε ένα τέτοιο περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας, αλλά, όχι η πλειοψηφία.

Ενώ ορισμένοι άντρες που είναι βίαιοι μπορεί να σκέφτονται να λάβουν βοήθεια, η πλειοψηφία δεν το κάνει.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες δεν αναζητούν βοήθεια περιλαμβάνουν:

 • Αποδοχή της βίας. Ένας άντρας που πιστεύει ότι δικαιούται να κυριαρχεί στα μέλη της οικογένειας και ότι είναι εντάξει να λύνει προβλήματα με βία, μπορεί να μην πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Μπορεί να κατηγορήσει το θύμα ότι «προκάλεσε» τη συμπεριφορά του.
 • Έννοιες της αρρενωπότητας. Για πολλούς άνδρες, η ιδέα του τι σημαίνει να είσαι άντρας περιλαμβάνει σιωπή και δύναμη. Ένας άντρας μπορεί να αποφύγει να ζητήσει βοήθεια επειδή δεν θέλει να δείχνει «αδύναμος» ή θηλυκός.
 • Φόβος. Τα αισθήματα ντροπής μπορούν να εμποδίσουν πολλούς άνδρες από το να αναζητήσουν βοήθεια.

Η τακτική παροχή συμβουλών με έναν εκπαιδευμένο σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει τους δράστες οικογενειακής βίας να κατανοήσουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Τα προγράμματα συμβουλευτικής και αλλαγής συμπεριφοράς επικεντρώνονται στην εξέταση και την αντιμετώπιση βαθιών πεποιθήσεων σχετικά με τη βία, την αρρενωπότητα, τον έλεγχο των άλλων, τον αντίκτυπο της χρήσης βίας προς τους άλλους, τον αυτοέλεγχο και την ευθύνη για τις πράξεις κάποιου.

Τα προγράμματα αλλαγής συμπεριφοράς των ανδρών ενθαρρύνουν τους άνδρες δράστες να εξετάσουν τα κίνητρά τους για τη βία και να τους διδάξουν πρακτικές στρατηγικές, όπως:

 • Να μάθουν ότι η βία και η κακοποίηση δεν προκαλούνται από θυμό, αλλά από την επιθυμία να πληγώσουν τους άλλους ή να κυριαρχήσουν σε αυτούς.
 • Να μάθουν πώς η βίαιη συμπεριφορά βλάπτει τη σχέση τους με την σύντροφό τους και τα παιδιά τους και πώς μπορεί να συμπεριφέρονται με περισσότερο σεβασμό.
 • Να μιλούν και να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους. Ο άνδρας διδάσκεται πώς να αναγνωρίζει τα σημάδια του θυμού και πώς να χρησιμοποιεί στρατηγικές, όπως να ομιλεί με τον εαυτό του και να χρησιμοποιεί χρόνο γι΄αυτό. Ένας άντρας μπορεί να χρησιμοποιήσει μηνύματα αυτοσυζήτησης, όπως «Ο θυμός δε θα λύσει αυτό το πρόβλημα», για να υπενθυμίσει στον εαυτό του να παραμείνει ήρεμος.
 • Να συζητούν με τον εαυτό τους και να απομακρύνονται μέχρι οι άντρες να νιώσουν πιο ήρεμοι. Ωστόσο, η απομάκρυνση δεν είναι τεχνική αποφυγής και ο άνδρας πρέπει να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα σε μεταγενέστερη ευκαιρία.

Τα ενήλικα και τα παιδιά θύματα-επιζώντες που ζουν με δράστη οικογενειακής βίας, ζουν σε μια διαρκή κατάσταση άγχους και φόβου. Ένας δράστης που υποβάλλεται σε συμβουλευτική για τη βίαιη συμπεριφορά του πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της οικογένειάς του και η διαδικασία αλλαγής συμπεριφοράς θα πάρει χρόνο. Πρέπει, επίσης, να αποδεχτεί ότι η σύντροφός του έχει το δικαίωμα να τερματίσει τη σχέση εάν το επιθυμεί.

Ενδοοικογενειακή βία και παιδιά

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η παρακολούθηση επεισοδίων βίας μεταξύ ανθρώπων που ζουν μαζί και τους αγαπούν μπορεί να επηρεάσει τα μικρά παιδιά τόσο πολύ σαν να ήταν θύματα της βίας.

Εάν ο κακοποιημένος σύντροφος φοβάται για την ασφάλειά του ή για την ασφάλεια των παιδιών του, είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα παιδιά από την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Η ανταπόκριση ενός παιδιού στην επαναλαμβανόμενη ενδοοικογενειακή βία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η προσωπικότητα και ο οικογενειακός ρόλος.

Μερικές από τις άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά είναι:

 • Κατηγορούν τον εαυτό τους για τη βία
 • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου, όπως εφιάλτες
 • Παλινδρομούν σε προγενέστερο στάδιο ανάπτυξης, όπως πιπίλισμα αντίχειρα και ενούρηση
 • Γίνονται όλο και πιο ανήσυχα ή φοβισμένα
 • Έχουν επιθετική ή καταστροφική συμπεριφορά
 • Αρχίζουν να αποσύρονται από ανθρώπους και γεγονότα
 • Γίνονται θύματα ή θύτες εκφοβισμού
 • Αρχίζουν να δείχνουν σκληρότητα στα ζώα
 • Βιώνουν ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, όπως πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι
 • Εμφανίζουν δυσκολίες στην ομιλία, όπως τραυλισμό
 • Γίνεται κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ από νεαρούς ενήλικες

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα καταχρηστικό νοικοκυριό μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του χρησιμοποιώντας βία και όχι με ειρηνικά μέσα.

Ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αντιγραφή των γονικών προτύπων τους και τη συμπεριφορά με παρόμοιο καταστροφικό τρόπο στις ενήλικες σχέσεις τους.

Τα παιδιά μπορεί να μάθουν ότι είναι αποδεκτό να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε άλλους ανθρώπους, καθώς, το έχουν δει να συμβαίνει στην οικογένειά τους.

Η κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλευτική θα βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν μαθαίνοντας πώς να ζουν με τους άλλους με εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Μερικοί γονείς που εξαρτώνται από το αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά δε μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους κατάλληλα και μπορεί να πληγώσουν ή να παραμελήσουν τα παιδιά τους.

Για μερικούς, η εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά είναι τόσο μεγάλη που έχει προτεραιότητα από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας των αναγκών των παιδιών τους.

Τα παιδιά χρειάζονται συνέπεια στη ρουτίνα τους, αν θέλουν να αναπτύξουν εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας, το οποίο ορισμένοι γονείς που εξαρτώνται από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά μπορεί να μη μπορούν να τους δώσουν.

Η προβληματική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τους γονείς μπορεί να επηρεάσει το παιδί με τους εξής τρόπους:

 • Δεν καλύπτονται όλες οι διατροφικές τους ανάγκες
 • Αντιμετωπίζουν σχολικά και μαθησιακά προβλήματα
 • Αποκτούν συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με άγχος ή στρες
 • Χάνουν την εμπιστοσύνη στους ενήλικες
 • Έχει αυξημένο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας ή αυτοκτονίας στη μετέπειτα ζωή
 • Έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών

Η ενδοοικογενειακή βία δε λύνεται από μόνη της. Εάν αναζητάτε υποστήριξη για να αναλάβετε δράση κατά της βίας, δείξτε στο παιδί σας ότι η κακοποίηση δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν επαγγελματικές οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν και τους δύο εταίρους να αντιμετωπίσουν και να αλλάξουν τις καταστροφικές συμπεριφορές τους.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας για συμβουλές και παραπομπή ή καλέστε μια γραμμή βοήθειας για γονείς ή για ενδοοικογενειακή βία. Ένας γονέας που έχει προβλήματα με την εξάρτηση από το αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά χρειάζεται επαγγελματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής ή ιατρικής θεραπείας. Στο μεταξύ, κρατήστε όλες τις επιβλαβείς ουσίες μακριά από παιδιά.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακάμψει συναισθηματικά από την ενδοοικογενειακή βία με πολλούς τρόπους:

 • Λάβετε υποστήριξη για να αναλάβετε δράση κατά της βίας.
 • Προστατέψτε τα παιδιά από τη βία μεταφέροντάς τα σε ασφαλές μέρος.
 • Πείτε στο παιδί ότι η καταχρηστική συμπεριφορά είναι λάθος και να γίνει πρότυπο βρίσκοντας άλλους τρόπους διαχείρισης του θυμού και επίλυσης προβλημάτων.
 • Καθησυχάστε το παιδί ότι κανένα από τα βίαια επεισόδια δεν ήταν δικό του λάθος με κανέναν τρόπο.
 • Πείτε τους πόσο τα αγαπάτε και να τα αγκαλιάζετε συχνά.
 • Ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους.
 • Λάβετε επιπλέον βοήθεια για το παιδί σας εάν είναι απαραίτητο.
 • Επιστρατεύστε έναν έμπιστο ενήλικα για να παρέχει στο παιδί σας συναισθηματική υποστήριξη.
 • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, όπως συμβουλευτική, για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μην επιτρέψουμε στις γυναίκες και τα παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία να γίνουν τα κρυμμένα και ξεχασμένα θύματα αυτής της φοβερής κατάστασης.

Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο!

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ,για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο κατάρρευσης μετά από βιασμό

Παιδική κακοποίηση

Πλασματική διαταραχή

Σχολική φοβία

Θυμός, πολύς θυμός!

Το bulling

Σχολική φοβία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ