Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα με αγκινάρες

Σαλάτα με αγκινάρες

Νόστιμη και υγιεινή σαλάτα με αγκινάρες

Ανοιξιάτικη και νόστιμη σαλάτα με αγκινάρες

ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Περιέχει κυναρίνη, σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα και πτητικό έλαιο. Επιπλέον, ως τροφή η αγκινάρα θεωρείται πολύτιμη γιατί περιέχει άφθονο νερό, πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και διάφορων βιταμινών (Α, Β1, Β2, C). Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Μαγειρεύεται το άνθος, αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, τρώγεται και ωμή με λεμόνι. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαταραχών των νεφρών και του συκωτιού και για την αρτηριοσκλήρυνση. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολής, υποβοηθώντας την ατελή πέψη και την τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του συκωτιού. Μέσω κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί πως η κυναρίνη που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, μέσα από ιατρικά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι το αφέψημα της ρίζας και των φύλων της αγκινάρας έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.). Λόγω των πολλών υδατανθράκων που περιέχει θεωρείται άριστη τροφή για διαβητικούς. Η αγκινάρα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΠΛΙΓΟΥΡΙ: Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού δηλαδή σας χορταίνει περισσότερο σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τις πατάτες.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Ανοιξιάτικη και νόστιμη σαλάτα με αγκινάρες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 φλιτζάνι ξηρό βιολογικό πλιγούρι

2 πορτοκαλί και κίτρινες βιολογικές πιπεριές, ψιλοκομμένες

340 γραμμάρια κατεψυγμένες βιολογικές αγκινάρες, ξεπαγωμένες και ψιλοκομμένες

1 μέτριο βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

⅓ φλιτζάνι βιολογικές ελιές Καλαμάτας, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες

2 κουταλιές της σούπας φρέσκια βιολογική ρίγανη, ψιλοκομμένη

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι, για γεύση

2 φλιτζάνια βιολογικά ντοματίνια

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό ξύδι από κόκκινο κρασί

¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο βιολογικό κόκκινο πιπέρι

1 βιολογικό λεμόνι, κομμένο σε φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύετε το πλιγούρι και 3 φλιτζάνια νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει μειώστε τη θερμότητα. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετήστε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι ρίξτε από πάνω κρύο νερό. Στραγγίζετε καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το πλιγούρι, τις πιπεριές, τις αγκινάρες, το κρεμμύδι, τις ελιές και τη φρέσκια ρίγανη. Αλατοπιπερώνετε.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαγειρέψτε τα ντοματίνια σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 7 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Ρίξτε το ξύδι και το τριμμένο κόκκινο πιπέρι. Προσθέστε και τα ντοματίνια στο μείγμα.
  5. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Κοτόπουλο με αγκινάρες

Λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Αγκινάρες με πατάτες

Να τρώτε αγκινάρες

Αγκινάρες με αρακά αυγολέμονο

Νόστιμες αγκινάρες στην κατσαρόλα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Νόστιμη και υγιεινή χειμωνιάτικη σαλάτα

Νόστιμο και υγιεινό χαλούμι με σπανάκι

Νόστιμο και υγιεινό πλιγούρι με χαλούμι

Χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Kαλοκαιρινή και νόστιμη σαλάτα με κοραλάκι

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς

Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι

Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο

Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι

Σαλάτα Καλύμνου

Σαλάτα με σπανάκι ωμό

Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Υγιεινή χωριάτικη σαλάτα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΖάλη
Επόμενο άρθροΣούπα με άγριο ρύζι και πράσο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ