Υγιεινή, νόστιμη και δροσερή τάρτα ντομάτας!
Τάρτα ντομάτας
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Η μαντζουράνα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, στο άγχος, την αϋπνία, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς. Είναι διουρητικό και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς. Γενικά, χρησιμοποιείται για στομαχικές και εντερικές διαταραχές.
Υγιεινή, νόστιμη και δροσερή τάρτα ντομάτας!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
ΚΟΡΥΦΗ ΤΑΡΤΑΣ
1-1/4 κιλά βιολογικές ντομάτες, περίπου 4 μέτριες, κομμένες σε φέτες
ΤΑΡΤΑ
3/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, χωρισμένο
1-1/2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί τσένταρ
3/4 φλιτζανιού βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
1 με 2 κουταλιές της σούπας βιολογική κρέμα γάλακτος
5 λωρίδες βιολογικό μπέικον, ψημένες και ψιλοκομμένες
ΓΕΜΙΣΗ
1 συσκευασία βιολογικό τυρί κρέμα, μαλακωμένο
1/2 φλιτζάνι φύλλα βιολογικού βασιλικού, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια βιολογική μαντζουράνα
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο βιολογικό θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδου
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρέσκα φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετήστε τις φέτες ντομάτας σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίζετε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε να σταθεί 45 λεπτά. Στεγνώστε ταμποναριστά.
- Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε το τυρί, το αλεύρι και το υπόλοιπο αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε μέχρι το βούτυρο να έχει μέγεθος αρακά. Ενώ χτυπάτε, προσθέστε αρκετή κρέμα για να σχηματίσετε υγρά ψίχουλα.
- Πιέστε τη ζύμη στις κάτω και πάνω πλευρές μιας φόρμας 23 εκατοστών για τάρτα χωρίς λαδόκολλα. Πιέστε απαλά το μπέικον στη ζύμη. Ψήνετε για 20-22 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Ψύξτε στη σχάρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα, τα μυρωδικά και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Απλώνετε πάνω από την κρούστα. Γεμίζετε την κορυφή με φέτες ντομάτας και πασπαλίζετε με το πιπέρι.
- Ψήστε για 35-40 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και να μαλακώσουν οι ντομάτες. Ψύξτε σε μια σχάρα.
- Πασπαλίστε την τάρτα ντομάτας με φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμα πιτάκια με σπανάκι και τρία τυριά
Λαζάνια Vegan με μανιτάρια και σκόρδο
Νόστιμα και υγιεινά μαραθοπιτάκια
Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές